Annonce
Ugeavisen Odense

Kunstner ved et uheld: Jørgen fik en hjerneblødning og blev kunstmaler

Jørgen Mernild har fyldt sin baghave med persiske tæpper og sine egne malerier og holder salgsudstilling. Foto: Kurt Rasmussen
Da Jørgen Mernild efter 40 år som auktionarius blev delvist lammet, måtte han finde på noget nyt at kaste sig over, og det blev malerkunsten.
Annonce

Demantsvænget: Man kan tydelig se, at det er en kunstelsker, der bor i det store, røde parcelhus i Odense S. Hele den 700 kvadratmeter store baghave er denne solbeskinnede Kristi Himmelfartsdag fyldt med persiske tæpper og kunstmalerier, og malerierne har husets ejer, Jørgen Mernild, selv kreeret.

- Jeg holder udstilling med salg, siger den 78-årige kunstner, som siden 2013 har været bundet til sin kørestol, efter han faldt om med en hjerneblødning.

Det er ikke nemt at forestille sig, at han har været en af Danmarks mest kendte auktionsholder, som han passivt sidder og har svært ved både bevægelse og tale, men hans hjerne fejler ikke noget.

- Allerede da jeg slog den første streg på tegnekurset, sagde læreren: ”Jørgen, du kan ikke lave små malerier, du kan kun male stort”. Og det har jeg gjort lige siden

Jørgen Mernild

Annonce

Maler ved et uheld

Den tidligere auktionarius fortæller, at han er i gang med at tømme sit sidste lager af varer, der skifter mellem persiske tæpper og hans egne malerier og litografier.

- Jeg har jo efterhånden nok lavet et par hundrede, siger han beskedent, og fortæller, at hans malerkarriere startede i 2013, da han var indlagt til genoptræning efter sin hjerneblødning.

- Jeg blev spurgt, om jeg ville gå til et eller andet, så jeg startede med at gå til tegning, og senere begyndte jeg at male. Det har jeg meget fornøjelse med, siger han med en langsom men tydelig stemme.

- Men jeg skal have hjælp til at placere papiret eller lærredet, understreger han, og man kan se for sig, hvilken fysisk udfordring det er for ham at føre penslen fra sin fastlåste position i kørestolen.

Men det er ikke små malerier, han har kastet sig over.

- Allerede da jeg slog den første streg på tegnekurset, sagde læreren: ”Jørgen, du kan ikke lave små malerier, du kan kun male stort”. Og det har jeg gjort lige siden, siger Jørgen Mernild med et blidt grin.

Annonce

Vennehjælp

Et blik ned i haven understreger den tese, for mange af de farverige malerier ser ud til at fylde mere end en kvadratmeter.

Der kommer løbende gæster ind ad havedøren for at betragte de udstillede varer, og Jørgen Mernild er hver gang opmærksom på, om de nu også bliver serviceret af vennerne, Søren Demant og Erik Clemmensen, der er mødt op for at hjælpe til med salgsudstillingen.

Søren kan tydeligt huske sit første møde med Jørgen Mernild.

- Jeg havde ham som lærer på Tietgenskolen. Det første, han lærte os, var spyttekonkurrence. Vi var på 5. sal, og så fik han hele klassen ud på altanen og se, hvem der kunne spytte længst, og da tænkte jeg, han er i orden, siger Søren med et grin.

Og Erik er den, der også sørger for, at hans malerier bliver indrammet.

- Vi er ungdomskammerater, siger den 73-årige, der har kendt Jørgen Mernild siden 1968.

- Jørgen er en meget sprudlende, positiv og glad mand, og det kan man også se i hans farver, siger han og får et smil fra ungdomskammeraten.

I sine velmagtsdage var Jørgen Mernild kendt vidt omkring for sine underholdende auktioner. Her er det teatersalen i Rudkøbing, der lægger lokaler til hans nytårsauktion i 2011. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce

Karriere på trods

Det er lykkedes den sent udviklede kunstner at komme en del rundt til forskellige udstillinger med sine værker, hvor han også har kunnet afsætte dem til rimelige priser. Men om han skulle være startet noget tidligere med sin malerkunst, det mener Jørgen Mernild ikke lå i kortene.

- Jeg havde ikke spekuleret på at male tidligere, for da havde jeg jo travlt med alle mine auktioner både i Norge og i Danmark, og det gik jeg meget op i dengang, siger han.

Og selvom der skulle en hjerneblødning til for at fremprovokere hans malertalent, er han meget bevidst i sin vurdering om karriereskiftet.

- Jeg ville i hvert fald gerne have været min hjerneblødning foruden, lyder det med en fast stemme fra Jørgen Mernild.

I dag er den 78-årige afhængig af hjælp, og Erik Clemmensen, der har kendt Jørgen Mernild siden 1968, er en af de trofaste hjælpere. Foto: Kurt Rasmussen
Et ægtepar har taget et tæppe i øjesyn, og Jørgen Mernild er på pletten med friske salgskommentarer. Foto: Kurt Rasmussen
Jørgen Mernild har ladet sig inspirere af Picasso til dette maleri. - Han malede ”Pigerne fra Avignon”, som var et af hans mest kendte værker, men jeg har jo boet i Harboøre, så jeg har så lavet et maleri, der hedder ”Frøknerne fra Thyborøn”, siger han. Foto: Kurt Rasmussen
Den 78-årige Jørgen Mernild er glad for at kunne male, men ville gerne have været sin hjerneblødning foruden. Foto: Kurt Rasmussen
De livlige farver er et genkendeligt træk i Jørgen Mernilds kunstnerudtryk. Foto: Kurt Rasmussen
Fra sin terasse følger den tidligere auktionsholder opmærksomt med i, hvad gæsterne er interesseret i. Foto: Kurt Rasmussen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce