Annonce
Ugeavisen Odense

Nærmest ubrugelige brandhaner vækker undren: - Hvorfor står de der, hvis ikke de virker?

Om denne specifikke brandhane i Volderslev kan afgive den nødvendige mængde vand, ved vi ikke, men der er masser af dens slags rundt om i byen, der ikke virker til store brande. Foto: Kristian Isaksen
Beredskab Fyn oplyser, at der er masser af brandhaner på Fyn og i Odense, som ikke afgiver den fornødne mængde vand til at slukke brande. Forvirrende for borgerne, men ikke et problem for brandvæsenet melder myndighederne.

Allesø: Det virkede grotesk for Anders Rasmussen, at brandvæsenet måtte køre helt til Søndersø for at hente vand til den brand, der fuldkommen opslugte hans store hal, og alt, der var i den, når han samtidig kunne konstatere, at der tæt på hans hjem stod en ignoreret brandhane.

- Indsatslederen sagde, at den ikke fungerede ordentligt og at der ikke havde været afsat penge til inspektion, fortalte Anders Rasmussen til avisen.

Det har Beredskab Fyns operative leder, Rene Bondo Hoffmann svært ved at forstå og anser det som en fortalelse eller misforståelse.

Annonce

- Der er afsat penge af til at inspicere brandhanerne. Det er der penge til i budgettet. De bliver inspiceret med et par års mellemrum.

Så brandhanen virker?

- Ja, det gør den, men det er sådan med mange af de gamle brandhaner, at uanset hvor meget de bliver vedligeholdt, giver de bare ikke nok vand. Den givne brandhane giver ikke nok liter i minuttet til så stor en brand – derfor kørte vi til en anden brandhane, som gav langt mere og vi kunne dermed fylde vores tankvogne hurtigere. Det var altså langt bedre at køre derud og fylde fem tanke, end at stå der og pumpe ud. Fra da af kan vi jo køre nærmest i pendulfart, så der hele tiden bliver fyldt vand på branden.

Man kan altså ikke stole på brandhanerne?

- Jo, man kan stole på, de virker, men ikke alle er tilsluttet en vandledning med det fornødne tryk til en stor brand. Vores vagtcentral ved, hvor de gode brandhaner er, så vi spilder ikke tid på at afprøve alle dem, der ikke giver noget.

Det er vel en falsk tryghed at have brandhaner, som den omtalte, stående?

- Nej, det er ikke en falsk tryghed. Ofte står der andre brandhaner i nærheden, som kan levere en højere ydelse. Alternativt kan der tilkaldes ekstra vandtankvogne. Ved større anlægsarbejder eller renovering af en vej, eller hvis der er sket et færdselsuheld i forbindelse med en brandhane, vil man kigge på, om det giver mening at reparere den eller sløjfe den.

Hvorfor er der brandhaner, som ikke kan servicere til det klokkeklare formål, de har?

- Mange af de brandhaner, man ser på landet, har stået i mange årtier. Lang tid før, vandforsyningen var udbygget til at give den mængde vand, en god brandhane skal give.

Kan man opgradere dem?

- Nej, det vil være alt for dyrt og vi har det net af brandhaner, der skal til for at håndtere brande.

Borgeren, der tilkaldte jer ved den pågældende brand, undrer sig over, at der er brandhaner, som fremstår nærmest ubrugelige. Ville det give mening at afsætte en pulje til at identificere og nedlægge alle de brandhaner, der alligevel ikke skal i brug?

- Det er meget dyrt at nedlægge dem og mange af de uanvendelige brandhaner benyttes som skyllehaner. Det vil sige, at de renser ud for gammelt vand. På en vejstrækning kan der eksempelvis være 35 brandhaner, men det er kun én af dem, vi vil bruge. Og mere behøver vi heller ikke. Borgerne må jo ikke bruge brandhanerne alligevel, så hvis der går ild i deres hus, har det jo ingen betydning, om vi bruger brandhanen foran huset eller den længere oppe ad vejen. Vi ved, hvilken der fungerer.

I det konkrete eksempel - har det betydning tidsmæssigt, at man skal køre til Søndersø?

- I virkeligheden var det det eneste, vi kunne gøre. Selv, hvis der ikke var brand og vi skulle lave en vurdering, så ville vi have peget på Søndersø som tanksted. Det har givet beboeren en undren, det forstår jeg godt. Men vi havde aldrig kunnet gøre det hurtigere. Og nogle gange - som her - er branden så stor, at vi aldrig kunne have nået at stoppe den.

Hvor mange brandhaner i Odense virker reelt set ikke efter hensigten?

- Det er meget svært at sige. Det har jeg ikke tal på. Men Odenses borgere skal ikke være mere bange for brand, end man selvfølgelig normalt skal være. Vi bistår med vand og tankvogne stort set lige så hurtigt, som hvis der var en god brandhane ved siden af den brændende bygning.


Annonce
Dalum Hjallese Avis

De tre mænd her elsker deres "ekstra" hus: - Der er ingen, der tjener penge på det. De penge, vi får ind, bliver brugt

Annonce
Ugeavisen Odense

- Du skal holde dig væk: Jens bøvler med muldvarpe, men kommunen forbyder ham at tage affære

Annonce
Ugeavisen Odense

Børn i fokus: Castingbureau søger 3-12-årige til model- og filmarbejde

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nordvest

Den yngste var 0, den ældste var 82: Fem generationer deltog i barnedåb

Ugeavisen Odense

EM-helt privat: Mathias Gidsels kæreste var utilfreds

Ugeavisen Odense

Når julelysene slukkes, tændes farverne i Brandts Klædefabrik: - Vi vil skabe en levende by i mørket

Ugeavisen Odense

Odense Zoo tænder igen for lysene: Sender gæsterne på en tur dybt under havets overflade

Skibhus Avisen

Claus har droppet webshoppen: - Jeg plejer med et glimt i øjet at sige, at der er to ting, man ikke skal finde på nettet: Det er sit instrument og sin livsledsager

Dalum Hjallese Avis

Erhvervsdrivende har valgt: Bellinge har fået en borgmester

Ugeavisen Odense

Skisæsonen skydes i gang: Danmarks største skioutlet kommer til Odense

Ugeavisen Odense

Landsbyånden var ikke nok: Borgerne gav tusindvis af kroner til den lokale købmand - hurtigt var pengene væk

Ugeavisen Odense

Sune lider samme skæbne som sine fem forgængere: Købmandsbutik går konkurs igen, igen

Ugeavisen Odense

Podcast: Idyllisk café genåbner, kendt bager-kæde udvider, lyslevende klædefabrik og to unikke butikker, du bør kende

Ugeavisen Odense

Podcast: Idyllisk café genåbner, kendt bager-kæde udvider, lyslevende klædefabrik og to unikke butikker, du bør kende

Skibhus Avisen

Skiftede den hvide kittel ud med det hvide lærred: Den 26-årige sygeplejerske Mathilde springer ud som kunstner efter at have malet med psykiatriske patienter

Annonce