Annonce
Ugeavisen Odense

Led af spiseforstyrrelse: Sarahs tunge fortid er blevet hendes drivkraft

Æbler var i mange år ikke Sarahs foretrukne spise. Det var til gengæld, chips, kager og chokolade. Privatfoto
Når Sarah Rasmussen siger, at hun kun spiste én gang om dagen, så er det helt korrekt - det var bare hele dagen igennem. Hun følte så meget skam, så sig selv som grim, dum, tyk, fed og en taber, der ikke duede til noget.

I dag lever Sarah Rasmussen af at give andre råd om træning, vaner og overspisning. Men engang var det Sarah selv, der havde brug for hjælp.

I hendes barndom, ungdom og starten på voksenlivet gik tallet på Sarahs badevægt kun én vej, og det var op. Det er dog ikke til at se i dag, når man møder 35-årige Sarah Rasmussen: Hun er fit, smiler og har masser af glød i øjnene - og så er hun selvstændig med egen virksomhed, hvor hun rådgiver sine kunder om personlig træning, vaner og kost. For syv år siden var situationen dog en noget andet.

- Jeg var dengang i et arbejdsmiljø, som på ingen måde gjorde mig glad. Jeg bukkede under og gik ned med stress og angst. Pludselig ramte jeg bare bunden i mit liv, siger Sarah Rasmussen, der endte med en otte måneder lang sygemelding, og som, når hun kiggede sig i spejlet, kunne se en kvinde, der i en alder af 28 år var nedslidt og ulykkelig.

Annonce

Men Sarah Rasmussen er i dag helt klar over, at hendes problemer ikke startede, fordi hun havnede på den forkerte arbejdsplads.

- Siden jeg gik i 4. klasse har jeg haft det skidt. Ikke at jeg blev mobbet. Det er jeg aldrig blevet. Jeg har aldrig været hende den upopulære pige. Min barndom har været god og tryg. Men alligevel havde jeg det skidt dengang, når jeg husker tilbage, siger Sarah Rasmussen og fortsætter: - Jeg er en hestepige, og da jeg var barn, og vi piger var på rideskolen, så hyggede vi os. Vi var jo på rideskole tre-fire timer dagligt, så vi hentede fastfood hos Pårup Grillen, der lå tæt på rideskolen. Flere gange om ugen igennem mange år spiste jeg en masse fastfood fra grillen.

Sarah Rasmussen. Privatfoto

Og når Sarah Rasmussen kom hjem fra rideskolen, stod aftensmaden klar på bordet. Masser af mad

- Jeg turde jo ikke lade være med at spise min mors mad, som hun havde brugt tid på at lave. Så oven i alt det jeg spiste på rideskolen, indtog jeg også hver aften et stort måltid mad, for der skulle jo spises som om, jeg ikke allerede var mæt. Det ville jo ikke have været særlig hensynsfuldt, at jeg spiste mig mæt i mad fra grillen. De fleste har måske som mig hørt sætninger som ”Kan du ikke spise lidt mere?”, ”Er du sikker på, du er mæt?”, ”Du skal spise det op, der ligger på din tallerken” og ”At vejret bliver godt i morgen, hvis tallerkenen bliver tømt”, siger Sarah Rasmussen, der ikke undrer sig over, at det gik galt, når hun tænker tilbage på sit madindtag i de unge år.

Da jeg begyndte min vægttabs rejse og folk spurgte mig, om jeg ikke kunne se, at jeg havde tabt mig, var svaret: “Nej, jeg har jo ikke set mig selv i spejlet i flere år".

Sarah Rasmussen

- Oven i det spiste jeg ofte større mængder toastbrød med pålægschokolade, chokolade og så videre hver eneste dag, og det hele blev skyllet ned med masser af cola, altså den “rigtige” slags - den med sukker. Det skal jo ende galt en dag, når man indtager de mængder, siger Sarah Rasmussen.

Og det gjorde det også. Vægten steg og steg, og tristheden blev dulmet med mere mad, chokolade og chips. Da hun som 19-årig flyttede hjemmefra, tog den dårlige livsstil endnu et dyk nedad.

- Av, av, av, nu boede jeg jo alene. Og jeg boede meget tæt på en Føtex, som havde længe åbent og var fyldt med en masse kalorieholdige varer på hylderne. Jeg havde nogle voldsomme ædegilder for mig selv. Den stod flere gange om ugen på chips, en plade Ritter Sport og op til fire rullet SMIL-chokolade og selvfølgelig en masse mad oveni. Jeg blev tykkere, hvilket gjorde mig ked af det, så jeg holdt op med at kigge på mig selv i spejlet, for jeg vidste jo godt, hvor stor jeg var blevet, siger Sarah Rasmussen, der blev mere og mere isoleret og holdt sig fra sociale arrangementer.

Tiden brugte hun i stedet på at spise

- Når jeg siger, at jeg kun spiste én gang om dagen, så er det helt korrekt - det var bare hele dagen igennem. Jeg følte så meget skam. Jeg så mig selv som grim, dum, tyk, fed og en taber, der ikke duede til noget. Jeg var hverken god til mit arbejde eller det personlige, som at være en god datter, søster eller veninde. Der var ikke noget at sige til, at jeg som 28-årig bukkede under. Jeg kunne jo ikke mere. Jeg var færdig. Og når jeg så samtidig var i et job, hvor jeg ikke følte mig godt tilpas, så skal det hele jo gå galt, siger Sarah Rasmussen.

Sarah Rasmussen driver virksomheden Sund Fornuft i Blommenslyst. Privatfoto

Diagnose satte ord på ædegilderne

Det var først, da hun for syv år siden ramte bunden, at hun fik sat ord på sin tilstand. Hun fandt ud af, at hun led af spiseforstyrrelsen, BED, der står for Binge Eating Disorder. Det vil sige overspisning.

- Jeg blev sygemeldt som 28-årig. Nu ventede der en kamp for at komme tilbage på arbejdsmarkedet. Jeg blev tilbudt et forløb med coaching og personlig træning. Jeg fik også tilknyttet en kostvejleder for at forstå sammenhængen mellem motion, kost og ikke mindst alt det andet, det kræver at lægge livet om. Jeg har lært så meget og mere til, og nu glædes jeg over, at min hverdag går med at kunne hjælpe andre, som gerne vil lægge livet og vanerne om, siger Sarah Rasmussen, der er blevet meget klogere på sig selv.

- Forskellen er, at jeg i dag har en værktøjskasse fyldt med redskaber, som jeg kan bruge, og som kan hjælpe mig videre. Jeg ved, det er ok at “falde i”, for jeg har lært, at jeg kan rejse mig igen, og at der skal være plads til livet i den “perfekte verden”, vi alt for hurtigt kan komme til at stræbe efter. Bevægelse er og bliver en stor del af min hverdag. Tidligere brød jeg mig ikke om min krop, og selvhadet gjorde også, at jeg ikke havde lyst til at bruge eller udfordre min krop, siger Sarah Rasmussen.

Belært af sit eget liv har hun altså en masse erfaringer, hun kan trække på, i sit arbejde som personlig træner, vanecoach og overspisningscoach. Hendes forretning hedder ”Sund fornuft” og ligger i Blommenslyst, og hun tilbyder også bootcamps, familie- og firmaforløb.

Sarahs motto er "Små skridt giver store resultater”.

- Jeg har gjort min glæde ved at kunne hjælpe andre med at opnå deres mål til min levevej. En af mine tilgange er, at vi alle er forskellige og “one size fits no one“. Så hvorfor vælge en kur eller et forløb, som ikke er tilpasset mine klienters hverdag eller deres mål, siger Sarah Rasmussen, der på syv år er gået fra nedslidt og overvægtig til selvstændig og fit for fight.

Sarah er kommet i form, hun har tabt sig over 25 kg, siden hun som 28-årig gik ned med stress, angst og spiseforstyrelsen BED. Privatfoto


-

Annonce
Annonce
Ugeavisen Odense

14-årige Mikkel sprang ud som Amalie: Nu er hun landskendt på tv - Det var overvældende og kom som et chok

Annonce
Annonce
Ugeavisen Odense

Gigantisk naturjuvel i Odense endelig fredet: - Vi måtte gøre noget, inden den blev smadret

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Odense

Med hat og vest: Johan har fundet de gamle dyder frem inden for møbelpolstrerfaget

Ugeavisen Odense

Slut med sammenblanding af affald: Nu kan man også sortere affald i Odenses offentlige rum

Dalum Hjallese Avis

Bager klarede kravet: Men melder fra til EM

Ugeavisen Odense

800 procent øget vækst og en fuldt booket kalender får barbershop til at åbne endnu et sted: - Det er et tilflugtssted for mænd, når de har brug for at søge væk fra deres kvinder

Ugeavisen Odense

Pigtrådsmusikere spiller sig igennem coronaen - Vi spiller rockmusik for at holde os i live

Ugeavisen Odense

Her kan du selv låse dig ind: Odense har fået et nyt fliseshowroom

Ugeavisen Odense

- Benene var ved at kollapse under mig: 'Magisk' trøje fører Jan på eventyr og til mødet med helt særlig kvinde

Skibhus Avisen

Ny bager med engelskklingende navn åbner i Odense til april: - Smør er vigtigt og det er sjovt at prøve nye ting af

Lokalavisen Nordvest

Lagde 1,6 millioner kroner for at få ny praksis ovenpå Netto-butik: - Det er overvældende, der var nærmest telefonstorm lige da vi startede

Skibhus Avisen

Skiftedag i lægehus med 3300 patienter får ikke tårekanalerne i arbejde hos snart 69-årig læge: - Jeg tror ikke, jeg vil græde

Dalum Hjallese Avis

Meget mystisk hul er vendt tilbage til Odense-forstad: Nu skal dykker ned i hullet og sætte en bold i - hvis han kan

Ugeavisen Odense

I Byen Odense-podcast: Populær ”mandehule” udvider, to anbefalinger og en hæder til Odense

Ugeavisen Odense

Stort show i børnehøjde: MGP-deltagere kommer til Odense

Ugeavisen Odense

Kan du kende genstandene - tyvekoster fra stort lager er også fra Odense: - Jeg har fundet flere ting, vi fik stjålet

Ugeavisen Odense

Sankthans i Odense Havn gentages: L.O.C åbner festlig sommer på Byens Ø

Ugeavisen Odense

Kunst kan sagtens være politisk - men hold politik ude af kunsten

Dalum Hjallese Avis

Rekorden blev slået, da aflagte juletræer blev hentet: - Det er helt vildt

Ugeavisen Odense

Stor coronasmitte: Svømmehal lukker på ubestemt tid

Ugeavisen Odense

Jubilæumsskåle er en salgssucces: - De bliver nærmest revet væk

Ugeavisen Odense

Du kan nå det endnu: Løb med avisen og slip af med julefedtet og coronadellerne

Ugeavisen Odense

Rosa har gjort det igen: International hæder til 91-årig odenseaner

Annonce