Annonce
Ugeavisen Odense

Marie Brixtofte: Kun hos psykologen må jeg være offer - ellers får jeg allergi overfor det

Marie Magne Brixtofte besøger Odense to gange med sit foredrag "Livet med en alkoholisk far – og sorgen efter tabet". PR-foto
Marie Magne Brixtofte er opvokset med en alkoholiseret far. Det var en barndom, hvor følelsen af fravalg ofte bankede på, men det var også en barndom fuld af kærlighed. Som efternavnet nok afslører, er hun datter af Peter Brixtofte. Han døde i 2016, og det fik Marie Magne Brixtofte til tasterne. Hun skrev en bog om sin opvækst. Eller bogen skrev faktisk sig selv, fortæller hun.

- Er I fulde?

Marie Magne Brixtofte kigger på sin far og hans kone, som vælter rundt og danser i stuen.

- Nej, nej, vi er bare livlige, lyder deres svar.

Det er et af de første minder, som Marie Magne Brixtofte har af sin far i beruset tilstand. De drikker noget og bliver mærkelige. Men de vender altid tilbage igen. Det var sådan, hun tænkte.

På det tidspunkt er Marie Magne Brixtofte otte år. Hun bor hos sin mor på Mols, men hver fjerde weekend besøger hun sin far i Farum.

- Jeg mærkede første gang fuldheden, da jeg havde en alder til at forstå, hvad alkohol var, men det var først, da jeg som 13-årig flyttede hjem til min far, at det virkelig blev tydeligt, forklarer hun.

Marie Magne Brixtofte

Marie Magne Brixtofte er født i 1979 og datter af Karen og Peter Brixtofte. Hun har to yngre søstre.
Hun er gift og har tre børn.
Marie Magne Brixtofte er uddannet psykolog og arbejder i dag med at holde foredrag. Tidligere har hun været ansat hos Børn, Unge & Sorg og hos TUBA (Terapi for Unge som er Børn af Alkoholikere).
Sidste år udkom hendes selvbiografi "Kun når det regner", som handler om de mange aspekter af at være barn af en alkoholiker.

Den første konfrontation

Når Peter Brixtofte kom hjem fra arbejde, var han træt. Det betød som regel, at der skulle åbnes en flaske vin.

Men hvorfor kunne han ikke tage en kop kaffe eller te, som alle andre?

Det forstod Marie Magne Brixtofte ikke.

Som 13-årig valgte hun for første gang at konfrontere sin far med hans misbrug.

- Han afviste at have et problem. Jeg tror, at han blev en smule ramt, men han svarede hurtigt: "lille skat, du skal slet ikke være nervøs. For jeg holder jo hver januar fri for alkohol."

- Måske har han styr på det, endte jeg med at tænke.

Den første konfrontation var et godt eksempel på, hvordan Peter Brixtofte var som far.

Kærlig og omsorgsfuld.

For selvom han ikke var særlig tilgængelig og blev mere og mere upålidelig i takt med, at vinen gled ned, var han en fantastisk far, understreger Marie Magne Brixtofte.

- Han har lært mig, at jeg kan alt, hvad jeg ville, og at alle mennesker har lige værdi. Han så helt forskelligt på sine børn, for han så hver vores personlighed, fortæller hun.

Annonce

Fravalgt

Selvom Marie Magne Brixtofte i dag tænker tilbage på en barndom fuld af kærlighed, var det også en barndom, hvor hun tillærte sig forskellige strategier for at få sin fars opmærksomhed - hun udviklede for eksempel en spiseforstyrrelse og blev enormt selvkontrolende.

En anden del af hende blev rebelsk og vild, og den gjorde alt det, som man ikke måtte.

- Når min far var fuld, kunne han finde på at sige, at jeg aldrig måtte ryge eller tage stoffer. Jeg tænkte "fuck dig", og så begyndte jeg at ryge og tage stoffer, fortæller hun.

Selvom Marie Magne Brixtofte i dag har brugt mange timer på at bearbejde opvæksten, er det en proces, som hun hver dag må forholde sig til.

- Der er ingen tvivl om, at når en forælder har et misbrug, bliver man som barn valgt fra. Og det går ud over selvværdet. Jeg har altid haft svært ved at sige fra og mærke mine egne behov, og det er først som voksen, at jeg er begyndt at få mere selvværd. Men det er benhårdt arbejde.

- Det føles for eksempel stadig meget uartigt at forkæle mig selv med et karbad. Men jeg øver mig meget i at yde selvomsorg. Og jeg øver mig hver eneste dag.

Og så er der det med alkoholen. Den har Marie Magne Brixtofte klare regler omkring.

- Jeg drikker aldrig mere end tre dage i streg, og så holder jeg mig til Sundhedsstyrelsens anbefalinger, siger hun bestemt.

Foredrag

Marie Magne Brixtofte turnerer i 2020 rundt med sit foredrag "Livet med en alkoholisk far – og sorgen efter tabet". Hun har tidligere besøgt Odense to gange og har to besøg tilbage.
Første gang er torsdag den 12. marts i Munkebjerg Kirke, og anden gang er den 25. april i Næsby Kirke.
Under foredraget fortæller hun om sin barndom og opvækst med en alkoholiseret far. Hun giver et indblik i, hvordan hun oplevede misbruget og den medfølgende omsorgssvigt. Og ikke mindst, hvad det betød, at hendes far var en kendt person.
Hun fortæller også om det chok og den enorme sorg, som ramte hende, da hun i 2016 mistede sin far til alkoholen.
Ifølge Marie Magne Brixtofte har foredraget flere målgrupper - hun giver både et indblik i sin fars liv, opvæksten i et hjem med misbrug og sorgen over hans død.
Annonce

Et kendt efternavn

Marie Magne Brixtofte har i sit voksenliv ikke altid haft efternavnet Brixtofte. Det var ikke fordi, hun var flov. Det var bare lettere ikke at hedde det. Ikke at skulle forholde sig til at være "Peter Brixtoftes datter" og alle de spørgsmål, som fulgte med.

Men i dag er efternavnet en del af Marie Magne Brixtofte og hendes historie.

For når hun tænker på sin far, sker det med den dybeste taknemmelighed.

En taknemmelighed over, at hun fik lige præcis Peter Brixtofte som far.

- Jeg fyldes af kærlighed og savn. Han var den dejligste og klogeste far, som vi havde i alt for kort tid. Men imens vi havde ham, havde vi ham med 120 i timen, siger hun.

Annonce

En selvbiografisk fortælling

Marie Magne Brixtofte er i dag uddannet narrativ psykolog. Om det har noget med opvæksten at gøre, ved hun ikke. Men det har givet hende redskaber og indblik til at bearbejde opvæksten. Hun tror på, at den måde, som vi taler om os selv på, er den måde, vi opfatter os selv på.

- Jeg kan selv vælge, om jeg fortæller alt det positive eller alt det negative. For mit vedkommende kommer det an på, hvem jeg skal beskrive mig selv for. Hvis jeg er hos min egen psykolog, fortæller jeg om alt det negative - det med at føle mig valgt fra og altid skulle pakke mine egne behov væk. Men det er kun hos psykologen, at jeg må være offer. Ellers får jeg allergi overfor det, forklarer hun.

Ét af de vigtigste redskaber har dog været hendes bog "Kun når det regner", som er en selvbiografisk fortælling.

Det er en bog, som skrev sig selv, fortæller Marie Magne Brixtofte.

- Det er ret unikt ved bogen. Og jeg har aldrig prøvet noget lignende. Et halvt år efter min fars død, var jeg på bryllupsrejse med min mand. Lige pludselig væltede ordene bare ud, og jeg måtte ned i receptionen for at låne en bærbar.

- Det endte med, at jeg skrev non-stop i tre måneder, fortæller hun.

Først blev bogen lagt i skuffen. Men Marie blev enig med sig selv om, at det ville fastholde det tabu, som hun netop kæmpede imod.

- Det ville være det samme som at svigte de mange børn, der har brugt flere år på at samle mod til at gå til en psykolog, forklarer Marie Magne Brixtofte.

Annonce
Skibhus Avisen

Den gamle smedje fik nyt liv

Annonce
Lokalavisen Nordvest

Kø i vente: Louise åbner ny, børnevenlig isbutik i Odense - og første dag er der gratis is nogle timer

Annonce
Skibhus Avisen

Helt ro i 25 minutter

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Odense

I Byen Odense: Ny restaurant får navn og mange nyheder på vej

Lokalavisen Nordvest

Tragedie efter tragedie gav politimanden Ole PTSD: Nu hjælper han andre i samme situation

Lokalavisen Nordvest

Kun et hul i jorden nu og først færdigt næste år: Men alt er allerede udlejet

Skibhus Avisen

Boldklub i Odense tæller kun fire medlemmer: Til sæsonåbningen var de dog kun tre

Ugeavisen Odense

Plaster, prævention og rene sprøjter: Jan, Jeanne og Louise hjælper byens socialt udsatte til bedre sundhed

Ugeavisen Odense

Uden en tone i livet? Odense Musikskole byder alligevel indenfor

Ugeavisen Odense

- Det er jo en mærkelig ting at gøre: Mand kastede med mursten inde midt i byen - mente ikke selv, han gjorde noget forkert

Ugeavisen Odense

Hyldest til indkøbscenteret: Chris Grey & the Bluespand laver funky business i Tarup Center

Ugeavisen Odense

Opsigtsvækkende forsøg i Odense: Kan et træ styre sine egne bevægelser med hjul under rødderne?

Ugeavisen Odense

Odense fejrer biodiversiteten med masser af naturoplevelser

Ugeavisen Odense

Grillkul og mobiltelefoni: Anas serverer traditionelle syriske retter med den nyeste teknologi

Ugeavisen Odense

Charlotte skralder sig til et madbudget på 200 kroner om måneden: Få hendes bedste råd her

Annonce