Annonce
Ugeavisen Odense

Manden i uniformen

23-årige Lukas Eriksen er trods sin unge alder allerede en rutineret fodbolddommer. Han ved, at han på et splitsekund kan være i centrum og ofte vil være frustrationernes holdeplads. Vi tog med ham på job i lokalopgøret mellem OKS og OB i Albaniserien. En kamp med masser af tænding, frustrationer og en vild afslutning.
Annonce

Kampen vil især blive husket for én ting.

Efter cirka 30 minutter sender OKS et hovedstød på overliggeren. Bolden dumper ned på mållinjen, hvorefter den hopper op i lapperne på OB-keeperen, der fægter afværgende med armene.

”Nej!!” Råber han i kor med sine holdkammerater. Som de eneste. Alle andre på og omkring banen skriger på mål, men beslutningen ligger hos en 23-årig fyr, der står i udkanten af målfeltet.

Han hedder Lukas Eriksen og er kampens dommer. Uden at lytte til de modstridende appeller kigger han ud mod sin linjevogter, der prompte giver et tegn tilbage: ikke mål.

- Det er ikke mig, de er sure på. Det er uniformen, fortæller Lukas Eriksen efter kampen.

For sure, det blev de på OKSon Park, da han fulgte sin linjevogters anvisninger. Det var indlysende, at der var en masse på spil for hjemmeholdet, der med en sejr kunne holde sig på førstepladsen i Albaniserien.

- Den er da en halv meter inde!! Råbes der fra langsiden, hvor temperamenterne får frit løb.

- Skandale!

- Det er fandeme godt nok dårlig dømt.

- Vil du låne et par briller?

- Hvad har du gang i?

- Det er du nødt til at lægge fra dig, når kampen står på. Hvis jeg lader det gå mig på, så kan jeg ikke styre kampen, og så har jeg fejlet. Fra min position er det umuligt at se, om bolden er inde, så jeg er nødt til at støtte mig til min linjevogter, så det gør jeg. Det kan og skal hverken spillere, tilskuere eller trænere ændre på, siger Lukas Eriksen roligt efter kampen.

Fakta

I 2019 er der 275 dommere, der dømmer aktivt for DBU Fyn (i 2018 var der 268)

Vi påsætter dommere til 9100 kampe hvert år

Det betyder, at hver dommer i gennemsnit dømte 34 kampe i 2018, men der er STOR forskel på, hvor mange kampe hver dommer dømmer. Den dommer, der dømte flest kampe sidste år, dømte hele 145 kampe i 2018.

Om lørdagen er FBU særligt udfordrede. Flytning af kampe til lørdag kan være problematisk pga. manglende dommere.

De seneste tre år har vi uddannet 69 nye dommere (+14 på Oure)

Vores yngste dommer er 15 år og den ældste er 77 år.

Kilde: FBU

Annonce

Ambitioner

Roen har han i sine otte års erfaring som kampleder. Dommerkortet fik han allerede som 15-årig, og dengang var det direkte ud og styre løjerne i serie-kampe.

- Det var da lidt vildt. Det var jo spillere, der var meget ældre end mig selv, så der skulle jeg godt nok lige finde min karakter. Men det gav hår på brystet, og det har givet mig helt enormt, fortæller han.

Lysten til at dømme opstod, da lysten til selv at spille forsvandt.

- Det var en god måde stadig at være en del af fodbolden, få noget motion og tjene nogle penge. Det var i den alder, man begyndte at få et fritidsarbejde, så det var den perfekte kombination, fortæller han.

I dag står der Fynsserien på cv’et som den højeste række, han har dømt i. Ambitionerne er til mere. Meget mere.

- Afgjort. Jeg vil meget gerne se, hvor langt jeg kan drive det. Jeg plejer at sige, at jeg er lige i midten af dansk fodbold. Fire nedrykninger til bunde, og fire oprykninger fra toppen. Jeg er 23, og jeg har mod på hele tiden at lære, fortæller Lukas Eriksen.

Men ret beset af det ude af hans hænder. Under hele kampen mellem OKS og OB er Lukas Eriksen blevet fulgt af en dommerudvikler, der noterer hans mindste vink på banen. Det er i sidste ende folk som ham, der bestemmer, hvilket niveau, dommerne skal dømme på.

- For at bruge en kliché, så kan jeg kun gøre mit bedste, og se, hvad der sker. På det personlige plan lærer jeg en masse redskaber, jeg kan bruge uden for banen, det er blandt andet ret store ledelseserfaringer, man tager med sig fra sådan en kamp. Så under alle omstændigheder får jeg meget ud af være dommer. Men når du spørger mig direkte, så vil jeg da se, hvor langt jeg kan nå som dommer, siger Lukas Eriksen.

Annonce

Tænding

Der står stadig 0-0, da stadion-uret runder 90 minutter. OKS har været klart dominerende mod OB, der ligger i bunden af rækken, men det er alligevel ikke lykkes hjemmeholdet at score.

Frustrationen er tyk. På banen, på bænken og på tilskuerpladserne, hvor Lukas Eriksen nu lægges til last, at OB-spillerne forsøger at trække tiden.

- Kom nu i gang, dommer, lyder det noget fejlplacerede tilråb al den stund, at Lukas Eriksen med sine 13 kilometer benene formentlig er den, der har været mest i gang på banen, men ikke desto mindre skal bære skylden for det faretruende resultat.

Men med et er alt glemt. Der er kun få sekunder tilbage af overtiden, da en bold tæskes ind i feltet fra højre, hvor hjemmeholdets Søren Ilsøe med hovedet kan dirigere den videre ind i nettet. OKS vinder 1-0, og dommeren taler man ikke meget mere om på lægterne.

- Sådan er det. Som jeg sagde, så var det en kamp med meget på spil for et af holdene, så jeg vidste på forhånd, at der kunne være meget tænding på, og at jeg muligvis ville være genstand for en del frustrationer. Sådan er det. Det er ikke noget, jeg tager med mig hjem. Det er uniformen, de fokuserer på – ikke mig, siger Lukas Eriksen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce