Annonce
Ugeavisen Odense

Kender du dem: Her er Odenses gemte perler

Hesbjerg Slot kan ses året rundt udefra. Ved sjældne lejligheder er der også åbnet indvendigt. Foto: Katrine Becher Damkjær
Odense gemmer på stribe oaser og perler, som kun ganske sjældet bliver trukket frem. Det er synd, mener vi, så her får du en guide til nogle af de skatte, Odense helt uden grund ikke viser frem. Vi når ikke dem alle - vi kender ikke dem alle, så mind os gerne om dem, vi har glemt, så tager vi dem med i en runde to.
Annonce
Annonce

Hesbjerg (Slot)

Omkring 15 kilometer fra Odense Centrum ligger oasen Hesbjerg og det overvældende Hesbjerg Slot.

I Hesbjerg opstod økosamfundet tilbage i 70'erne og den dag i dag bor der omkring 40 mennesker i små træhuse med vilde og frodige haver, som man passerer, når man går ad grusstien fra parkeringspladsen og op til slottet.

Slottets hovedbygning blev opført i 1880-81, og har siden haft en del ejere. I dag ejes det af Hesbjerg Fonden, der ved særlige lejligheder åbner det for offentligheden. Slottet kan dog altid nydes udefra.

Hesbjerg Slot ligger ved Blommenslyst, og det er muligt at tage busrute 130 fra Odense Station til Spedsbjergvej og derefter gå de sidste tre kilometer til slottet. Grusvejen, som fører op til slottet og landsbyen er bred og farbar for alle, mens den to kilometer lange natursti visse steder er meget smal.

Læs mere: www.hesbjergslot.dk

Der bliver ikke meget mere idylisk end i den Romantiske Have på Sanderumgaard. Foto: Lasse Hansen
Annonce

Kulturbotanisk Have

Man kan blive helt i tvivl, om man har angivet de korrekte koordinater til kortet, når man kører ind ad indgangen til Søndergaards Haver. Klyngen af små fristeder breder sine rekreative vinger ud her, hvor der ifølge ruteanvisningen burde ligge en overdådig grøn oase.

Den er svær at få øje på. Men hav tålmodigheden i behold og kig efter de uanseelige skilte. Så skal Sesams døre nok åbne sig.

Kulturbotanisk Have er én af Odenses grønne parker, men med sit helt eget særpræg. Haven har en flersidig funktion, idet den kan benyttes både som almindeligt grønt område, inspirationshave for haveelskere og som undervisningssted for børnehaver og skoler.

Læreren Arne Emdal startede haven i 1948. Oprindeligt hed haven Skolebotanisk Have og var ejet af Odense Skolevæsen. Her kunne man få undervisning i botanik og få udleveret planter. Senere overgik haven til Odense Kommunes parkafdeling.

Kulturbotanisk Have, Ejbygade 75, 5220 Odense SØ

Danmarks ældste adelsfamilie bor midt mellem æbletræer og rosenbede i Davinde ved Odense. Sanderumgaard har tilhørt Vind-slægten siden 1800-tallet, hvor Den Romantiske Have blev anlagt.

I umiddelbar tilknytning til hovedbygningen på Sanderumgaard findes den gamle romantiske landskabshave. Det er en af de første af sin slags i Danmark, oprindelig etableret af Johan Bülow i perioden 1793 – 1828. Havens areal er 15 ha. og af den oprindelig udformning eksisterer stadig hytterne Tankefuld og Sommerlyst. Arealet bindes sammen af et større kanalsystem på cirka 2 km., som samler øer, plæner og park.

I sæsonen er der åbnet tirsdag-søndag 11-17. Det koster 60 kroner for voksne, børn under 18 er gratis.

Læs mere: www.sanderumgaard.dk

Regnvandssøen er etableret af Vandcenter Syd i samarbejde med Odense Kommune, og søen blev sidste år kåret som en af de bedste 100 klimaløsninger i Danmark. Foto: Kristian Isaksen
Annonce

Glisholm.

Hvad er det? Glisholm. Ikke et af de egenavne, som optræder hyppigst i odenseanernes erindring, når tankerne falder på populære udendørsområder.

Det er en skam. For Glisholm Sø er for Lindved og Hjallese, hvad Narnia er for garderobeskabet - en åbenbaring lige på den anden side af alt det, du kan se, men som du ikke vidste eksisterede.

Søen er et perfekt eksempel på, hvordan samfundet skal agere, når klimaudfordringerne for alvor banker på. Den er skabt ud fra et praktisk behov.

Den opsamler regnvand, så Lindved Å bliver skånet og ikke løber over sine bredder. Vandcenter Syd og Odense Kommune, der i sin tid planlagde anlæggelsen, var dog snu nok til også at gøre området attraktivt.

Forherligelsesværdien er mangedoblet i den lille lomme, der befinder sig imellem nyt OUH, motorvej og Hjalleses industri.

Den umiddelbare indgang til søen er ved Glisholmvej. Herfra kan man både gå venstre og højre om, men man kan havne samme sted.

Læs mere: www.odense.dk

Kulturbotanisk Have er med sine 9.000 forskellige plantearter, Danmarks største levende plantesamling. Haven bruges også som inspiration for de omkringliggende kolonihaver. Foto: Kristian Isaksen
Annonce

Motorbådshavnen

De fleste hvis alle ved, at Odense har en havn. Men langt fra alle kender til den havn, der ligger lige ved siden af havnen.

I 1938 blev den givet til Odense Motorbådsklub, og det er den da i dag samme klub, der råder over havnen. Det betyder ikke, at vi andre ikke kan nyde den - især fordi så relativt få kender til den.

Her får du det maritime miljø uden tung trafik. Havnen ligger "gemt" væk bag en lille tunnel, der fører ud til kanalen. Den tunnel sørger i øvrigt for, at skibe med master, ikke kan komme ind - ret passende for en motorbådsklub.

Respekter, at det er en motorbådsklub, men tøv ikke med at nyde området. Direkte fra havnen går en sti op til den skoven, der blandt andet rummer Næsbyhoved Slotsbanke. Også et besøg værd

Den nordlige del af Odense Å er åbent for sejlads i kano, kajak eller robåde året rundt. Herfra kan du blandt andet sejle ud i Odense Fjord. Foto: Karin Lindholdt
Annonce

Odense Å

Odense Å er da hverken gemt eller glemt. Nej.

Vi kender nok alle til åen, der snor sig gennem byen, men knap så mange er måske klar over, hvor langt åen egentlig løber og hvilke oaser den byder på.

Cirka 60 kilometer lang er den, og begiver du dig ud på en tur i den fra Odense Fjord og hele vejen gennem byen, får du en smuk naturoplevelse, som de færreste nok er klar over, Odense også byder på. Vær opmærksom på, at der er bestemmelser for, hvornår du må sejle på bestemte strækninger, men på den nordlige del af åen fra Erik Bøghs Sti og op er der fri sejlads hele året rundt.

Læs mere: www.odense.dk

I 1938 blev havnen givet til Odense Motorbådsklub, og det er den da i dag samme klub, der råder over havnen. Det betyder ikke, at vi andre ikke kan nyde den - især fordi så relativt få kender til den. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce