Annonce
Ugeavisen Odense

Jonathan rakte ud efter stjernerne og fik sin astronaut

Jonathan får et kram af mor Signe, inden næste invterview skal i gang. Foto: Klaus Knakkergaard
Den første danske astronaut, Andreas Mogensen, var torsdag på besøg på Provstedgårdskolen. Et besøg, der var arrangeret af en elev i 5. klasse.
Annonce

Et kram fra mor hjælper.

Jonathan Bøgh-Fredslund kan egentlig slet ikke lide at være i centrum, så kan skal kæmpe lidt for finde en grimasse, der passer, mens to tv-hold udstyrer ham med mikrofon og kunstigt lys. Sådan er det at være dagens gode historie.

Den 11-årige dreng står foran scenen på Provstedgårdskolens festsal og piller ved den tale, han om ikke så forfærdeligt længe skal holde. Her vil han sige tak til hele skolen for at møde frem, men i virkeligheden er det hele skolen, der skal takke ham. For det er Jonathan Bøgh-Fredslunds skyld, at de om lidt skal møde Danmarks første astronaut Andreas Mogensen.

For et år siden fik han 40.000 kroner af puljen ”Bolbro bestemmer”, som han bruger på at arrangere foredrag for nysgerrige børn. Blandt andet altså foredraget med Andreas Mogensen.

- Jeg synes det er vigtigt, at børn kommer ud og oplever noget og får ny viden i stedet for at sidde alene hjemme. Det var derfor jeg søgte om pengene i første omgang, fortæller Jonathan Bøgh-Fredslund og tripper frem og tilbage på fødderne inden han indrømmer:

- Jeg er ret spændt nu.

Stjernen.... Foto: Klaus Knakkergaard
Annonce

Tak

Det er der også alt mulig grund til at være. For at en 11-årig knægt fra Bolbro får en nationalhelt til at komme forbi er ikke hverdagskost. Og jo, det er alene på Jonathans initiativ, at det sker.

- Jeg hjælper med, hvis der skal skrives ansøgninger og kontaktes folk, men det er Jonathan, der skal tage initiativet til arrangementerne, fortæller Signe Bøgh, Jonathans mor.

Hun står bagerst i den stadig tomme sal og spejder mod døren. Det her er kulminationen på et par temmelig hektiske uger.

- Vi spurgte på Andreas Mogensen for lang tid siden, og der gik noget tid, hvor vi ikke rigtigt hørte noget, indtil vi for knap 14 dage siden fik at vide, at Andreas kunne komme i dag (torsdag, red.). Så der har været en del, der lige skulle gå op, siger Signe Bøgh og smiler samme store smil som sin søn.

Hun skæver konstant mod telefonen, der ligger i den varme håndflade.

- Tænk, hvis han er blevet syg, eller sidder i en kø, siger hun.

Sådan noget sker ikke for en rum-helt. Med ét sætter Jonathan, Signe og to tv-hold i rask gang mod parkeringspladsen. Astronauten er landet, og hvem ellers end Jonathan skal tage imod.

De smiler, trykker næve, og mens de går mod festsalen, har Jonathan svært ved at undertrykke et forlegent smil, mens han betragter sin gæst. Der er tydeligt respekt for meritterne – begge veje.

- Det er et ret imponerende initiativ, han har taget, lyder det anerkendende fra Andreas Mogensen, der følges tæt af store øjne fra de 600 elever i salen.

Jonathan Bøgh-Fredslund skal til det. Han har øvet sin velkomst så mange gange, at han stort set ikke behøver kigge på sit talepapir. Han takker, fordi hans foredragsrække blev stemt ind til at modtage pengene, og han takker for at Andreas Mogensen ville komme forbi.

Souschef på Provstedgårdskolen Carl Bruun skynder sig at sende takken retur til Jonathan, for uden ham, kunne Andreas Mogensen ikke som den sidste tage mikrofonen og begynde foredraget, der formentlig efterlader eleverne lidt mere bevidste og klogere på det system, vi er en del af. Og hvor det altså er muligt at række efter stjernerne – og rent faktisk fange dem.

Vil du se, hvilke foredrag, Jonathan Bøgh-Fredslund holder i fremtiden, så hold øje med

Og astronatuen. Foto: Klaus Knakkergaard
Andreas Mogensen er en god historie - men den er endnu bedre, når han er iniviteret til byen af en 11-årig. Derfor var medieopbuddet solidt. Foto: Klaus Knakkergaard
Jonathan byder velkommen til hele skolen. Foto: Klaus Knakkergaard
Hele skolen var med til foredraget. Foto: Klaus Knakkergaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce