Annonce
Ugeavisen Odense

Jagten på den hemmelige ginbar: Nogle gange ender folk i vores kosteskab

De ansatte ovenpå ginbaren lader sig aldrig mærke med, at man kan gå nedenunder. Måske giver de et hint, hvis man spørger til den hemmelige bar. Men intet sker uopfordret. Foto: Christina Jacobsen
Midt i centrum af Odense, under et af byens spisesteder, ligger ginbaren Petroleum. Men det er ikke en hvilken som helst ginbar. Den er nemlig hemmelig. – Det gør det eksklusivt, og gæsterne synes, at det er sjovt, lyder det fra ginbarens ejer, som har skabt et sted med 140 forskellige gin, og hvor tonic, garnish og ja, selv glasset, har en afgørende betydning for oplevelsen.
Annonce

- Bagefter gik vi ned på den hemmelige ginbar, lød det fra min veninde, som var i gang med at fortælle om den forgangne fredag aften. Jeg kiggede undrende på hende og gentog spørgende:

- Den hemmelige ginbar?!

- Ja, kender du ikke den, spurgte hun med et skævt smil. Som om hun allerede havde forudset min reaktion.

Og nej, det gjorde jeg ikke. Jeg havde faktisk aldrig hørt, at der i Odense skulle ligge en hemmelig bar, og så levede jeg i øvrigt i troen om, at Four Jigger’s Club, som i foråret åbnede i Jernbanegade, var Odenses første ginbar.

Jeg tog hurtigt kontakt til ginbaren med henblik på et interview – især efter at have luftet min nye viden for folk omkring mig. Ingen kendte til stedet. Helt efter ginbarens hensigt.

- Men den er jo hemmelig - efterfulgt af en blinkende smiley. Sådan lød svaret, som jeg fik på min henvendelse til ginbarens daglige leder, Jack Haahr Andersen.

Med lidt overtalelse – og et løfte om ikke at afsløre barens placering – fik jeg til sidst lov at komme på besøg i den hemmelig ginbar Med nøje instrukser fandt jeg frem til Petroleum, som ligger placeret i en kælder under et spisested i centrum af Odense.

I efterårs- og vintermånederne må bartenderne på Petroleum afvise mange selskaber, fordi baren er fyldt. Foto: Christina Jacobsen
Annonce

Speakeasy

- Mange render rundt ovenpå og leder efter den ”hemmelige dør”, og de ender nogle gange i vores kosteskab, griner Jack Haahr Andersen, da jeg er kommet ned i mørket.

- Der er også mange, som leder hos naboerne, tilføjer han. Jack Haahr Andersen har været med, siden baren i 2018 åbnede den hemmelige dør for første gang.

Og allerede inden den første gin tonic blev skænket, lå det fast, at Petroleum skulle være hemmelig. - Det kaldes ”speakeasy” og findes alle mulige steder i verden – blandt andet London og New York.

Konceptet opstod den gang, der var spiritusforbud i USA. Rundt omkring lå hemmelige barer, hvor du kunne få skænket alkohol. Men du skulle banke på den rigtige dør, og så blev der åbnet en luge, og så skulle du sige det rigtige for at få lov at komme ind, forklarer Jonas Bäckström, som ejer Petroleum.

I Danmark er konceptet ikke så udbredt. Og slet ikke i Odense, hvor Petroleum er den første og eneste. Hvad vi da lige ved af.

Og det kan noget specielt at være de første, mener ginbarejeren.

- Det er lidt sjovt, og folk er ofte helt oppe at køre over det og synes, at det er megafedt.

Annonce

Mange stamgæster

Men hvordan pokker starter man og får gang i en bar, hvis beliggenheden skal være hemmelig for offentligheden?

- Man skal have startet lavinen et sted, så det handler om at gøre nogle mennesker interesseret, og så spreder det sig. Nye folk kommer ofte herned, fordi de er i byen med nogle venner, som kender baren og tager dem med. Næste gang de så er i byen, tager de nogle venner med, og sådan kører det, forklarer Jonas Bäckström.

Petroleum har på de første to år fået opbygget et stærkt netværk af stamgæster, og det skyldes ikke kun hemmelighedskræmmeriet om beliggenheden, men især også barens profil. Her bliver nemlig kun serveret gin. Hele 140 forskellige slags. Og mest gin og tonic.

- Det er den anden del af Petroleum. Vi vil have et stærkt barkoncept, som vi kan udmærke os på, og det betyder også, at det ikke er hvem som helst, der kan blive ansat i baren, understreger ginbarejeren.

- Hos os er bartenderne menukortet, og de skal vide meget. Vi har rigtig mange ginkendere blandt gæsterne, og vi skal altså bare have mere styr på det end kunderne, siger han.

Det er for det meste det mandlige gæstesegment, der kan forsøge at udfordre bartendernes ginviden. Men de kan heldigvis rammes – oftest med en gin tonic på en stærk gin.

Og fruerne. De kan også rammes, indskyder Jack Haahr Andersen.

- Dem skal man servere de lidt mere frugtige gin for. Og det viser jo egentligt bare, at med gin er der noget for enhver smag.

Annonce

Et kvalitetsstempel for producenterne

Petroleum er ikke så stor. Men det betyder, at der er mulighed for at yde et højt serviceniveau, og det er fedt – ikke kun for gæsterne, men også for bartenderne, er Jonas Bäckström og Jack Haahr Andersen enige om.

- Vi har gin fra hele verden, og vi har tid til at fortælle om dem. Alle gin har et match i tonic, garnish (for eksempel agurk, citron eller perberkorn, red.) og glas, og det ved vi noget om. Det er ikke dyrt her, men det er luksus og eksklusivitet.

Petroleums ginekspertise er heller ikke ubemærket i branchen. Når ginproducenterne sender nye gin på markedet, skal det ske de helt rigtige steder, og her står Odenses hemmelige ginbar højt på listen.

- Vi er som regel den første bar på Fyn til at få nye gin, fordi det også giver producenterne noget eksklusivitet. Det er et kvalitetsstempel for dem at komme ind på vores hylder. Og det gør jo så igen, at vi kommer til at stå stærkt overfor vores gæster, påpeger Jonas Bäckström.

Petroleum forventer inden længe at udvide, så de får plads til flere af de mange selskaber, som de ellers må afvise. Foto: Christina Jacobsen
Annonce

Mere plads

At en hemmelig ginbar kan løbe rundt i Odense, betvivles ikke af de to gineksperter. Og det bliver bevist hver weekend, når selskaber må afvises i døren, fordi alle barens sofaer og stole er optaget.

- Man skal enten komme rigtig tidligt eller rigtig sent for at få plads, siger Jonas Bäckström.

Men det har samtidig også fået ejeren og den daglige leder til at tænke større.

- Vi skal udvide, lyder det fra Jonas Bäckström, imens han retter blikket og nikker over mod en dør tæt på indgangen til baren.

- Der er et lille rum derinde bagved, så vi kan udvide lidt og få mere plads, så vi kan følge med efterspørgslen, som er ekstra stor i efterårs- og vintermånederne. Der må vi sige nej til måske 10 selskaber i løbet af en aften, fortæller Jonas Bäckström.

Da vi har snakket, og baren er blevet vist frem, følges vi alle tre op ad den snoede trappe.

Vi lægger kældermørket bag os, og øjnene skal lige vænne sig til efterårslyset igen.

Idet døren bliver lukket bag os, peger Jonas Bäckström på et lille skilt højt oppe.

Petroleum, står der.

Det eneste, der afslører, at du nu er på rette vej.

Rigtig god ginbar-jagt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Odense

Vind to vagtmænd

Ugeavisen Odense

Dexter: Dire Straits Jam

Annonce