Annonce
Ugeavisen Odense

Milliardinvestering på vej i Odense: Der skal både renoveres og bygges nyt til børn og ældre

Mange års efterslæb på vedligeholdelsen af Odense Kommunes bygningsmasse på over en million kvadratmeter har sat sine spor. Blandt andet på byens folkeskoler - her Ubberud Skole. Foto: Christian Nordholt
Det kan blive byrådets største enkeltstående investering i mange år, siger borgmester Peter Rahbæk Juel om de politiske planer for at bruge op mod to milliarder kroner på gennemgribende renoveringer af blandt andet skoler og byggeri af nye daginstitutioner og plejeboliger. Men pengene er endnu ikke fundet.
Annonce

Flere års mangelfuld vedligeholdelse har sendt især skoler og børnehaver i forfald, og en renoveringsregning tæt på en halv milliard kroner ligger og venter alene for at bringe de kommunale bygninger i samme stand, som da de blev bygget.

Samtidig kræver de kommende års stigende antal børn og ældre omfattende byggeri af såvel daginstitutioner som plejeboliger.

Lige nu forhandler byrådets partier om at løse både renovering og nybyggeri - og også modernisering - i én samlet 10-årig aftale, der ifølge borgmester Peter Rahbæk Juel (S) kan blive "den største enkeltstående investering, vi som byråd kommer til at lave i mange år".

- Samlet set står vi med en plan, der er tættere på to milliarder kroner end én milliard, fortæller han.

- For at sige det lige ud: Vi står med en kæmpe udfordring. Det er en bunden opgave at sikre den nødvendige kapacitet, når der kommer flere børn og ældre. Og så skal bygningerne spille sammen med den velfærd, vi gerne vil have.

- Det er ikke nok, at skolerne ikke har hul i taget. Alle skal kunne forvente rammer, der er indbydende til både leg og læring, og skolerne skal være et kraftcenter for lokalsamfundene på tværs af generationer. For mig er den røde tråd i planen, at der skal være tillid til velfærden. Vi skal handle i tide, understreger Rahbæk Juel.

Kommunens bygninger

Odense Kommune ejer i alt 464 ejendomme bredt ud over flere end en million kvadratmeter. Bygningerne er delt op i tre kategorier:

  • Den borgernære velfærd: I alt 288 ejendomme fordelt på 713.000 kvadratmeter. Tæller blandt andet skoler, daginstitutioner, plejeboliger, botilbud og genoptræning.
  • Fritid og Kultur: I alt 132 ejendomme fordelt på 185.000 kvadratmeter. Det er blandt andet idrætsanlæg, svømmehaller, museer og biblioteker.
  • Understøttende funktioner: I alt 44 ejendomme fordelt på 135.000 kvadratmeter. Rummer for eksempel administrationsbygninger, beredskab, offentlige toiletter og parkeringskældre.
Annonce

Velfærdens tur

- Det er vel ikke at handle i tide, når der i mange år har været så stort et efterslæb på vedligeholdelsen af især skolerne?

- Det kunne man godt tage en diskussion af. Det seneste årti har der været andre prioriteter på anlægsområdet - blandt andet at få skabt jobs. Nu er det velfærdens tur i forhold til de store anlægsinvesteringer, siger borgmesteren og minder om, der de seneste år har været investeret millioner i for eksempel folkeskolen - bare langt fra nok.

Tirsdag mødes alle byrådspartierne til det, der måske bliver det afsluttende forhandlingsmøde om planen og ambitionerne, men nogen finansiering af milliardbeløbet er ikke på plads.

Et politisk flertal har besluttet at undersøge muligheden for at sælge Fjernvarme Fyn til Energi Fyn og ad den vej skaffe en kommunal indtægt på "et væsentligt tre-cifret millionbeløb". De penge skal ifølge det seneste budgetforlig bruges netop på anlægsinvesteringer - for eksempel på velfærdsområdet.

Forhandlingerne om et eventuelt salg af fjernvarmen er imidlertid endnu ikke afsluttet, og det er derfor uvist, om politikerne overhovedet får millionerne i hånden.

Annonce

Andre ting får vigepligt

- Peter Rahbæk Juel, er fjernvarmesalget afgørende for, om bygge- og renoveringsambitionerne bliver til virkelighed?

- Der kan være flere finansieringskilder til det her. Og et eventuelt fjernvarmesalg kan være en af dem, siger han.

- Men står og falder planen med fjernvarmesalget?

- Nu starter vi med at forhandle en solid plan for, hvad vi gerne vil, og så skal vi politisk finde ud af, hvordan vi stykker det sammen. Vi skal have respekt for de forhandlinger med Energi Fyn, der foregår nu.

- Det lyder som den lidt omvendte rækkefølge?

- Vi har også den almindelige budgetramme at arbejde med. Den vil blive presset til det yderste, men der er ingen tvivl om, at det her er nødvendige investeringer. Vi er inde ved kernen af, hvad en kommune skal tilbyde af velfærd, og så er det vigtigt at understrege, at vi ikke skal finde pengene på én gang. Det er over en periode på 10 år, påpeger Peter Rahbæk Juel:

- Ved at lave den her plan sætter vi det øverst på den politiske prioriteringsliste, og så får andre ting vigepligt, konstaterer han.

Milliardinvesteringen er et af flere ben i en velfærdens 2030-plan, som både en task force og et borgerråd har givet indspark til. Og som skal sikre nok hænder, nok bygninger og nok medarbejdere til flere børn og ældre de kommende år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce