Annonce
Ugeavisen Odense

Mona får skærmbesøg af hjemmehjælpen

Mona Gerd Larsen (tv) får hver dag et skærmbesøg af hjemmeplejen i Odense Kommune. Ofte er det sosu-assistent Evangelia Bermond, der ringer. Foto: Tine Boe
Hver dag ved middagstid ringer Monas tablet fra Odense Kommune. Det er hjemmeplejen, der skal høre, om Mona har husket at måle sit blodsukker og tage sin insulin.
Annonce

Mona Gerd Larsen på 55 år har diabetes, og det sidste halvandet år har hun fået skærmbesøg af hjemmeplejen i Odense. Før i tiden fik Mona to fysiske besøg af hjemmeplejen hver dag, men efter indførelsen af skærmbesøg til udvalgte borgere, er dette reduceret til et. Og det har Mona ikke noget imod.

- Jeg kan jo godt selv klare både målingerne og medicinen, og det har jeg faktisk altid kunnet. Så det er helt okay, at de kun kommer om morgenen, for det vi skal snakke om til middag, kan fint gøres over en skærm, fortæller Mona.

Mona har lige fra starten været åben over for den nye type hjemmeplejebesøg.

- Det er meget nemt. De kommer og viser én det hele, og hvis det driller, får man hjælp. Jeg synes, det fungerer godt. Specielt fordi jeg godt selv kan styre min diabetes, lyder det fra Mona.

Øget fleksibilitet

En af de sosu-assistenter, der besøger Mona over skærmen, er Evangelia Bermond fra Hjallesegruppen Syd. Hun fremhæver øget fleksibilitet i hverdagen som en af de helt store fordele ved skærmbesøgene.

- Vi laver ca. 400 skærmbesøg om ugen i hele kommunen, og vi oplever, at borgerne er glade for det, bl.a. fordi det giver mere frihed. Hvis man får skæmbesøg, kan man nemlig tage sin tablet med sig rundt og behøver derfor ikke at sidde hjemme og vente på hjemmeplejen. Jeg har både prøvet at ringe til en borger, der havde taget sin tablet med i Bauhaus og til en, der havde taget den med på ferie, fortæller Evangelia.

Hensyn til den enkelte

Der er flere grunde til, at skærmbesøg er blevet en del af hjemmeplejen i Odense. En af dem er, at skærmbesøgene giver bedre mulighed for at tilpasse hjemmeplejens tilbud til den enkelte borgers livssituation. En anden er det voksende antal af ældre og handicappede, der har brug for hjælp.

Rådmand for ældre- og handicapområdet Søren Windell fortæller.

- Der er mange af de borgere, der modtager hjemmepleje, for hvem skærmbesøgene er en rigtig god løsning. Borgere med en sindslidelse kan f.eks. ikke altid overskue at få et fysisk besøg, fordi de det dårligt, men et skærmbesøg kan de godt klare. Der er også mennesker, der ikke bryder sig om, at der holder en bil fra hjemmeplejen ude foran huset, fordi det afslører noget om deres private forhold, og her kan skærmbesøgene imødekomme et ønske om diskretion. Og så er der igen nogle, der synes, det er rart, at de ikke skal være oppe og i tøjet, når de skal have et besøg af hjemmeplejen.

Skærmbesøg

Skærmbesøgene er pr. september 2019 en fast del af alle de udkørende hjemmeplejegrupper i Odense Kommune.

Skærmbesøgene erstatter typisk de besøg, der ikke partout kræver, at medarbejderen er fysisk til stede i borgerens hjem som f.eks. påmindelse om medicin, mad eller drikke.

Der ligger altid en faglig vurdering til grund for hvilke borgere, der kan få skærmbesøg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce