Annonce
Ugeavisen Odense

Løftebrud: Brønserud skriver om sin barndom

Anne-Kirsten Brønserud er født i 1955 på Fyn. Hun er fransk og engelsk korrespondent samt cand.phil. i Nordisk Sprog og Litteratur med en efteruddannelse i Dansk Som Andetsprog. Hun er gift og har to voksne børn. Pr-foto
For otte år siden udgav Anne-Kirsten Brønserud sin første bog, ”Rundt om sklerose”, og lovede ved den lejlighed, at næste bodudgivelse ville handle om roser, men sådan skulle det ikke gå
Annonce

Fangel: Anne-Kirsten Brønserud gav i 2012 et interview til Ugeavisen Odense i forbindelse med sin debut som bogforfatter. Hun skrev om sin egen sklerosesygdom, og sagde ved den lejlighed, ”Næste gang skriver jeg bare om roser”, men det løfte har hun ikke holdt.

- I første omgang skrev jeg ikke med henblik på udgivelse, men blot fordi det gav mig noget meningsfyldt og rart at foretage mig, for mange af de aktiviteter, som før havde givet indhold i min tilværelse, var lukket land, siger hun.

Annonce

Fortælling til børnene

For nylig udkom hendes anden bog, ”Når svalerne flyver højt”, som er en fortælling om barndom og ungdom på godt og ondt i årene 1960-1972. Altså langt mere end en fortælling om roser.

- Jeg fik lyst til at skrive en roman om, hvordan livet formede sig i min barndom. Efter at have udfyldt en ”Mor fortæl” – bog som gave til mine børn stod det pludselig meget klart, hvor forskellig min barndom havde været fra mine børns. Jeg ville fortælle dem om livet dengang, vi hverken havde mobiltelefoner, computere, Ipads eller farvefjernsyn med mange programmer og fjernbetjening. I min tidlige barndom havde vi heller ikke køleskab og fryser, og mange havde hverken bil eller fjernsyn. Vi var ikke i institution men måtte underholde os selv. Børn på landet sås desuden med deres forældre til alle måltider, siger hun.

Annonce

Døråbner

Selvom hun ikke har holdt sit løfte, fortryder Anne-Kirsten Brønserud ikke sit valg.

- I en anden artikel om mig fra 2012 er jeg citeret for at sige, at det gælder om at få øje på de åbne døre – i stedet for at stå og hamre på de lukkede. Her i 2020 kan jeg se, at det er lykkedes for mig. Jeg har for eksempel åbnet døren til forfatterskabet og sidder ikke og græder over, at jeg ikke længere kan have et lønarbejde, grave et højbed eller gå til mavedans, siger hun og pointerer, at det forlag, som udgiver hendes bog, rent faktisk hedder Forfatterskabet.

Annonce

Autentisk roman

”Når svalerne flyver højt” er en roman, hvor karaktererne og landsbyen er opdigtede, men ifølge Anne-Kirsten Brønserud har hun bestræbt sig på at gøre dem så autentiske som muligt uden hverken at fremmane et Morten Korch-agtigt miljø eller at beskrive en barndom i den tids små samfund som domineret af fattigdom, hårdt arbejde og tørre tæsk.

- I min barndoms bondeland fandtes fattigdom og store sociale skel. Det var i høj grad med til at forme dit liv og bestemme din livsbane, om du var født ind i underklassen med husmænd, landarbejdere, tjenestefolk eller i en af de klasser, som havde jord og ejendom eller magt i kraft af status eller position. Jeg anerkender, at de ”gode, gamle dage” ikke var gode for alle, men jeg har selv haft en privilegeret barndom i en dejlig, lille landsby. Jeg tror, de fleste voksede op i ”almindelige” familier med omsorg, faste måltider og et vist mål af tryghed, så min bog skulle også omhandle den slags familier, lyder det fra forfatteren.

Anne-Kirsten Brønserud må siges at følge romanen helt til dørs, for den 31. oktober får hun offentliggjort en novelle, der indgår i en novellesamling med titlen ”Udenfor”.

- Novellen, som udkommer på forlaget Brændpunkt, er helt anderledes end romanen; den foregår i nutiden og er baseret på mine erfaringer med at have børn og unge i døgnpleje, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Odense

50 år med blå strømper

Annonce