Annonce
Ugeavisen Odense

- Ja, ræve er farlige - hvis du er en mus: Ræveekspert afliver myter - og fraråder spisning af lort

En rævefamilie, som holder til i en hule ved rundkørslen på Hjertingvej i Esbjerg, er for tiden på manges læber. Hobby-fotograf Kathrine Guldager Knudsen har skudt en række billeder af den lille rævefamilie. Billede lånt fra Jydske Vestkysten. Foto: Kathrine Guldager Knudsen
Sven Norup ved mere om ræve end de fleste. Han mener, at alle bør glæde sig over at have en ræv tæt på. - De er en gave, siger han.

Odense: "Stakkels ræve. De er blevet nødt til at søge ind imod byen, fordi naturen er blevet ubeboelig."

"Giv rævene mad - så kan det være, de holder sig fra hønsene - og så kan man komme helt tæt på dem."

"Pas på jeres katte og hunde. Der er en ræv i kvarteret."

Annonce

Sven Norup rynker på næsen, når han hører påstande som ovenstående.

- Det er simpelthen noget vrøvl og bunder i uvidenhed, fortæller vildtkonsulenten fra Naturstyrelsen, der har en særligt udvidet indsigt i rævene og disses levevis.

Avisen har ringet til ham for at høre, om der kan være en særlig årsag til, at rævene netop nu er søgt ind i Agedrups beboede kvarterer.

- Det lyder som en tilfældighed. Hvis nogen siger, det handler om, at rævene søger ind til byen i mangel af levesteder, passer det ikke. Ræve har i mere end hundrede år boet i byerne. De er ekstremt tilpasningsdygtige og spiser hvad som helst og i byerne er der bare meget mad. Det er måske gået op for den eller de pågældende ræve. De er opportunister og reagerer på det, der er bedst for dem, forklarer han, og advarer imod at fodre dem.


Jeg vil på det kraftigste fraråde, at man æder rævelort. De er fyldt med parasitter. Nu er det jo ikke noget folk, sådan kaster sig over og fråser i, men forestil dig et lille barn, der kravler rundt ude i haven og putter sådan én i munden. Det er det eneste. Hvis vi skal bekymre os om ræve, kan vi fandeme bekymre os om alt. Jeg vil hellere bekymre mig for at blive ramt af lynet. Jeg har aldrig hørt om nogen, der blev angrebet af en ræv

Sven Norup


- Det er ikke meningen, at mennesket skal blive venner med ræven. De bliver hurtigt meget forvænte. Jeg har eksempler her fra København med ræve, der har følt sig så hjemme efter fodring, at de er gået ind ad en åben terrassedør og begyndt at spise af småkagerne på stuebordet. Det er der ingen, der ønsker.

Nyd ræven

Er ræve på nogen måde farlige?

- Ja - hvis du er en mus. 50 procent af deres føde består af mus. Derfor er den jo også en slags nyttedyr i villakvartererne. Jeg plejer at sige til borgere, der ringer og siger, de har en ræv i området eller ligefrem i egen have - nyd det. Glæd dig over at få naturen så tæt på. Skænk et glas gin og tonic, læn dig tilbage og konstatér, at livet er dejligt. Og hvis det oven i købet er i ynglesæsonen - der er ikke noget mere bedårende end ræveunger. De kan få tårerne frem i øjenkrogen på selv hårde mænd.

Sven Norup. Foto: Hanne Bjørton

Så der er intet at være bekymret for?

- Nej. Og du skal heller ikke være bekymret for din hund eller kat. Men hvis jeg skal påpege noget, vil jeg på det kraftigste fraråde, at man æder rævelort. De er fyldt med parasitter. Nu er det jo ikke noget folk, sådan kaster sig over og fråser i, men forestil dig et lille barn, der kravler rundt ude i haven og putter sådan én i munden. Det er det eneste. Hvis vi skal bekymre os om ræve, kan vi fandeme bekymre os om alt. Jeg vil hellere bekymre mig for at blive ramt af lynet. Jeg har aldrig hørt om nogen, der blev angrebet af en ræv.

Og hvis man har eksempelvis høns?

- Så skal man lukke ordentligt af. Ræve er en gave.

Karsten Filsø ønsker at lave Stråsø Plantage til en naturnationalpark. Her ses en ræv ved Stråsø Plantage. Foto: Morten Stricker
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce