Annonce
Ugeavisen Odense

Ka' du gætte, hvor vi er

Kan du gætte, hvor vi er? Klik ind nederst i artiklen og træk i billedet, så skifter billedviseren mellem det gamle og det nye foto.
Her boede der engang 17 mennesker.
Annonce

”Men ovre hos flødehandler Hansen i nr. 16, der havde de syv-otte børn. Der boede sgu 17 mennesker i det hus. Det er fantastisk, selv om baghuset så er regnet med, med det var ganske normalt, at der boede så mange mennesker i husene dengang.

Børnene legede nede på trekanten, hvor bunkeren ikke var bygget endnu. Den blev gravet ud under krigen. ”Men”, sagde Kaj, ”jeg ved sgutte af, at der nogensinde har været nogen, der har brugt den som beskyttelsesrum, men efter krigen blev den brugt som kartoffellager en overgang, så vidt jeg husker.”

Hvordan var egentlig Fredensgade for 80-90 år siden, tænkte Carl Flemming Schultz, ansvarshavende og skrivende på Beboeren - beboerbladet for Skt. Knuds Gade og Godthåbskvarteret - i 1989.

Så spurgte han kvarterets nu afdøde beboer Kaj Jahn, der både var maskinarbejder, købmand, antikvitetshandler, fisker og meget mere.

Jahn skulle lige vænne sig til tanken om at blive interviewet, man da han først kom i gang, var han ikke til at stoppe. Men han havde også boet i Fredensgade 19 fra 1921, da han var tre år, og resten af sit liv.

Kaj Jahn mente ikke, at der nogensinde var foregået noget ”… mord eller sådan noget…” i gaden. Ej heller noget sensationelt, selv om vi nok i dag til kalde det ret usædvanligt med 15 mennesker i så lille et hus som nummer 16.

Dengang var der mange forretninger og håndværkere i gaden. I nr. 1 var der restauration, fra nr. 4 blev der kørt petroleum, i nr. 25 var en skomager, i nr. 16 boede omtalte Hansen, der kørte med fløde og rygeost, i nr. 30 en træskomager, i nr. 42 en boghandel samt flere købmænd.

Husene havde flere lejligheder dengang. F.eks. var der tre-fire lejligheder i nr. 21, hvor den ældre fru Nielsen boede i en af dem med et par døtre.

”Den ene af dem hed Sofie, hun var ovre i Frelsens Hær. Hun fik barn med en af frelserne derovre, jeg ved sgutte, om det var helligånden, der var kommet over hende eller hvad”.

(Kilde: ”Kærlighed, russisk benzin og Danmarks ældste dreng - erindringer fra Fredensgade omkring 1930” af Carl Flemming Schultz)

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Odense

5+1 til weekenden

Ugeavisen Odense

Café Kosmos

Annonce