Annonce
Ugeavisen Odense

Mortens Chokolade: En støttekæde, der smitter

Morten Aagaard, der ejer og driver Mortens Chokolade, har startet en støttekæde. Når han sælger smageæsker, forpligter han sig til at købe takeaway fra lokale restauranter. Formålet er, at flest mulige skal overleve, så vi også har en levende by på den anden side af coronakrisen, forklarer chokolademageren.
Annonce

Når man kigger ud af vinduet fra Mortens chokoladeværksted, er det et lidt trist syn, man oplever, fortæller Morten Aagaard.

Kongensgade ligger stille hen. Og det er ikke kun, hvis man kigger om formiddagen, inden butikkerne åbner. For selv når man når hen på eftermiddagen, er gaden stadig stille. Og flere butikker har slet ikke kørt gitteret op og åbnet døren. Og det gør de ikke foreløbig.

- Byen er en spøgelsesby. Det er rigtig, rigtig ærgerligt. Og i Kongensgade ligger der mange små butikker, som ikke er kædebutikker, og de er ekstra udfordret, lyder det fra Morten Aagaard.

Det er trist, synes chokolademageren, der derfor fik en god idé.

For selvom han på de sociale medier mærkede odenseanernes gode intentioner i forhold til at handle lokalt, var dagene alligevel stille.

- Det startede med, at jeg som butiksejer frygtede nedgang. Men jeg mærkede også på mig selv, at jeg - ligesom så mange andre - heller ikke var ude at købe lokalt – for eksempel takeaway. Så jeg tænkte, at måske skal man i virkeligheden bare forpligte sig selv til det, forklarer Morten Aagaard.

Smageæsker

Smageæsken består af 2x 12 forskellige stykker chokolade, som veksler fra dag til dag, da Morten Aagaard forsøger ikke at producere mere, end der er brug for. Æsken bliver leveret fragtfrit.

Lige nu består støttekæden af flere led. Søndergaards Skrivevejledning har meddelt, at for hver anden opgave, der kommer ind, bliver der købt en bog hos Forlaget Forår. Forlaget Forår har meddelt, at for hver fjerde bog, de sælger, køber de en smageæske hos Mortens Chokolade, som så for hver fjerde solgte smageæske køber en lokale takeaway-menu. Det nyeste led i kæden er Ceradicupra, som sælger cremer baseret på bivoks. For hver fjerde kunde bliver der købt en smageæske hos Mortens Chokolade.

Annonce

En støttekæde

Han har derfor lavet en smageæske med 24 stykker blandet chokolade, og for hver fjerde æske, som han sælger, forpligter han sig til at købe et takeaway-måltid hos en lokal restaurant.

Og således startede støttekæden, som sidenhen er blevet udvidet.

Der er blandt andet kommet et forlag, en skrivevejleder og en cremevirksomhed på, forklarer han.

Ifølge Morten Aagaard handler det om at se længere end udover éns egen næsetip.

- Det handler om ikke bare at sige ”kom og red mig”, men at se det i et større perspektiv. Vi er jo alle sammen igennem den her coronakrise, og der er ikke nogen pointe i, at jeg klarer den, hvis jeg så ender med at stå alene, og alle andre butikker i Kongensgade er lukket, understreger han.

Annonce

Byen skal reddes

Siden støttekæden blev startet, har flere erhvervsdrivende vist deres interesse for at deltage, og det glæder Morten Aagaard.

- Jeg oplever, at folk ser på deres produkt og overvejer, hvor det kan passe ind, og hvem de kan støtte. Det synes jeg simpelthen, er så fint.

Lige nu er restauranterne sidste led i kæden, og selvom der endnu ikke er nogle restauranter, der har meldt sig på banen, har Morten Aagaard haft nogle opløftende oplevelse.

- Da jeg forleden hentede takeaway, snakkede jeg med en restaurant, som fortalte, at de havde købt flere blomster for at støtte blomsterhandlerne, og jeg håber, at det kan fortsætte på den måde, opfordrer han.

Annonce

Føler sig ikke lukningstruet

Selvom tiden for de erhvervsdrivende er hård, og behovet for opbakning er stor, føler chokolademageren sig heldigvis ikke selv lukningstruet.

- Jeg tager én dag ad gangen. Der er ikke så meget andet at gøre. For det skrækkelige er jo netop, at vi ikke ved, hvad der sker om to dage, siger Morten Aagaard, der også påpeger, at krisen for butikkerne ikke slutter om tre eller fire uger.

- Det er et langt stræk, men jeg håber, at vi kan være med til at sikre, at så mange butikker som muligt overlever, så vi også har en by på den anden side af krisen, lyder det håbefuldt fra Morten Aagaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce