Annonce
Ugeavisen Odense

Kommunismen lever i Odense: - Et tilbageslag bør ikke ændre det, man tror på

Selve bogbutikken - altså det rum, man som gæst kommer ind i, efterlader ingen tvivl om, hvilken politisk overbevisning, der er i højsædet her. Foto: Kristian Isaksen
Oktober på Skibhusvej er måske den mindst besøgte bogbutik i Odense. Her sidder John Jeppesen og Jan Nielsen ugentligt og dyrker det, de tror på. Kommunismen og socialismen, som ikke har de bedste vilkår i skrivende stund. Men det betyder intet - de tror på og kæmper for ideologien, som en missionær gør det for sin gud.
Annonce

Skibhus: John Jeppesen og Jan Nielsen sidder i et baglokale på Skibhusvej og deler en kande kaffe. De er indhyllet i et gulligt lys og rundt om dem er stakkevis af bøger stillet på reoler, som sad vi på et bibliotek.

Et bibliotek stort set uden variation. Der er ikke megen stimulans for blikket at forlyste sig med i det kedeligt dekorerede rum - måske netop derfor kan et sæt øjne, som aldrig tidligere har været på besøg, ikke løsrive sig fra den lille ramme, der hænger over en af hylderne så tæt imod loftet, at en indretningsarkitekt ville få kuldegysninger ved synet.

Kapitalister af motivet. Fire mænd i profil.

Marx. Engels. Lenin. Stalin.

Det er ligegyldigt, hvor megen modgang vi møder og det er i princippet ligegyldigt, hvor mange vi er tilbage. Vi giver ikke slip på vores overbevisning. At vi skrumper ind, fratager os jo ikke vores holdninger. Et tilbageslag bør ikke ændre det, man tror på

John Jeppesen

Annonce

Misforståelse

Det er ikke mange vægge på Skibhusvej, der kan prale af en sådan udsmykning. Måske ingen anden end denne.

Den gennemsnitlige kvinde vil nok mene, lokalet kunne trænge til et æstetisk pift. Lidt mere end fire mænd med hvert deres prangende skæg. Men Bogbutikken Oktober skal ikke udstråle mere, end den er. Den skal på ingen måde emme af noget, der udelukker nogen.

Det var vel det, rammens fire mænd ønskede. Afmålt nøjsomhed. Grænsende til det spartanske.

Det kan garanteret tælles på en hånd, hvor mange ændringer, butikken har oplevet siden 1988, da Arbejderpartiet Kommunisterne overtog lokalerne. Måske troede de dengang, at det var begyndelsen på en større bevægelse i Odense.

Året efter faldt Sovjet sammen med muren i Berlin. For hver frihedsberøvende sten, der ramte jorden, blev rystelserne under kommunismen mere og mere ødelæggende. Hvilket var uretfærdigt. For supermagten og ideologien hang ikke sammen ifølge Jan Nielsen.

- Det var en ambivalent følelse, da jeg fik nyheden. Det, Sovjet var blevet til, havde intet med socialisme at gøre. Sovjet havde udviklet sig fra at være en fredelig union, der agerede i folkets bedste interesse til at blive en supermagt, der koncentrerede sig om at konkurrere med USA, og østbloklandene blev i højere grad kompromitteret af en voksende korruption. Ingen kunne give befolkningerne, hvad de skulle bruge. Det blev bureaukratiske regimer, som vi ikke kunne spejle os i. Jeg frygtede, at følgerne alligevel ville ramme os, selvom det burde have styrket kommunismen at komme af med Sovjet.

Annonce

Ukuelige optimister

De påstår, de ikke har vaklet undervejs. Det er beundringsværdigt - for det må kræve en helt særlig viljestyrke at vågne hver morgen til synet af ens mareridt, der udspiller sig i fuldt flor.

Som hvis en gartner altid skulle arbejde i en vissen have.

Er I ukuelige optimister?

- Vi har en tro på, at det vi drømmer om, ikke er umuligt. Det er ikke noget, der sker i morgen, men der kommer nye ting at kæmpe for. Nye aktivister, der vil være med i bevægelsen. Selv de største regimer er faldet på et tidspunkt, selvom det aldrig syntes muligt. Det er ikke trist at stå op. Det skal vi. Det er nødvendigt at gøre noget, som andre kan føre videre til noget større. Vi kommer nok til at dø under kapitalismen. Men socialismen som idé og system vil leve videre.

Kommunisme

I politiske og sociale videnskaber er kommunisme en social, politisk og økonomisk ideologi og bevægelse, hvis endelige mål er etableringen af det kommunistiske samfund, som er en socioøkonomisk orden struktureret med fælles ejerskab til produktionsmidlerne, fravær af sociale klasser, penge og staten.

Kommunismen omfatter en række forskellige skoler, som blandt andet omfatter marxisme og anarkisme, og de politiske ideologier grupperet omkring disse.

Alle disse ideologier bygger på den fælles analyse, at den nuværende samfundsorden stammer fra det økonomiske system, kapitalisme, at i dette system, er der to store sociale klasser:

Arbejderklassen, flertallet, der arbejder for at overleve - og kapitalistklassen, et mindretal, der gennem private ejendomsret til produktionsmidlerne (de fysiske og institutionelle midler med hvilke råvarer er produceret og distribueret) skaffer sig profit gennem ansættelse af arbejderklassen.

Stater som i dag ledes af deres respektive kommunistpartier: Kina (1949-), Cuba (1959-), Nordkorea (1945-), Vietnam (1945-) og Laos (1975-)

Stater ledet af deres respektive kommunistpartier med demokratisk valgt regering: Angola (1975-), Mozambique (1975-), Cypern (2007-) (dog i koalition med liberale og konservative), Moldova (2009-) og Nepal (2004-)

Annonce

Coca Cola

Fortidens kommunister ville aldrig drømme om så meget som at strejfe en vare, der havde et amerikansk islæt over sig. Tiderne har dog ændret sig.

- I det moderne samfund, er det svært at navigere helt udenom de store selskaber. Det vil blive for anstrengende. Men jeg kigger altid efter alternativer, når jeg handler, siger Jan Nielsen, der dog helt har boykottet israelske varer.

- Dem køber vi ikke. De gør ting ved det palæstinensiske folk, som man ikke ser udøvet i selv de værste diktaturer.

Drikker I Coca Cola?

John Jeppesen lægger an til en mundbevægelse, men stopper så op. Som om en tanke satte sig i spænd under kæben. Han smiler og skæver næsten skamfuldt imod gulvet, da han indrømmer at have købt ét af de mest berømte symboler på kapitalismen til sine børnebørn. Det er sket, som han siger.

Det ændrer dog ikke på den respekt, man bør have for Oktobers frontmænd. For om man deler deres syn på samfundet eller ej, er deres vilje og robusthed forbilledlig.

De er her nok også, når Berlinmurens fald fejrer 40-året.

Fra venstre imod højre er det Marx, Engels, Lenin og Stalin. Fire betonblokke i kommunismens guldalder. John Jeppesen er godt klar over, at der er visse ting forbundet med kommunismen, der ikke var alt for godt. Men den kan fungere under de rette betingelser. Foto: Kristian Isaksen
Annonce

Sejlivet art

Han fik ret. Færre og færre besøgte Oktober på Skibhusvej og nye vinde blæste i orkanfart globaliseringen indover Europa og udviskede stort set alle de ønsker, John Jeppesen og Jan Nielsen havde for menneskeheden.

Men i stedet for at hejse det hvide flag, så smældede duoen endnu kraftigere med det røde af slagsen.

- Det er ligegyldigt, hvor megen modgang vi møder og det er i princippet ligegyldigt, hvor mange vi er tilbage. Vi giver ikke slip på vores overbevisning. At vi skrumper ind, fratager os jo ikke vores holdninger. Et tilbageslag bør ikke ændre det, man tror på, siger han med en slet skjult hentydning til nutidens moderne politikere, der skifter farve alt efter terrænets beskaffenhed.
Blå, grøn, gul, lilla.
Listige dyr i den politiske jungle - ingen dog mere sejlivet end den art John og Jan repræsenterer. Altid røde. Blodrøde. Uanset hvad.

De fire mænd set tæt på. Foto: Kristian Isaksen
Ufattelige mængder socialistisk litteratur fylder hylderne. Foto: Kristian Isaksen
Vladimir Lenin havde meget på hjerte. Foto: Kristian Isaksen
Den skiller sig ud på Skibhusvej, men de færreste af nabolagets borgere har nok besøgt bogbutikken. Den hedder i juridisk forstand ARBEJDERENS BOGBUTIK AF 1992, men kom under kommunistiske hænder i 1988. Før husede adressen en urmager. Foto: Kristian Isaksen
Bogbutikken Oktober. Foto: Kristian Isaksen
Bogbutikken Oktober. Foto: Kristian Isaksen
Bogbutikken Oktober. Foto: Kristian Isaksen
Bogbutikken Oktober. Foto: Kristian Isaksen
Bogbutikken Oktober. Foto: Kristian Isaksen
Bogbutikken Oktober. Foto: Kristian Isaksen
Bogbutikken Oktober. Foto: Kristian Isaksen
Bogbutikken Oktober. Foto: Kristian Isaksen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce