Annonce
Ugeavisen Odense

Mere end hver fjerde fyrværkeriulykke rammer et barn

Der findes flere måder at fyre raketterne af på, men de fem fyrværkeriråd skulle gerne sikre, at man kun sjældent kommer til skade. Arkivfoto: John Fredy
Sidste nytår kom 64 børn under 15 år til skade med fyrværkeri. Det betyder, at børn udgjorde 28 procent af alle fyrværkeriulykker seneste nytårsdøgn. Under halvdelen af de tilskadekomne børn havde beskyttelsesbriller på, da ulykken skete, viser tal fra Ulykkes Analyse Gruppen. Følg de fem fyrværkeriråd og husk dialogen med børnene, lyder rådene fra Børneulykkesfonden.
Annonce

Fra den 27. december til og med den 1. januar er det lovligt at anvende fyrværkeri i Danmark. Fyrværkeri kan se flot og farverigt ud på nattehimlen, men det farlige krudt er også årsag til, at mange danskere kommer ud for en ulykke. For nytårsdøgnet 2019/2020 blev der registreret 64 fyrværkeriulykker blandt børn under 15 år, viser tal fra Ulykkes Analyse Gruppen ved Odense Universitetshospital, der siden 1995 har registreret fyrværkeriulykker fordelt over hele landet.

- 64 børn var sidste nytår ude for en ulykke med fyrværkeri. Det er nogenlunde på niveau med det, vi har set de sidste par år. Heldigvis ser vi ikke en markant stigning i tallene, men børnene står stadig for mere end en fjerdedel af fyrværkeriulykkerne, så der er plads til forbedring. Det er særligt de 10-14-årige, der er udsatte. De stod for to tredjedele af børnenes skader sidste nytår, fortæller overlæge Jens Lauritsen fra Ulykkes Analyse Gruppen ved Odense Universitetshospital.

Annonce

Husk sikkerhedsbrillerne

Antallet af øjenskader er betydeligt færre siden forrige nytårsdøgn. Under halvdelen (45,3 %) af de tilskadekomne børn under 15 år havde beskyttelsesbriller på, da ulykken skete.

- Det er meget, meget positivt, at der ”kun” har været 8 øjenskader i nytårsdøgnet 2019/2020. Men vi ser desværre stadigvæk, at nogle børn ikke har briller på, og det kan give alvorlige øjenskader, som kan følge dem resten af livet. Det kan ikke siges nok, hvor vigtigt det er at bruge sikkerhedsbriller uanset, om man er barn eller voksen, og om man er tilskuer eller selv tænder op, de otte er otte for mange, udtaler Jens Lauritsen.

De 5 fyrværkeriråd

1.Brug altid beskyttelsesbriller

2.Brug kun godkendt og aldrig hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri

3.Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden

4.Hold sikkerhedsafstanden og læn dig ikke ind over fyrværkeriet

5.Gå aldrig tilbage til en fuser

Annonce

Lad de voksne tænde fyrværkeriet

Knap halvdelen (46,9 procent) af de tilskadekomne børn havde selv antændt fyrværkeriet sidste år, viser tallene fra Ulykkes Analyse Gruppen. Men børn forstår ikke altid faren ved fyrværkeri, eller konsekvenserne af deres handlinger, og derfor bør antændelsen altid overlades til de voksne, lyder anbefalingen fra Børneulykkesfonden og Ulykkes Analyse Gruppen.

- Som udgangspunkt bør børn ikke antænde fyrværkeri. Og derfor bør man som forælder holder godt øje med sine børn nytårsaften og være der til at guide dem og sætte regler, siger Henriette Madsen, generalsekretær hos Børneulykkesfonden og fortsætter:

- Når man på et tidspunkt vurderer, at ens barn er gammel nok til at omgås fyrværkeri, er det en rigtig god idé at tale med dem om, hvordan man omgås fyrværkeri på en sikker måde.

Ulykkes Analyse Gruppens opgørelse viser også, at mange af de tilskadekomne børn ankom til skadestuerne omkring midnat. En fjerdedel af ulykkerne er blevet registreret i tidsrummet kl. 23-24. Derudover er det særligt sen eftermiddag fra kl. 15-17 og igen kl. 20, at ulykkerne sker. Og desværre sker det næsten hvert nytår, at nogen børn finder noget fyrværkeri dagen efter nytår og antænder det – med alvorlige skader til følge.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Odense

Hadet har det alt for let

Annonce