Annonce
Ugeavisen Odense

Jagten på gær er sat ind: Claus vil skabe den første Odense-whisky

Claus Christensen plukker bær og håber på at kunne isolere whiskygær til sit kommende destilleri. Foto: Claus Christensen
Skotland er kendt for whisky, men snart kommer Odense på landkortet over whiskyproducenter, når Small Craft Distillery på havnen starter op med at destillere de gyldne dråber.
Annonce

Havnen/Næsbyhoved Slot: For dem, der kender Claus Christensen, er det nok ingen overraskelse, at den ølglade mand bag Munkebo Brewery og Small Craft Distillery på havnen har en særdeles veludviklet sans for kreativitet.

For dem, der med denne artikel stifter bekendtskab med ham for allerførste gang, skal vi nævne, at han er brygmester, whisky- og ginskaber og forsker med en doktorgrad i sundhedsvidenskab.

Hans viden er hans fundament, men hans nysgerrighed er det, der får blodet i hans vener til at synge.

Ifølge ham er der ingen grænser for, hvorfra man kan udtrække smag til de forskellige produkter, der fødes af hans fantasi.


Tænk på hver unik gærstamme som mennesker; nogle har blå øjne, andre har brune øjne. Gær er lige så forskellige som mennesker og hver har deres aroma og smag. Vi har fra den fynske natur allerede isoleret en gær som giver noter af hindbær, en anden modne bananer og en tredje fersken og abrikos.

Claus Christensen


For nogle år siden isolerede han ølgær på overfladen af honningbier fra naturen i Kerteminde, men eftersom han er rykket til Fyns hovedby, har han sat sig for at se, hvad gær fra naturen i Odense kan bidrage med af smag og aroma.

Får han succes med sit foretagende, bliver hans whiskey den første skabt af smag fra byen.

Annonce

Kan Odense smages?

- Tænk på hver unik gærstamme som mennesker; nogle har blå øjne, andre har brune øjne. Gær er lige så forskellige som mennesker og hver har deres aroma og smag. Vi har fra den fynske natur allerede isoleret en gær som giver noter af hindbær, en anden modne bananer og en tredje fersken og abrikos. Vi er vildt nysgerrige på, hvordan forskellige gær fra den fynske natur kan bidrage med smag til vores whisky. Måske kan man smage, at whiskyen er fra Odense, nærmest spørger Claus Christensen sig selv.

Claus Christensen ved sin store øltønde i Munkebo Brewery. Foto: Kristian Isaksen

Han er glad for det lokale - så brygmesteren har naturligvis gjort sig bestræbelser på at finde en oplagt lokation til sin gærafsøgning i nærområdet.

- Vi leder naturligvis et sted, vi kan se hver dag, fra vores gamle pakhus på Møllekajen. Resterne af Kongsgården Næsbyhoved Slot, på den gamle slotsbanke, hvor Dronning Christine boede fra 1521, til den brændte ned i 1534 - der har vi fundet blomster fra brombær, rødkløver og vilde brombær, som nu er under kærlig behandling i vores laboratorie ved Odense havn, for at undersøge, hvad de indeholder, fortæller Claus Christensen spændt, og beretter, at han også er ved at få styr på det afgørende maskineri.

Annonce

Første af sin slags

- Vi er ved at gøre klar til at samle vores destilleri-udstyr og har til det formål, indkøbt nogle gamle vinfade fra et spansk vinslot for at give dem nyt liv. Vi bygger dem om til det første ”Oak Barrel Distillery system” i Danmark. Når destillerisystemet er bygget færdig, så har vi måske en gærstamme, som vi kan teste med, eller muligvis flere forskellige gærstammer, og så vil vi smage dem op mod hinanden. Det er rigtig spændende.

Claus Christensen åbnede på havnen i sommeren 2019 og har siden fundet et fodfæste på Møllekajen, hvor hans lille hjørne er kendetegnet ved de træpalle-møblementer, der vender ud imod kanalen samt køleskabet, der under corona-nedlukningen stadig forsynede tørstige odenseanere med øl efter høflig-selvbetjening-princippet.

- Køleskabet holder jeg fast i. Det har været en stor succes, fortæller han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Odense

Fitness: Kun for kvinder

Ugeavisen Odense

Ingolf er fundet igen

Annonce