Annonce
Ugeavisen Odense

Kaj er Odenses oplukkerkonge: - Nogle af dem er over 100 år gamle

Kaj Nielsen i sin kælder i Bolbro. Arkivfoto: Kristian Isaksen
Kaj Nielsen løber nok aldrig tør for oplukkere. Han er formentligt den odenseaner med allerflest, da han allerede har rundet de 2500 i sin hyggehule i kælderen.

GENFORTÆLLING: Hvis Kaj Nielsen vil nyde en stille flaskepils i sit domicil i Bolbro, behøver han aldrig ty til hverken lightere, gamle nokiatelefoner, knive eller andre flasker, når stuebordets oprindelige oplukker forsvinder og han vil tvinge sig adgang til de gyldne kulsyreboblende dråber på den anden siden af kapslen.

Kælderen, som er Kaj Nielsens revir i hjemmet, er som skabt til at være illustration for begrebet hygge. Det er det pynt, væggene bærer på hernede, som altid vil sikre ham en løsning på en eventuelt forlagt oplukker på etagen ovenover. Flere hundrede af slagsen er plastret til på hulens mure i en sådan grad, at man kan blive helt i tvivl om rummets farve.

Hvor mange vil du skyde på, der er?

Annonce

- Der er i hvert fald 2500. Jeg har ikke helt styr på det. Det er ikke så nemt at tælle, kan du nok fornemme.

Bare en samler

Ved første øjekast lader det til, at Kaj Nielsens passion vilkårligt har udfyldt væggene i et kaotisk system - men så får man øje på temaerne.

Samler du også på nøgler?

- Nej, det er også oplukkere. Alt er hængt op i grupper, for ellers kan man ikke overskue, om der er dubletter ind imellem.

Det er svært at skjule sin benovelse i kælderen. Det er ikke som frimærker, man snildt kan have i titusindvis, men som alligevel er gemt væk i en bog på nederste hylde i hjørnet af kontoret.

Oplukkere og sjove pyntegenstande overalt. Arkivfoto: Kristian Isaksen

Det hænger alt sammen først for, som var det billeder eller malerier. Og spørger man ham, hvor besættelsen stammer fra, findes der nok ikke et entydigt svar. For Kaj Nielsen er bare noget så simpelt som en samler.

- Det begyndte i Hjallese. Der er jeg vokset op. Jeg havde dem hængende på nogle plader i stuen til at begynde med. Så var der en lang pause på 20 år, inden jeg fandt på at tage det op igen.

Der er meget forskelligt. Alt fra de pænere nøgler og medaljer til de rektangulære plastikoplukkere med benzintankslogoer eller et motiv af vesterhavskysten, som man tilfældigt erhverver sig i løbet af livet. Er der et endemål?

- Nej, det er ren og skær hygge og hobby. Jeg har også 117 andre ting. På et tidspunkt var det fyldt med kasketter hernede, men de er røget i kasser nu. Så det kan også være et bytteobjekt i fremtiden - ligesom jeg tiltænker med oplukkerne.

Oplukkere og sjove pyntegenstande overalt. Arkivfoto: Kristian Isaksen

På den måde søger Kaj Nielsen intet bestemt. Den dyreste oplukker han nogensinde har købt, kostede et par hundrede kroner. Det giver han nok heller ikke igen. Maks en tyver, skal han selv pege på et loft. Vigtigere er det ikke.

- Jeg må jo ikke bare eje for at eje. Det er jo fordi, det er hyggeligt. Mange af dem er ganske enkelt specielle, da jeg har fået dem af folk fra deres gemmer og nogle er jo langt over 100 år gamle, som jeg har fået fra ældre mennesker.

Annonce

Tossede ting

Hver fredag kigger en gruppe kammerater ned og så får de sig en weekendbajer i kælderen. Blandt andet sammen med samlingen af fodboldfans, som har stamplads ved spisebordet.

- Der er mange tossede ting hernede. Der er ret meget fis. Bamserne, sidder altid der og diskuterer fodbold. Og alt hvad der er her relaterer mere eller mindre til øl og bold. De to ting har jo altid hørt sammen.

Oplukkere og sjove pyntegenstande overalt. Arkivfoto: Kristian Isaksen

Kaj Nielsen fik for alvor plads til sin interesse, da børnene flyttede hjemmefra og han kunne gøre krav på rummene under huset.

Mon ikke han i sin pensionisttid kan nå at føje et par tusinde mere til samlingen.

Denne artikel blev første gang publiceret 16. november 2016.

Kaj Nielsen i sin kælder i Bolbro. Arkivfoto: Kristian Isaksen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce