Annonce
Ugeavisen Odense

Krav om mundbind på Odense Banegård Center: Togrejsende oplevede, at mange ikke tog dem på

Skal man med offentlig transport, skal man have mundbind på. Det gælder også, hvis man står på en perron og venter på et tog eller færdes i Odense Banegård Center. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Det er ikke alle, der bærer mundbind de påbudte steder på Odense Banegård Center. Forvirring om reglerne og hvem, der bestemmer.

Odense: Mellem en tredjedel og halvdelen af dem, der en sen aften forleden færdedes i Odense Banegård Center og et par af perronerne, havde ikke mundbind på, selv om det i flere uger har været et krav.

Sådan oplevede en togrejsende, Niels Brandenborg, det en sen aften, da han stod og ventede på en tog til Roskilde, hvor han bor. Og det, at mange lod hånt om mundbind specielt på et tidspunkt, hvor der er særligt mange smittede med Covid-19 i Odense, forarger ham meget.

- Jeg sad på en bænk sammen med en anden, som også havde mundbind på. Så kom en tredje, der ikke havde. Jeg sagde til ham, at det skulle han, og så fik jeg svaret, at det skulle jeg ikke blande mig i. Havde jeg fortsat var det helt tydeligt, jeg havde fået et par på hovedet, siger Niels Brandenborg efter at være kommet sikkert hjem til Sjælland.

Annonce

Kravet om mundbind på alle togstationer, perroner og tilknyttede områder kom den 22. august, og forleden oplevede Niels Brandeborg, at mellem hver tredje og anden af dem, der færdedes i banegårdscentret og perronerne ikke havde det på.

- De var helt ligeglade, siger han forarget.

Følte, det var uhyggeligt

Han har rejst flere gange mellem Roskilde og Odense, fordi han har familie på Fyn, og om dagen oplever han ikke de samme problemer som om aftenen - og særligt den pågældende aften, hvor han skulle med et tog klokken 00.25 og var kommet cirka et kvarter for tidligt. Afgangen blev så yderligere forsinket.

- Først da toget kom, tog de fleste masker på, men der var stadig nogle få, som ikke gjorde det, og inden det kom, var de helt ligeglade. Jeg vurderer, at 40 procent af dem ikke havde mundbind, mens de ventede på toget, siger han.


Der var særligt en gruppe med nogle store fyre i slutningen af 20'erne eller starten af 30'erne, og de vadede frem og tilbage på perronen uden mundbind, og kiggede aggressivt på alt og alle.

Niels Brandenborg, togpassager, Roskilde.


Særligt én gruppe af ventende togpassagerer på perronen skilte sig ud.

- Der var særligt en gruppe med nogle store fyre i slutningen af 20'erne eller starten af 30'erne, og de vadede frem og tilbage på perronen uden mundbind og kiggede aggressivt på alt og alle. Det var uhyggeligt, og specielt i Odense, som er epicenter for corona. Det var mægtig utrygt at være der, siger Niels Brandenborg.

Annonce

Transportør-ansvar

Allerede samme dag, der blev indført krav om mundbind, trodsede en 24-årig mand fra Vejle det, og han blev derfor den første i Danmark, som fik en bortvisning og en bøde på 2500 kroner.

Fyns Politi endte med at blive tilkaldt  langede en bøde ud til den genstridige jyde. Men oplevelser og episoder som den, Niels Brandenborg oplevede det forleden, er umiddelbart ikke noget, politiet vil tage sig af - og heller ikke, selv om han dagen efter ringede til Fyns Politi og fortalte om sin oplevelse.

- Det er ikke os, som har forpligtelsen med at få folk til at bære mundbind. Det er transportørerne, siger Hans Jørgen Larsen, vagtchef i Fyns Politi.

Det er altså transportørerne, som har til ansvar at sørge for, at folk har mundbind på. Har folk ikke det, får de et påbud om det, og gør de det stadig ikke, bliver de bedt om at forlade stedet.

- Vil de heller ikke forlade stedet, er det først på dét tidspunkt, at der ringes til politiet om, at en person ikke vil tage mundbind på og ikke vil forlade stedet. Så kommer vi og bortviser ham, og vil han ikke det, kan vi sigte ham og give ham en bøde, siger vagtchefen.

Annonce

Ikke mundbind i butikker

For at komplicere det yderligere er der krav om mundbind i banegårdscentret, men ikke i forretningerne. Går man derfor i 7-Eleven eller Bager From, kan man tage mundbindet af, men når man er ude af forretningen, skal det på igen.

- Det er kun steder, der er kollektive trafiksteder, hvor man skal have mundbind på. Ikke i forretningerne, præciserer Hans Jørgen Larsen.

Krav om mundbind

Påbuddet om mundbind trådte i kraft den 22. august og gælder alle rejsende over 12 år i den kollektive transport og har til formål at mindske smitten med coronavirus.

Kravet omfatter passagerer i busser, tog, metro, letbaner, Flextrafik og på stationer og ved stoppesteder samt passagerer i den private kollektive trafik.

Indtil videre gælder kravet om mundbind i den offentlige transport frem til udgangen af oktober, men det er muligt, at det bliver enten forkortet eller forlænget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce