Annonce
Ugeavisen Odense

Lindy Hop'ere: De swinger sig tilbage til 30’erne

I Lindy Hop vises der glæde ved både musikstilen og beklædningen. Foto: Tommy Andersen
Et hold dansere, der svinger hinanden rundt på gulvet til toner af Benny Goodman, Glenn Miller og Andrews Sisters lyder noget antikveret, men dansestilen Lindy Hop har fået fat i et aldersmæssigt meget bredt publikum.
Annonce

Rugårdsvej: Egentlig var 1930’ernes Lindy Hop lagt i glemmebogen, men siden 1980’erne er den blevet genoplivet internationalt, og de seneste 10 år har Konni Jensen sørget for, at swingdansen lever i bedste velgående i Odense.

- Det tog nogle år at få det etableret i Odense. Vi var 15-20 stykker i starten, men i dag er vi mere end hundrede, der danser Lindy Hop, og vi har en fast kerne på 70-80 dansere, der dukker regelmæssigt op, siger koordinatoren i danseklubben Swing the Shoes.

Alle kan deltage. Vores medlemmer er i alle aldersgrupper lige fra studerende til 90-årige, og det er både arbejdsløse, medicinere og håndværkere, der danser Lindy Hop

Konni Jensen

Annonce

Ramt af danseglæde

Hun havde selv danset tango og salsa, da hun stødte på den specielle swingdans i Studenterhuset i København for ti år siden.

- Tango er lidt for dybsindig og introvert for mig, og salsa’en er virkelig flirtende. Jeg kan godt lide cubansk musik, men den er så svær at komme i gang med, så da jeg oplevede Lindy Hop første gang, var jeg solgt. Musikken er bare guf for øregangen, og så kunne jeg mærke, at dansen bare var så meget mere leg i sandkassen, og jeg kunne se, hvordan danserne hyggede sig helt vildt med det. Der var så meget smil og grin på, siger Konni Jensen, der slet ikke kunne huske, hvordan hun kom hjem fra København af bare glæde.

- Jeg blev vild med det, men jeg kunne ikke overskue at køre til København for at danse, så jeg startede det langsomt op her i Odense, siger hun.

Annonce

Kommunal opbakning

Da Odense Kommunes Kulturafdeling fik nys om hendes projekt, blev de også interesseret.

- De kontaktede mig for at høre, om jeg ville lave noget sommerdans i Eventyrhaven, og efter to gange nede ved Odense Å, kom vi så i gang med at danse hver 3. lørdag i fem timer, og derfra er det bare vokset, siger hun.

- Vi har måske haft 400 dansere igennem i løbet af årene, og de seneste fem år har vi holdt en Lindy Hop Festival her OSF/OASK Dans i Odense, hvor der er kommet 250 dansere fra hele Europa, siger Konni Jensen, der glæder sig over den opbakning, Odense Kommune har ydet.

- Vi får støtte til de større arrangementer, hvor vi har et stort swingorkester på, siger hun og fortæller, at musikerne og danserne oplever en speciel symbiose.

- Dengang i 30’ene var der en speciel løssluppenhed på dansegulvet, og man kan fornemme, at musikken er skrevet til dans. Vi har fået kontakt til nogle lokale bands, der spiller fantastisk godt swingmusik og kan se, hvad livemusikken gør ved danserne. De er så glade for at spille for os, at det er lige før, de vil spille gratis, siger hun.

Og udenfor dansegulvet bliver der også ydet ekstraordinært, når danserne rejser rundt for at deltage ved hinandens arrangementer. Fortidens beklædningsgenstande er således også blevet en del af det repertoire, der gør Lindy Hop til en helstøbt oplevelsesrejse 80 år tilbage i tiden.

- Danserne gør meget ud af at iklæde sig det tidsrigtige tøj, når vi mødes til større arrangementer, og det giver et ekstra løft på dansegulvet, siger hun.

Lindy Hop

Lindy Hop opstod i Harlem, New York som den originale swingdans i slutningen af 1920'erne.

Der blev danset til musikken fra de store bigbands, og dansen var meget populær blandt de sorte amerikanere.

De hvide tog efterhånden dansen til sig og omdøbte den til jitterbug.

Dansen udviklede sig så den passede med tidens musik og inkorporerer elementer fra 20'ernes charleston og 10'ernes cakewalk, og danner grundlag for rock'n'roll, jive og moderne jitterbug.

Kilde: Wikipedia

Annonce

Social dans

Det sociale ligger Konni Jensen meget på sinde i danseklubben.

- Alle kan deltage. Vores medlemmer er i alle aldersgrupper lige fra studerende til 90-årige, og det er både arbejdsløse, medicinere og håndværkere, der danser Lindy Hop. Vi lægger vægt på at være meget åbne overfor de nye og sørge for, at de når at prøve de dansetrin af, de lige har lært. Desuden opfordrer vi meget til at danse på tværs og lære hinanden at kende, siger hun.

Og den udvidelse af bekendtskaber gælder ikke kun internt i klubben. Når Swing the Shoes holder deres næste arrangement i Odense, kommer der også dansere fra andre byer.

- Det bliver en julefest, hvor vi hyrer et bigband, og så har vi et brag af en fest, hvor der også kommer Lindy Hop’ere fra Aarhus og København. De siger, vi er så hyggelige her på Fyn, lyder det fra Konni Jensen.

Læs mere om Odenses Lindy Hop'ere i Ugeavisen Odense og på www.uao.dk

Konni Jensen og Kasper Arensbak er begge to særdeles aktive i den odenseanske danseklub. Foto: Kurt Rasmussen
I Lindy Hop er der instuderet forskellig dansetrin. Foto: Tommy Andersen
De seneste fem år har danseklubben Swing the Shoes arrangeret Lindy Hop Festivalen "Ugly Duckling". Foto: Tommy Andersen
Ved nogle af arrangementerne sørger DJ's for at spille den originale musik fra 30'erne og 40'erne. Foto: Tommy Andersen
Swing the Shoes øver som regel hver onsdag i lokalerne hos OSF/OASK Dans i Odense. Foto: Tommy Andersen
Konni Jensen og Kasper Arensbak har kastet sig ud i en omgang Lindy Hop. Foto: Kurt Rasmussen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Odense

Nøøøj, det’ for børn!

Annonce