Annonce
Ugeavisen Odense

I dag tager politiet bødeblokken frem igen: Hold nu øjnene på trafikken

Hele denne uge har politiet ekstra opmærksomhed på trafikaneter, der har opmærksomheden på andre ting end deres kørsel.
Annonce

Fyn: Mandag morgen er der bøder i vente til trafikanter over hele landet. For selvom både politiet og Rådet for Sikker Trafik igen og igen har formanet danskerne, at de skal holde øjnene på vejen og trafikken, har budskabet svært ved at trænge ind hos alle.

Det blev senest demonstreret, da politiet landet over holdt øje med trafikken ved skolerne i forbindelse med skolestarten. Da blev 70 bilister sigtet for at bruge håndholdt telefon, mens de kørte bil.

I maj gennemførte alle landets politikredse en lignende kontrol af trafikanternes evne til at fokusere på trafikken, når de bevægede sig i den, og dengang blev 527 bilister sigtet for at bruge en håndholdt telefon, mens de kørte bil.

Budskabet fra politiet og Rådet for Sikker Trafik er det samme som tidligere:

- Selv få sekunders uopmærksomhed kan betyde, at man overser en anden trafikant eller kommer til at trække over i modsatte vognbane, og rammer en modkørende frontalt, siger politiassistent Christian Berthelsen fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Annonce

15 procent af lastbilchauffører laver andre ting bag rattet

En undersøgelse, som Rigspolitiets Nationale Færdselscenter foretog i 2017 blandt 26.000 trafikanter, afslørede, at seks procent af førerne af biler og varevogne laver ting under kørslen, som kan fjerne deres fokus fra trafikken. Foruden den håndholdte telefon er det gps'en, der tager opmærksomheden, eller mad og drikke bag rattet.

Blandt førerne af tunge køretøjer var det cirka 15 procent, som foretog sig andre ting end at køre bil, når de sad bag rattet.

Det kan aflæses direkte i statistikken over dødsulykker, hvor uopmærksomhed ifølge Vejdirektoratet bærer en del af skylden i hvert tredje tilfælde.

- Uopmærksomhed er risikabelt for alle trafikanter, og derfor er det vigtigt at alle, som bevæger sig rundt i trafikken også holder fokus på trafikken og ikke foretager sig noget, der kan aflede opmærksomheden, siger Christian Berthelsen.

Bilister er i øvrigt ikke de eneste, der skal holde fokus i trafikken. Kører du på cykel og bruger en håndholdt mobiltelefon, kan det koste dig 1000 kroner i bøde.

Politiet i hele landet holder i denne uge særligt øje med bilister og andre trafikanter, som ikke holder godt nok øje med trafikken. Arkivfoto: Michael Bager.
Annonce
Annonce
Ugeavisen Odense

5+1 til weekenden

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Odense

Café Kosmos

Ugeavisen Odense

Lux Light klar til fremtiden

Annonce