Annonce
Ugeavisen Odense

Kommunen søger hjælp fra borgerne: Del din idé til, hvordan Odense bliver klimaneutral

Odense skal være klimaneutral senest i 2030. Det betyder blandt andet, at vi skal have flere odenseanere til at vælge cyklen frem for bilen i hverdagen. Foto: VisitOdense
Odense skal være klimaneutral senest i 2030. Kom med din idé til, hvordan vi når i mål og gør Odense mere grøn!

Odense: Danmark har som fælles mål, at vi i 2050 er et klimaneutralt samfund. I Odense har et enigt byråd besluttet, at Odense skal være klimaneutral allerede i 2030.

Det er en stor opgave for hele Odense. Odense Kommune står kun for ca. 4 procent af den samlede CO2-udledning i Odense. Dermed har kommunen kun direkte indflydelse på en lille del af Odenses klimaaftryk, og derfor vil byrådet gerne involvere alle i Odense. Både borgere, virksomheder, foreninger og uddannelsesinstitutioner skal komme med idéer til, hvordan Odense når i mål og bliver klimaneutral senest i 2030. Det skal munde ud i en konkret klimahandleplan for Odense.

Hvordan kan Odense blive klimaneutral?

Klimaneutral betyder, at der er balance mellem den CO2, der bliver udledt og optaget i Odense – så der samlet set udledes nul CO2. Nu er der brug for en fælles indsats og fælles løsninger.

Et enigt byråd har besluttet, at vi i Odense først og fremmest skal reducere CO2-udledningen inden for trafik og energi. Det er på disse to områder, der i dag bliver udledt mest CO2. Fx stod personbiler for hele 28 procent af den samlede udledning i Odense i 2019. For at få det tal ned, skal vi være flere i Odense, der vælger cyklen, elbilen eller kollektiv transport.

Samtidig ønsker byrådet, at vi i Odense går fra sorte til grønne energikilder. Her er Odense allerede godt på vej med Fjernvarme Fyns beslutning om at udfase brugen af kul senest i 2023. Men der skal endnu mere skub i energi-renoveringer, og det generelle energiforbrug i Odense skal ned.

Odense skal også have endnu flere grønne områder med skov, og det skal være endnu nemmere for den enkelte odenseaner at leve klimavenligt i hverdagen. Det gælder alt – lige fra sortering af affald til indkøb og genbrug.

Annonce

Del dine grønne idéer online

Nu er der brug for gode idéer til, hvordan vi sammen i Odense når i mål og får skabt et klimaneutralt Odense, både i bymidten og i alle lokalområder.

Har du en god idé? Det kan fx være en idé til:

Hvordan får vi flere til at leve klimavenligt i hverdagen?

Hvordan får vi flere til at vælge cykel, elbil eller kollektiv transport?

Hvordan får vi skabt et grønnere Odense med mere skov?

Alle idéer er velkomne. Gå ind på www.odense.dk/klima og del din idé.

Sidste frist er 23. maj 2021.

Annonce

Odenses første klimahandleplan

Idéer vil blive givet videre til Odense Byråd, der skal vedtage Odenses første klimahandleplan i 2021.

En række eksperter i klima og CO2-udledning vil også komme med deres anbefalinger til, hvordan Odense kan blive klimaneutral senest i 2030. De vil præsentere deres anbefalinger i begyndelsen af juni 2021.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce