Annonce
Ugeavisen Odense

Min Ven Katten i akut fare for lukning: - Vi står desperat og mangler penge

Killinger i godt humør hos Min Ven Katten. Foto: Kristian Isaksen
Internatet Min Ven Katten i Højby går igennem en slem periode med få pensionat-bookinger og dermed manglende kapital til udgifter. Bliver det ikke snart bedre må internatet lukke og slukke.
Annonce

Højby: Hvis Sonja Nielsen for blot et år siden havde fået at vide, at hun engang i fremtiden, ville stå i en situation, hvor hun måtte sige nej tak til flere katte, ville hun have grinet hånligt og smækket døren i for så ubehersket en påstand.

Alle, der kender bare en smule til hende, ved, at katte - alle katte - har stor værdi. Og hun vil hellere selv bløde økonomisk, end at afslå fra at hjælpe ét af de spindende pelsdyr.

Det, der syntes umuligt, er dog hændt. For Sonja Nielsen og internatet Min Ven Katten, hvori hun er daglig leder, har ramt muren.

- Vi står desperat og mangler penge. Vi plejer at få 195.000 kroner ind i kattepensionen i løbet af ferieperioden, men eftersom mange af de normale kunder er blevet hjemme, ligger vi langt under, hvad vi skal bruge for at overleve, fortæller Sonja Nielsen.

- Vi har tomme bure, men er blevet nødt til at sige nej til flere katte. Flere katte betyder flere dyrlægebesøg. Vi tør ikke sige ja, for vi ved ikke, om vi har råd.

En lille orange kat, der får lidt mad - sådan skulle det gerne blive ved med at være. Foto: Kristian Isaksen
Annonce

Pensionen er afgørende

I juni plejer internatet at være fuldt booket, men kun 1/3-del af pladsen var belagt.

- Vi er fuldt bookede her i juli. Det plejer vi også at være i august, men vi er håbløst langtfra, så det kommer aldrig til at ske, siger Sonja Nielsen, der også mistede betragtelige summer i april og maj, så internatet nu anslår at mangle 75.000 kroner, når højsæsonen er ovre.


Det begynder eddermugme at knibe. Vi har en flok søde frivillige, der vil gøre alt, men det betaler hverken udgifter til lokaler eller dyrlæge. Hvis ikke der sker noget drastisk, så er jeg meget bange for, at vi må lukke helt til efteråret

Sonja Nielsen


Selvom Min Ven Katten har andre indtægter end pensionen, er det nærmest som en regulær knock-out, når så få katteejere har behov for midlertidig logi til kæledyret.

- Vi sælger jo også katte, men alle der har arbejdet i et internat eller har kigget på regnskaberne ved, at det er pensionen, der holder os kørende. Hver en indleveret kat er en underskudsforretning.

Hvad med hjælpepakker?

- Det lå jo først for, ja. Men det krævede, at vi fik en statsautoriseret revisor til at kigge vores regnskaber igennem for de seneste to år. Vi har bare haft en bogholder, der er valgt på en generalforsamling, fordi vi er foreningsejede, men det er ikke godt nok. Jeg hørte om nogle hundepensioner, der fik nej. Jeg kiggede på, hvad det ville koste - og hvis vi så oven i købet fik afslag, ville vi jo nærmest have givet os selv dødsstødet. Så vi gjorde ikke mere ved det, siger Sonja Nielsen.

Annonce

Skidt timing

Et rygte florerede, at coronakrisen var skyld i en medarbejders opsigelse, men Sonja Nielsen afkræfter.

- Vi havde ikke råd til Camilla allerede før. Vi fik ikke noget ud af vores fondsansøgninger i 2019, da dyrevelfærdspuljen blev skåret kraftigt ind. Vi havde et håb om at få hende tilbage, men det er slukket nu.

Hvad med internatets fremtid?

Katte

Den nuværende huskat nedstammer fra den afrikanske vildkat (felis silvestris lybica) og så dagens lys for cirka 10.000 år siden.

I oldtidens Egypten blev katten i flere afskygninger tilbedt som et gudeligt væsen.

En kat er et pattedyr og samtidig også et rovdyr.

Katte har ikke ni liv.

En kat bliver typisk omkring 15 år, men kan i visse tilfælde runde de 30. Det ældste kendte tilfælde var katten Creme Puff fra Texas, der blev 38 år.

For tusinder af år siden begyndte de små vilde katte i Afrika at fange og spise de mus og rotter, som åd menneskenes korn.

Derfor begyndte folk at interessere sig for de venligste af disse katte og sådan opstod de første huskatte.

En kat skal kun bruge 1/6-del af det lys et menneske skal bruge for at se tydeligt.

En kat viser glæde, angst, vrede, tilfredshed og hele det register af følelser, som også vi mennesker kan udtrykke.

En sky og reserveret kat vil knibe øjnene lidt sammen og lægge ørerne frem, mens halen lægges frem langs kroppen.

En venlig kat kommer hen til dig med halen lige i vejret og med et åbent og afslappet udtryk i kroppen.

Huskatten er nært beslægtet med blandt andet løven, pumaen, leoparden, tigeren og geparden.

- Det begynder eddermugme at knibe. Vi har en flok søde frivillige, der vil gøre alt, men det betaler hverken udgifter til lokaler eller dyrlæge. Hvis ikke der sker noget drastisk, så er jeg meget bange for, at vi må lukke helt til efteråret, siger Sonja Nielsen, der vil benytte lejligheden til at hviske en bøn i folkets ører.

- Kom og købt kattesouvenirs- og ting hos os. Og hold ferie hjemme i Danmark. Vi lever i et pragtfuldt land.

Internatlederen vil vælge små katte frem for store, hvis hun skal tvinges til at vælge. Helst vil hun gerne have dem alle. Foto: Kristian Isaksen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Odense

Midtbyen får ny bottleshop

Annonce