Annonce
Ugeavisen Odense

Markant stigning i 2020: Odenses rotter myldrer frem i gaderne

Det er firmaet Mortalin, der står for rottebekæmpelsen i Odense Kommune. Tilbage i 2018 hyrede kommunen dog helt ekstraordinært firmaet Anticimex til at udrydde rotterne i Munke Mose. Arkivfoto: Michael Bager
Selvom året endnu ikke er omme, er der allerede nu anmeldt markant flere rotter i Odense Kommune end i de foregående to år. Mere end 6000 gange har borgere, restauranter og virksomheder advaret kommunen om rotter.
Annonce

Odense: Mens år 2020 for os mennesker har udviklet sig til et annus horribilis fyldt med bekymringer og krise, har året tilsyneladende tegnet sig helt anderledes for rotterne.

Helt nye tal fra Odense Kommune viser således, at de uvelkomne skadedyr trives som aldrig før.

Med halvanden måned tilbage af året er der allerede registreret 6.046 anmeldelser om rotter i Odense Kommune. Og det er et markant større tal end i hele 2018 og 2019, hvor der blev meldt om rotter henholdsvis 5.471 og 4.816 gange.

Udviklingen har også vakt kommunens opmærksomhed, fortæller Christopher Mammen Rau, der er kontorchef for Industri og Miljø i Odense Kommune.

- Vi følger selvfølgelig med i udviklingen i tallene og er i løbende dialog med Mortalin, som vi bruger til at bekæmpe rotterne. Så vi er godt klar over, at der allerede er indberettet markant flere rotter i år end de foregående år, selvom 2020 ikke er ovre endnu.

Selvom rotterne myldrer frem i et sjældent set antal i Odense, er problemet dog ikke særligt odenseansk – eller fynsk for den sags skyld. Ifølge Christopher Mammen Rau døjer hele landet med rotterne i 2020.


Vi bliver rigtigt ofte kaldt ud til steder, hvor folk har fodret fugle eller hvor man ikke har sikret et skur, så rotterne har haft fri bane. Så mit bedste råd er at kigge på de to ting.

Brian Voigt Andersen, områdeleder hos Mortalin


- Nej, det er ikke kun i Odense. Det er over hele landet, hvor der er en markant stigning i rotteanmeldelserne. Og det skyldes simpelthen den milde vinter, som vi havde sidste år. Det betyder, at rotterne har haft endnu bedre vilkår for at yngle, og de kan altså virkeligt formere sig sådan nogen, siger Christopher Mammen Rau, der samtidigt peger på, at den våde, men ikke særligt kolde vinter får rotterne til at trække væk fra deres normale tilholdssteder og tættere på steder, hvor folk bor og opholder sig.

Annonce

Strammere giftregler

Hos skadedyrsfirmaet Mortalin vurderer områdeleder Brian Voigt Andersen, at der i 2020 er sket en stigning på mellem 20 og 35 procent i antallet af rotter, og at det gør sig gældende mange steder i landet.

Han mener også, at en del af årsagen skal findes i den milde vinter sidste år, men det er ikke hele forklaringen. Strammere regler omkring brugen af gift mod rotterne har også en betydning, mener han.

Rotterne bliver i dag typisk bekæmpet med fælder og med hunde. Reglerne omkring brug af rottegift er blevet strammet og kan nu kun bruges i nogle helt særlige situationer. Arkivfoto: Michael Bager

- Tidligere kunne vi have gift i nogle faste depoter på steder, hvor vi ved, at rotterne kommer. Det må vi ikke længere. I stedet kan vi sætte to-tre smækfælder op de samme steder. Men når de først er smækket, fanger de jo ikke flere rotter. Så det er ikke lige så effektivt som gift, siger Brian Voigt Andersen.

Annonce

Mange rotter i midtbyen

Flere restauratører i Odense har igennem de seneste måneder peget på, at rotterne i stigende grad volder problemer i midtbyen.

Og både Christopher Mammen Rau og Brian Voigt Andersen bekræfter, at der findes mange rotter i det centrale Odense.

Har du været ramt af rotter?

Nye tal fra Odense Kommune viser, at der i 2020 er blevet indberettet et hidtil uset antal rotter i Odense.

Hvis du er blandt dem, der har haft besøg af den uvelkomne gæst, kunne vi godt tænke os at vide, hvordan du opdagede rotten, hvilke ødelæggelser den eventuelt nåede at lave, og hvordan du kom af med den igen.

Send en mail til odense@fyens.dk og skriv gerne dit telefonnummer, så vi har mulighed for at tage kontakt til dig.

- Vi oplever, at antallet af rotteanmeldelser stiger alle steder i Odense, men det er rigtigt, at der altid er mange rotteanmeldelse i Odense C. Det skyldes åen og de særlige, grønne områder, hvor der er skraldespande, og hvor folk kommer. De søger derhen, hvor de kan finde mad, siger Christopher Mammen Rau.

Annonce

Ingen ekstraordinære tiltag

Problemet med rotterne i midtbyen har blandt andet været centreret omkring Munke Mose, hvor kommunen i slutningen af 2018 helt ekstraordinært brugte 450.000 kroner på en indsats, hvor rottejægere formåede at skyde i nærheden af 100 rotter.

Så hurtigt yngler rotter

Få rotter kan hurtigt blive til mange.

En rotte kan nemlig få fire til fem kuld unger om året, og typisk med fire til 12 unger pr. kuld.

En rotte vejer 250-300 g.

Længden kan blive op til cirka 45 cm.

Levetiden er typisk cirka 4 måneder.

Rotter kan gnave i alt der er blødere end jern, og de kan klemme sig igennem huller på cirka to cm.

Er ekstremt skeptisk af natur, og derfor normalt meget svær at fange.

Sådan en indsats er man dog ikke på vej til at gentage, siger Christopher Mammen Rau:

- Vi har fået at vide fra Mortalin, at de indsætter et par ekstra folk, så man kan følge med i forhold til anmeldelserne og komme afsted hurtigst muligt og få bekæmpet rotterne, når de er der. Og hvis vi taler om Odense Å og parkerne er der allerede sat flere hundreder fælder op. Så der bliver allerede gjort en stor indsats for at bekæmpe rotterne.

Annonce

Mæsker sig i fuglefoder

Ifølge Brian Voigt Andersen er der flere ting, man selv kan gøre, hvis man gerne vil undgå at få besøg af en rotte.

- Vi bliver rigtigt ofte kaldt ud til steder, hvor folk har fodret fugle eller hvor man ikke har sikret et skur, så rotterne har haft fri bane. Så mit bedste råd er at kigge på de to ting, siger Brian Voigt Andersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Odense

Dexter: Dire Straits Jam

Annonce