Annonce
Ugeavisen Odense

Nomireret til opstartspris: Fiasko-renseri blev vendt til succes

De næste fem uger præsenterer vi i Ugeavisen Odense de fem nominerede til IværksætterOdense-prisen. Den første nominerede er Fogsgaards Renseri ejet af Nahed Awad. Da Nahed Awad og ægtefællen Mahmoud Abdelghafour købte Fogsgaards Renseri, der var gået ned, vendte de en økonomisk trang hverdag på kontanthjælp til et liv som iværksættere med succes. Nu er livet lysere, siger Nahed Awad

Annonce

Nahed Awad havde slet ikke tid til at snakke med avisen, da vi kom for at tale med hende om virksomheden Fogsgaards Renseri, som hun købte for halvandet år siden. Der var kunder i butikken, og de blev ved med at komme ind ad døren. Først en ældre herre med et par pæne bukser. De skulle renses, derefter stryges med pæne pressefolder. Den næste i køen var en kvinde, der havde sine døtres brudekjoler med. De kune godt renses, men det svært, sagde Nahed Awad:

- Den ene her er billig at rense, den har ikke nogen perler. Men den anden er svær, fordi den har perler. Min mand har dog en helt speciel metode, som han bruger, så bliver den som ny, siger Nahed Awad til damen.

Da der igen var ro i butikken satte vi os til en snak. Nahed Awad smilte over hele femøren. Hun elsker at sludre med kunderne, sagde hun.

- Og min mand elsker også at drive renseri. Vi er flygtninge fra Libanon, hvor min mands familie havde et renseri. Nu har hans brødre renseri i de lande, som de bor i, og vi har ét her i Danmark.

- Når der er familiefest, så bliver der ikke snakket om andet end renseri, sagde Nahed Awad og grinte.

Derfor er arbejdsdelingen i Fogsgaards Renseri også, at Nahed Awad tager sig af kunderne, og laver det simpleste rensearbejde. Alle de teknisk udfordrende ting, tager Mahmoud sig af:

- Jeg er vokset op med det her, jeg kender alle trickene, og jeg kender til maskinerne, sagde Mahmoud Abdelghafour, da vi kort afbrød ham i sit arbejde.

Den maskine han stod ved er helt speciel og i øvrigt sjælden i danske renserier, sagde han:

- Den her maskine kan presse bukser med damp. Det giver helt papirsglatte bukser, og en skarp pressefold. De fleste renserier har ikke sådan en maskine, så de stryger i hånden. Det er ikke ligeså godt, sagde han.

Nahed Awad og Mahmoud Abdelghafour har siden overtagelsen af Fogsgaards Renseri fået troen på livet tilbage efter en svær tid for nogle år siden, hvor hendes mand gik sygemeldt med svær gigt, og hun selv var arbejdsløs social- og sundhedsassistent.

- Det var en svær tid på dagpenge og kontanthjælp. Vi har tre børn, og jeg husker en måned, hvor vi måtte leve for 3000 kroner. Det var, ja, svært, sagde hun.

- Så da vi fik mulighed for at købe renseriet billigt, fordi det var lukket ned, var vi lykkelige over, at det lykkedes med lidt hjælp fra familien. Det har været både min og mind mands drøm i utroligt mange år, sagde Nahed Awad.

I dag tjener Nahed Awad ret godt, men de lever stadig på en sten, sagde hun. For alle pengene bliver investeret i virksomheden. De har købt adskillige maskiner, og de sparer også op til at købe et renseri mere.

- Man skulle ikke tro det, men der er altså stor efterspørgsel efter rens. Og der er derfor gode penge at tjene.

- Vi vil meget gerne lade virksomheden vokse, og købe et renseri mere her i Odense. Det kræver dog, at vi tjener flere penge. Det er dyrt at købe folk ud. Jeg har snakket med et par ejere af renserier, og de vil godt nok have mange penge, synes jeg. Så nu fokuserer vi på, at udvide den her forretning i første omgang, sagde hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Odense

Nøøøj, det’ for børn!

Annonce