Annonce
Ugeavisen Odense

Mistanke om karpe-klamydia: Fiskere frygter farlig virus og indstiller al fiskeri i Tarup-Davinde

Det er denne karpe, som er årsag til de mange bekymringer. Den blev fanget tirsdag i sidste uge. Privatfoto
Al fiskeri i Tarup-Davindes søer er indstillet for øjeblikket, efter en fisker har fanget en karpe med bylder. Fiskerklub frygter en smitsom virus, der kan sprede sig til andre søer. Fiskerne understreger dog, at virussen ikke er farlig for mennesker, men opfordrer til, at dykkere og badende gæster desinficerer eventuelt udstyr og badedyr.

Tarup-Davinde: En syg og byldefyldt karpe blev i sidste uge fanget i Davinde Sø, og det har sat alarmberedskabet i gang blandt fiskerne i området, som frygter, der er tale om en meget smitsom - og måske dødelig - virus.

- Der findes nogle temmelig smitsomme vira, som vi helst ikke skal have i vandene. Hvis det sker, så skal vi arbejde ret hurtigt, for at smitten ikke breder sig, fortæller Allan Birk Hansen, der er formand for Odense Sportsfiskerklub, som Tarup-Davinde Fiskesammenslutning (TDS) er en del af.


Annonce

Fisken ser ud til, at den godt kunne have en af de vira, som vi er bange for. Derfor tager vi den lige med ro i 14 dage, indtil vi finder ud af, hvad pokker det er for noget.

Allan Birk Hansen, formand for Odense Sportsfiskerklub


Den syge karpe havde rødlige bylder, og derfor frygter Allan Birk Hansen, at der er tale om den farlige koi-virus, der er i familie med herpes-virussen.

- For nogle år siden var der et udbrud i Harte-Donssøerne ved Kolding, og det slog karperne ihjel i stor stil, fortæller Allan Birk Hansen og gyser næsten ved tanken.

Nu tyder de indledende undersøgelser i stedet på, at der er tale om en anden, meget smitsom - men dog ikke dødelig - virus kaldet khv1, som i stedet minder om klamydia.

Søerne ved Tarup-Davinde er i foreløbigt to uger lukket for fiskeri. Kun en lille håndfuld fiskere forsøger at indfange en fisk med symptomer, som DTU Auqa kan undersøge. Arkivfoto: Christian Nordholt

Kort før weekenden blev al fiskeri i søerne i Tarup-Davinde indstillet i to uger for at undgå, at smitten spreder sig via for eksempel fiskeudstyr, der bruges i flere forskellige søer.

- Fisken ser ud til, at den godt kunne have en af de vira, som vi er bange for. Derfor tager vi den lige med ro i 14 dage, indtil vi finder ud af, hvad pokker det er for noget. Og om det er noget, vi skal være særligt opmærksomme på. Det nytter ikke noget, at vi 14 dage senere finder ud af, at vi skulle have gjort noget mere, siger Allan Birk Hansen.

Fisker fra Esbjerg

Karpe-fisker Rasmus Hoffmann fra Odense, som jævnligt fisker i Tarup-Davinde, har fulgt sagen tæt. Han fortæller, at det var en fisker fra Esbjerg, som fangede den syge karpe tirsdag.

- Min første tanke var "åh nej", fortæller Rasmus Hoffmann, der hørte om det torsdag morgen.

Lystfisker Rasmus Hoffmann er en del af en lille håndfuld fiskere, som nu forsøger at indfange en fisk med symptomer, som biologer og fagfolk fra DTU Auqa kan undersøge nærmere og på den måde afklare, hvilken virus der er tale om. Det er nemlig bedst, at fisken er levende, når diagnosen skal stilles.

Biologerne har set billeder af den døde fisk og mener altså ikke, der er tale om den dødelige koi-virus, men i stedet den såkaldte smitsomme, klamydia-lignende virus.

- Ja, jeg må ærligt indrømme, at jeg også trak lidt på smilebåndet, da jeg læste, hvordan de beskrev den, fortæller fiskeren.

Hvis det viser sig, at der er tale om en smitsom virus, og ikke bare et enkelt sygdomstilfælde, kan det få stor betydning for fiskeriet i Tarup-Davinde resten af sommeren.

- Måske bliver vi nødt til at lukke ned for fiskeriet, indtil vi når en vandtemperatur på under 12 grader. Så vil virussen nemlig blive inaktiv. Men det er kun et måske, og det er en vurdering, som vi laver, når vi får endeligt svar fra DTU, fortæller Rasmus Hoffmann.

Annonce

Ikke farlig for mennesker

Både formand for fiskerklubben, Allan Birk Olsen, og lystfisker Rasmus Hoffmann understreger, at ingen af virusserne er farlige for mennesker eller andre dyr. Det er udelukkende karper, som kan blive syge.

Men for de karpe-glade fiskere er det en meget alvorlig sag, hvis fiskene, som jævnligt bliver fanget og sat ud igen, mister livet. Det fortæller formand for Odense Sportsfiskerklub Allan Birk Olsen.

- Karpe-fiskere er hyggelige mennesker, og nogle af fiskerne har givet de store karper navne. Nogle af dem har sågar grej med, så de kan smøre fiskene, hvis de har sår eller lignende. Det er lige før, de er i familie med karperne. Nogle af karperne er jo 20 eller 30 år. Derfor passer fiskerne meget på, og derfor handler vi også hurtigt, siger han.

For at beskytte karper i de øvrige søer opfordrer fiskerklubben andre besøgende i Tarup-Davinde-området til at desinficere udstyr, der har været i vandet - for eksempel waders, dykkerdragter, badedyr eller fiskegrej. Derudover opfordrer klubben til ikke at lade hunde bade i søerne - ikke fordi de kan blive syge, men fordi de nemt kan overføre sygdommen til andre søer.

Annonce
Annonce
Dalum Hjallese Avis

Jem og Fix åbner endnu en butik i Odense: - Den bliver større og mere luftig, end kunderne er vant til

Annonce
Annonce
Ugeavisen Odense

Smykkefirma får Showroom: A-Hjort inviterer internetkunder indenfor

Annonce
Forsiden netop nu
Dalum Hjallese Avis

2-1 og hjem i bad: Kinesere flyver over drama i Dalum

Ugeavisen Odense

Jens gravede særdeles 'veludrustet' gulerod op i haven: - Jeg har aldrig set noget lignende

Ugeavisen Odense

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Ugeavisen Odense

Vakte stor opsigt: Bil i bakgear kom ud af kontrol og bragede ind i bus på Odense Banegård Center

Skibhus Avisen

Der er kun 15 medlemmer i Henriks klub: Nu sejler medlemmerne mest for andres skyld

Ugeavisen Odense

4.000 løbere slippes løs i Odense: Undgå trafikkaos på søndag!

Ugeavisen Odense

Eksorcisme på Odense Å: Odense får Danmarks første flydende escape room

Ugeavisen Odense

Storms Pakhus danner rammerne for DM i overskudsretter: - Alt for meget mad bliver fortsat spildt frem for spist

Ugeavisen Odense

Plankeborde, puder og pyntegenstande: Ny outlet-butik åbner i Odense

Ugeavisen Odense

Boxen Finals: Padel i dansk topklasse i Odense

Ugeavisen Odense

Sydbank Pokalen: Pokaldrama og masser af sjov

Ugeavisen Odense

Ny kaffebar på havnen: - Vi vil gerne være det sted i Odense, hvor man får den bedste kop kaffe

Ugeavisen Odense

Et pletskud i Odense: Fugleøen i det kunstige naturparadis

Ugeavisen Odense

Odenses internationale plademesse: Nu sker dét, som mange vinylentusiaster har ventet på længe....

Ugeavisen Odense

400.000 lys, 25 juleboder og en julekalender: Odense Zoo gør klar til historiens største event

Ugeavisen Odense

Kalder alle danseglade kommende skolebørn

Ugeavisen Odense

GF-Fyns Ildsjælepris: Lokale ildsjæle fik overrakt 20.000 kr.

Ugeavisen Odense

Forbudt for kvinder: Ny mandeklub åbner i Odense

Ugeavisen Odense

Carlsberg Corner: Vind en fed ishockey oplevelse for fire i Carlsberg Skybox

Ugeavisen Odense

Restaurantkæde giver gratis mad til alle og støtter Knæk Cancer: - Vi vil fejre, at vi kan samles igen

Ugeavisen Odense

Efter 13 måneders benspænd: Jannies Dancebar er klar til åbningsfest

Annonce