Annonce
Ugeavisen Odense

Kælderhobby: Kim har bygget sit eget kuglepennemuseum

Kim Svendsen har gennem 40 år forfinet sit udvalg af kuglepenne og kan i dag fremvise en samling, der er et museum værdigt. Foto: Kurt Rasmussen
Midt i den digitale tidsalder er der stadig nogen, der tyer til den gode, gammeldags kuglepen, og i en kælder i Odense, har Kim Svendsen realiseret den passion og skabt et kuglepennemuseum.
Annonce

Hjortebjergvej: I en villa i Odense M er et fint kælderrum indrettet med glasmontrer, hylder og skuffesystemer. Her har Kim Svendsen etableret en organiseret samling med titusindvis af kuglepenne, der er et museum værdigt.

Annonce

Spæd start

Som 20-årig startede han med at samle på kuglepenne. Datoen var 15. januar 1980, og det er en dag, han ikke glemmer.

- Jeg kan tydeligt huske det, for min mor kom med et avisudklip og viste mig en artikel med én, der var lige så tosset med kuglepenne, som jeg er blevet. Jeg havde hjulpet en kammerat med at samle kuglepenne, men da jeg så artiklen i ugebladet, tænkte jeg, at nu vil jeg lave min egen samling, siger han.

Og det foregik primært ved at banke på døre og spørge efter reklamekuglepenne.

- Jeg startede med at rende rundt til banker og sparekasser og alle de steder, hvor vi kunne få gratis kuglepenne. Jeg støvsugede alt, hvad jeg kunne og samlede det hele i skotøjsæsker, siger han.

I 1983, flyttede han i lejlighed med sin kone, og der kom mere styr på samlingen.

- Jeg fik et helt værelse til mine kuglepenne, og på det tidspunkt var jeg oppe på omkring 30.000 stykker, fortæller han.

Samlingen voksede fortsat, og da han sammen med sin kone købte hus i 1995, fik han lov at bruge et større kælderrum til sin samling.

- I løbet af de næste 10 år voksede samlingen til 65.000 kuglepenne, men min kone mente efterhånden, at de fyldte for meget. Jeg valgte så at sælge dem og startede en helt ny samling op, fortæller han.

Annonce

Samlingsskifte

Den entusiastiske samler var blevet kræsen og havde kastet sin kærlighed over de specielle ”floating action”-penne fra det danske kuglepennefirma, Eskesen.

- Det spændende er, at der er bevægelige motiver. Eskesen startede i 1946 og eksporterer 95 procent af deres produktion til udlandet, og de har samlere fra hele verden, siger Kim Svendsen.

I dag er han med sine 14.376 unikke Eskesen-kuglepenne kendt vidt og bredt som en af de allermest respekterede Eskesen-samlere, og i år, hvor han kan fejre sit 40-års jubilæum som samler, har han valgt at få lavet sin egen kuglepen hos Eskesen.

- De ved jo godt, hvem jeg er, så de er gået med til at lave en helt speciel jubilæumskuglepen til mig, siger han og viser stolt et floating action eksemplar med sit eget navn frem.

Annonce

Generationsskifte venter

Kim Svendsen er ikke alene om passionen. Siden 1983 har han været medlem af Kuglepeneklubben af 1977, hvor han altid har deltaget aktivt i bestyrelsesarbejdet, og gennem årene har han opbygget en stor vennekreds med ligesindede, der mødes jævnligt ved forskellige kuglepenne-arrangementer.

- Mange af os har været med siden 80’erne, og vi holder sammen den dag i dag. Nogle gange har vi også vores koner med til spisning, efter vi har haft vores kuglepennetræf, for de er jo ikke særlig interesseret i vores hobby, siger Kim Svendsen, der godt kan savne nogle yngre kræfter indenfor samlerhobbyen.

- I 80’erne var vi unge, men vi er jo alle sammen blevet ældre, og der er stort set ikke kommet nye unge til, siger han med en bevidsthed om, at der muligvis ikke vil være nogen til at føre hans samling videre, når den tid kommer.

- Jeg beholder samlingen, så længe jeg kan, og så må familien tage over, men hvis de ikke vil fortsætte, må de forære det til en samler, der kan føre det videre, lyder det ganske afklaret fra Kim Svendsen.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Odense

Mand voldtaget på institution

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce