Annonce
Ugeavisen Odense

Lokal virksomhed fik ministerbesøg

Hewin og Jonas Thorup Langelund bliver stillet mange spørgsmål, da Mattias Tesfaye er på besøg hos Papirværk. Foto: Kurt Rasmussen
Efter godt et år med genbrugspapir på forretningsplanen har Papirværk fået så meget gang i hjulene, at der er blevet plads til en nyansættelse, og det har vakt interesse på ministerielt niveau

Buchwaldsgade: Torsdag eftermiddag dukker en ministerbil op i Skibhuskvarteret. Årsagen til besøget er, at det er kommet Udlændinge- og Integrationsminister Mattias Tesfaye for øre, at det lokale iværksætterprojekt Papirværk har haft succes med ansættelse af en helt speciel person, nemlig den syriske flygtning Hewin.

Hun er efter seks år med danskkursus, arbejdsprøvning og forskellige praktikpladser endelig lykkedes med at finde fast ansættelse i Papirværk, og sammen med sin arbejdsgiver viser hun ministeren rundt i virksomheden.

Hewin er Jonas Thorup Langelunds eneste ansatte, og hun træder også i pedalerne, når der skal samles genbrugspapir ind hos forskellige virksomheder. Foto: Kurt Rasmussen

Atypisk brandingfirma

Når man træder ind i Papirværks store, firkantede fabrikslokale på 1. sal, fornemmer man ikke lige med det samme, at der er tale om en virksomhed, der leverer et produkt, som er stærkt efterspurgt af højt profilerede firmaer.

Rummet er sparsommeligt udstyret med nogle borde og vaskekummer, og ved første øjekast er der ikke noget som helst, der virker højteknologisk.

- Det eneste, vi benytter i vores produktion, er papir og vand, siger Papirværks indehaver, Jonas Thorup Langelund, og fortæller, at han oparbejder kasseret papir til genbrug.

Han har fundet en niche, hvor der er mulighed for, at miljøbevidste firmaer kan genanvende deres egne papirvarer og ”brande” deres virksomhed, som det hedder på godt nudansk.

Kort fortalt leverer forskellige firmaer deres kasserede papirvarer til Papirværk, som opløser papiret i vand og genskaber det som et kartonagtigt materiale, der kan anvendes som eksklusive kort og lignende.

- Der er kommet så meget interesse for kortene, at jeg har været nødt til at finde ekstra arbejdskraft for at kunne følge med efterspørgslen, siger Jonas Thorup Langelund.

Annonce

Perfekt match

Iværksætteren præsenterer Hewin, som han netop har ansat i et fuldtidsjob i sit firma.

- Jeg fik et møde med Hewin og en jobkonsulent og fandt ud af, at hun var et fantastisk menneske, der godt kunne finde ud af at bruge hænderne. Jeg fik hende i praktik gennem integrationsgrunduddannelsen for to måneder siden, og resultatet er i dag, at hun arbejder hurtigt og leverer en meget god kvalitet, og det er præcis det, jeg har brug for, siger Jonas Thorup Langelund.

For Hewin har det været en længere rejse at finde fodfæste på arbejdsmarkedet. Som flygtning fra Syrien kom hun sammen med sin mand og deres barn til Danmark i 2015, men først nu har hun fundet det match, der har ført til et fast job.

- I starten var det meget, meget svært med sprog og mennesker og kultur og alting. Men jeg tænkte, at det er mit nye liv, og jeg skal lære det, så jeg har været på sprogskole og i flere praktikpladser i vuggestuer og i supermarkeder, men Papirværk har været den bedste praktikplads, og jeg blev meget, meget glad, da jeg blev ansat her den 9. august, siger hun.

Annonce

Gode erfaringer

Den succes har Mattias Tesfaye, som gennem en time har suget oplysninger og erfaringer til sig, kun ros tilovers for, og han mener, at der er flere ting fra den lille virksomhed i Buchwaldsgade, han kan tage med sig tilbage til Christiansborg.

Mattias Tesfaye er meget interesseret i processen, hvor kasseret papir bliver til eksklusive karton-kort. Foto: Kurt Rasmussen

- Jeg har først og fremmest haft behov for at se, at det kan lade sig gøre i en meget lille virksomhed at bruge integrationsgrunduddannelsen. Jeg skal om et par måneder mødes med fagbevægelsen og arbejdsgiverforeningen, og jeg ved, at noget af det, vi skal diskutere, er, hvordan kommunerne kan blive bedre til at hjælpe arbejdsgiverne med at komme i gang, og der synes jeg jo, at noget af det, vi hører herfra, er, at kommunen ikke beder virksomheden on at komme til samtale på jobcenteret men selv møder op på arbejdspladsen, og det er vigtigt, siger ministeren og fortsætter.

- Og så er det helt afgørende, at når viljen er til stede, så skal man ikke støde på bureaukratiet. Vi har forsøgt at lave en integrationsgrunduddannelse, der er virkelig lavbureaukratisk, så jeg bed også mærke i, at det kun tog Jonas 15 minutter at udfylde ansøgningen. Det er vigtigt, at arbejdsgiveren ikke bliver pålagt alt for mange ekstra arbejdsopgaver, siger han og slutter af med en hilsen til både arbejdsgiveren og den nyansatte i papirværk.

Papirværk har eksisteret siden april 2020 og har allerede gjort sig bemærket hos Udlændinge- og Integrationsminister Mattias Tesfaye. Foto: Kurt Rasmussen

Held og lykke til jer begge to, lyder det med et dybfølt smil fra Mattias Tesfaye.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Odense

Boxen Finals: Padel i dansk topklasse i Odense

Annonce
Annonce
Ugeavisen Odense

Sydbank Pokalen: Pokaldrama og masser af sjov

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Odense

Ny kaffebar på havnen: - Vi vil gerne være det sted i Odense, hvor man får den bedste kop kaffe

Ugeavisen Odense

Et pletskud i Odense: Fugleøen i det kunstige naturparadis

Ugeavisen Odense

Odenses internationale plademesse: Nu sker dét, som mange vinylentusiaster har ventet på længe....

Ugeavisen Odense

400.000 lys, 25 juleboder og en julekalender: Odense Zoo gør klar til historiens største event

Ugeavisen Odense

Kalder alle danseglade kommende skolebørn

Ugeavisen Odense

GF-Fyns Ildsjælepris: Lokale ildsjæle fik overrakt 20.000 kr.

Ugeavisen Odense

Forbudt for kvinder: Ny mandeklub åbner i Odense

Ugeavisen Odense

Carlsberg Corner: Vind en fed ishockey oplevelse for fire i Carlsberg Skybox

Ugeavisen Odense

Restaurantkæde giver gratis mad til alle og støtter Knæk Cancer: - Vi vil fejre, at vi kan samles igen

Ugeavisen Odense

Efter 13 måneders benspænd: Jannies Dancebar er klar til åbningsfest

Ugeavisen Odense

Efter en tur på bunden: Gammel lodsbåd er blevet Caspers redningsplanke

Ugeavisen Odense

Rigmænd viser superbiler frem i Odense: Kom tæt på McLaren, Lamborghini, Ferrari, Porsche, Rolls Royce, Aston Martin og mange flere

Ugeavisen Odense

Odins Brygge er mega-populært: Stort set alle lejligheder er udlejet i nyt havnebyggeri

Ugeavisen Odense

Vanvidsbilist forsøgte at dukke sig for fartmåler: Han var dog ret let at finde alligevel

Ugeavisen Odense

Politihund fandt iskold tyv på badeværelse i Odense

Ugeavisen Odense

Udfordring: Tag vennerne med og drik en Nicos 10er

Ugeavisen Odense

Kommer til Odense: Ostecyklen er på danmarksturné

Ugeavisen Odense

Støjgruppe indtager Christiansborg: - Vores liv bliver simpelthen dårligere - det skal fikses

Ugeavisen Odense

Donation: Virksomheden Zerv donerer Speedminton udstyr til Mandecentret

Ugeavisen Odense

Motionisterne strømmer til: 4.000 løbere forventes til HCA Marathon

Ugeavisen Odense

Butiksejer åbner op om mareridtsepisode: - Det er ikke hver dag, en bil smadrer ind i forretningen

Annonce