Annonce
Ugeavisen Odense

Madoasen uddeler gratis fødevarer i Odense: - Groteske mængder mad går til spilde - det vil vi lave om på

Kirsten Karvits (tv.) og Christina Krarup er to af de primære frivillige kræfter i Madoasen, der med sit håb om at nå flere butikker og endnu flere trængende odenseanere nok også godt kunne bruge flere folk under madspilds-fanerne. Foto: Kristian Isaksen
I juni åbnede Madoasen sine arme og sit køleskab for sultne odenseanere, der godt kunne tænke sig en gratis omgang mad. Flere tons er på den konto blevet frelst fra lossepladsen, men langt større mængder mad bliver stadig spildt. Det skal laves om, mener de frivillige.
Annonce

Bolbro: Gule bananer, grønne pærer, glinsende æbler. kartofler blotlagt for spirer og gulerødder så orange og ubøjelige, at man skulle tro, de netop var blevet hevet op af mulden.

Det ser indbydende ud under teltdugen hos Kirsten Karvits og Chirstina Krarup, hvor der er mange flere kulørte grøntsager og frugter end ovennævnte.

- Når vi pakker sammen, er al maden væk. Dem, der besøger os kan lide det, de får, siger Kirsten Karvits, der lader til at drive en sund forretning

Ingen af de to kvinder er dog grønthandlere. Og det ville være helt forkert at kalde deres foretagende en forretning.

De mange vitaminholdige fødevarer, som ligger her og gør sig til for deres beskuer, koster nemlig ingenting.

- Der er ingen, der får profit af det her. Men vi har en masse mennesker, der kan hente en solid omgang mad, som de måske ikke ellers havde fået - og så undgår vi at spilde store mængder mad, siger Kirsten Karvits, der står bag Madoasen, som konceptet hedder.

Annonce

Flere kan få gavn

7.300 kilo mad. Det er, hvad Madoasen de seneste fire måneder har sørget for ikke er blevet læsset i containere og kørt på lossepladsen til ingen verdens nytte.

De frivillige bogfører al indkommen mad og ved derfor, hvad der er blevet delt ud. - Vi føler os ret sikre på, at intet af det mad, vi har givet, er blevet smidt ud. Folk bestemmer jo selv, hvad de vil have, så der er ingen, der tager noget, de ikke kan lide, fortæller Kirsten Karvits. Foto: Kristian Isaksen

- Jeg startede Madoasen efter inspiration fra en ung mand fra Korsør, der i 2016 åbnede en facebookgruppe med det formål at hjælpe socialt udsatte ved at give dem gratis mad. Han kalder sin bevægelse Stop Spild Lokalt, som så er bredt ud til hele landet. Jeg har arbejdet frivilligt under konceptet før, hvor vi har delt mad ud ved højtiderne. Jeg fik virkelig øjnene op for, hvor omfattende madspildet er, da vi stod på Bolbros gamle skole ved juletid. Der afleverede vi fire ton mad, der ellers ville være blevet smidt ud, fortæller Kirsten Karvits, der derefter besluttede sig for at gøre sin personlige madspildsbekæmpelse til en helårsbeskæftigelse.

- Nu har vi åben alle hverdage. Vi har fået en fin start. I sidste uge var der 96 hernede, men ellers er der nok cirka 70, der er kommet her i løbet af en gennemsnitlig uge. Men med den mængde mad vi får ind og de relativt få butikker, der donerer til os, kan vi godt regne ud, at der er meget mere mad derude, som kan reddes, siger hun.

Annonce

Søger mad og ly

Selvom 7,3 tons lyder af meget, så kradser Madoasen blot i madspildets overflade.

- Groteske mængder mad går til spilde - det vil vi lave om på. Vi har kun kontakt til et par Fakta'er og Netto'er, og ind imellem er der nogen, vi ikke har et dagligt samarbejde med, som har en masse i overskud til os. For eksempel hentede vi 1150 flasker sodavand på SDU, fordi de ikke kunne komme af med dem i løbet af corona-nedlukningen. Vi vil gerne have flere dagligvarebutikker med, men bidragsyderne kan også være institutioner som SDU, der er brændt inde med meget. Eller producenter, der har fejlpakninger, som ikke kan sælges, men hvor maden intet fejler, fortæller Christina Krarup, der står ved Kirsten Karvits' side.

Duoen fortæller, at de er villige til at køre overalt på Fyn efter maden - så potentielle bidragsydere skal ikke være blege for at melde sig på banen.

Madoasen i Odense

Madoasen åbnede i juni på Middelfartvej 115, men "kunder" tilgår butikken på Stadionvej imellem nummer 59 og 61.

Alle kan donere - fra dagligvarebutikker til institutioner - og der tages imod alt fra hundemad til tandpasta, som de frivillige siger.

Ønsker du at donere, kan du læse mere på "Stop Madspild Lokalt Odense"

Afhentning af varer fungerer sådan, at hver madhenter føres ind enkeltvis. Først til køleskabet og dernæst til grøntbordet.

Der kan ikke hamstres. Det er suverænt de frivillige, der bestemmer, hvor meget mad den enkelte "kunde" kan få.

Husk at medbringe mundbind og poser til varerne. Hvis der eksempelvis er sodavand på hylderne, skal også penge til pant medbringes. Pantpengene bruger de frivillige til benzin.

Der uddeles kun mad, som overholder holdbarhedsdatoen. Al overskydende mad destrueres - for det meste bliver al mad dog udleveret inden for tidsrammen.

Alle er velkomne i åbningstiderne, som er:

Mandag og torsdag: kl 16-17

Tirsdag, onsdag og fredag : kl 13.30-14.30

Lørdag og søndag : lukket

- Den eneste udfordring er penge til benzin. Vi betaler af egen lomme, da vi jo ikke tjener noget, så vi er på udkig efter nogle sponsorer - og faktisk også et nyt sted at være, siger de.

For nu har Bolbros fælles mødested Bronx lånt dem et lille hjørne af matriklen. Der er plads nok til et køleskab og en fryser, men ikke til grøntsagerne, som lige nu bliver uddelt udenfor.

- Om lidt bliver den her løsning for kold. Så vi skal have kigget på andre lokaler. Måske der er noget tæt på, som har stået tomt i årevis, som vi kan få lov at benytte os af. Det er vi ved at finde ud af, siger Kirsten Karvits.

Kun mad inden for holdbarhedsdatoen må udleveres. De primære madhentere er socialt udsatte og studerende.

Fryseren er godt fyldt op - det samme er køleskabet. Foto: Kristian Isaksen
En lille maskot minder "kunderne" om, at de skal huske mundbind - og poser i øvrigt. Foto: Kristian Isaksen
Man kan også få kage. Foto: Kristian Isaksen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Odense

Corona ville kvæle forretningen: Søren opfandt nye indtægtskilder i nødens stund

Ugeavisen Odense

Hal-cafeterier lider efter genåbning: Raymond har mistet 90 procent af sin omsætning

Annonce