Annonce
Ugeavisen Odense

Lenes Gratisbutik bugner igen

Lenes Gratisbutik har fem år på bagen, men hun har ikke tidligere haft så travlt med indleveringer og afleveringer som nu. Foto: Kurt Rasmussen
Op til jul stod hylderne i Lenes Gratisbutik gabende tomme, men det har ændret sig til det bedre, og nu må velgøreren bede donorer om at vente med at aflevere deres genbrugsting på grund af pladsmangel.

Nyborgvej: - Det er slet ikke til at se, at vi havde tomme hylder inden jul, men efter at Ugeavisen Odense skrev om Gratisbutikken op til jul, er det væltet ind med gode ting til dem, der mangler, siger Lene Marie Hornskov Eriksen, der de seneste fem år har hjulpet samfundets svageste med at anskaffe husgeråd til deres hjem.

- Jeg havde så godt som intet på hylderne, men to-tre dage efter, at i lavede artiklen, så begyndte folk simpelthen at kime mig ned. Selv om natten fik jeg sms’er og e-mails, siger velgøreren, der var med til at starte Venligboerne op på Fyn i 2015,

- Jeg tilbød, at vi kunne bruge min tomme stald til et eller andet, siger hun og viser rundt i den 50 kvadratmeter store lade, der for mange år siden fungerede som hestestald på hendes 250 år gamle landejendom.

Annonce

Butik med gratis ting

”Gratisbutik” er navnet, og det indikerer præcis, hvad intentionen er. Et sted, hvor man kan komme og hente gode genbrugsting til hjemmet.

- Men Gratisbutikken er ikke et sted, hvor man kan komme hen og ose. Det er et sted, hvor man henvender sig, hvis man er i nød og simpelthen har brug for noget hjælp. Det er ikke et sted, hvor folk bare lige kan hente en ny kaffemaskine for at spare nogle penge, siger hun.


Hvis du havde set glæden hos Ibrahim og hans kone og børn, da de hentede ting til deres nye hjem for nylig, jamen så bliver betalingen jo ikke større

Lene Marie Hornskov Eriksen


For at sikre privatlivets fred, har hun indført en rutine, hvor man skal ringe og aftale et tidspunkt, inden man besøger Gratisbutikken, så man uforstyrret kan finde de ting, man har brug for.

- Vi laver en liste over de ting, de mangler, og det er derfor, jeg gerne vil snakke med folk, siger hun og fortæller, at hun benytter sig af det købmandsgen, der har floreret i hendes familie gennem fire generationer.

- Som gammel købmand er jeg jo vant til at aflæse folk, og man kunne så sige, at jeg er en dårlig købmand, når jeg forærer varerne væk, men hvis du havde set glæden hos Ibrahim og hans kone og børn, da de hentede ting til deres nye hjem for nylig, jamen så bliver betalingen jo ikke større, siger hun med et stort smil.

Og den modsatte vej er der også gode historier at hente.

- For et par dage siden havde jeg besøg af en kok, der afleverede nogle ting. Han forelskede sig helt vildt i nogle gamle køkkenredskaber, som ingen andre sandsynligvis vidste, hvad skulle bruges til. Jeg viste ham så min sparebøsse med et mobilenummer på, og så donerede han lige 200 kroner, så jeg kunne købe rengøringsmidler og personlige plejeprodukter til hylderne igen, siger Lene med et stort smil.

Annonce

Travl corona-tid

2020 med corona-restriktionerne og de deraf følgende problemer har været et ekstra travlt år for Lenes Gratisbutik, og hun er glad for alle de genbrugsting, der strømmer ind for tiden, men hun har en lille bøn til donorerne.

- Det er ikke kun omkring jul eller omkring en ferie, der er behov, så hvis folk lige kan samle de gode ting sammen i kælderen eller på loftet og aflevere dem hen ad vejen, vil det være så godt, siger hun og påpeger, at der er mange folk, der gerne vil hjælpe, men ikke lige får taget det første skridt.

Gratisbutikken

Indehaver: Lene Marie Hornskov Eriksen.

Adresse: Nyborgvej 618, 5220 Odense SØ.

Besøg kun efter forudgående aftale på tlf: 23983885

- Man kan sagtens finde det der gode i folk, man skal bare lige have lukket op for det. Derfor skal man snakke med folk og ikke kun SMS’e eller skrive på facebook, siger hun og reciterer et gammelt Victor Borge-citat.

”Den korteste afstand mellem to mennesker er et smil”, lyder det fra Lene Marie Hornskov Eriksen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce