Annonce
Ugeavisen Odense

Nu kæmper Lena mod de kendte fra tv: Først var jeg faktisk lidt flov over at købe genbrug

Lena Findahl tog sidste år springet og forlod sit job som fysioterapeut for at blive selvstændig med sin vintagebutik, Unik. Den startede i familiens hjem, flyttede derefter til Pakhusgården på Rugårdsvej og er nu rykket ind i et lokale i Klaregade. Foto: Christina Jacobsen
Tidligere var Lena Findahl flov over at fylde familiens hjem med genbrugsvarer, men det var et spørgsmål om økonomi. Efter en depression oplevede den 42-årige odenseaner, at besøgene på loppemarkeder nærmest havde en meditativ effekt, og det blev den spæde start til drømmen om at være vintage-iværksætter. Det blev hun fuldtid sidste år, og det er gået så godt, at hun nu har flyttet sin vintage-butik, Unik, fra Pakhusgården på Rugårdsvej til Klaregade i midtbyen.

- Det er simpelthen bare så dejligt det dér, lyder det fra Lena Findahl, der nikker mod vinduet, mens smilet vokser.

Vi står stille et øjeblik og betragter en gråsprængt herre med cykelstyrskæg. Han hiver ret pludseligt i hundesnoren for at bremse sin hund, idet han passerer vinduet til butikken på Klaregade 25. Hans blik må være faldet på den gamle, sort industrilampe, for han træder helt tæt på vinduet for at nærstudere den, inden han gransker resten af vintage-varerne, som har fået butikkens fornemmeste placering lige der midt i augustsolens stråler.

Han er ikke den første forbipasserende, der er stoppet op for at kigge. Og han bliver heller ikke den sidste, mens det 45 minutter lange interview foregår. Nogle spotter vintage-varerne fra det modsatte fortov og sætter en skarp kurs over den let trafikerede og gamle gade.

Annonce

- Lige da jeg havde overtaget lokalet, men inden jeg åbnede, skyndte jeg mig at sætte nogle ting i vinduet. Det endte med, at håndværkerne, der gik og ordnede her, måtte låse døren, fordi folk blev ved med at komme ind og spørge, hvad tingene kostede. Den slags kan jeg køre længe på, siger Lena Findahl og smiler igen.

Flere gange i løbet af interviewet fortæller hun om den beskedenhed, hun har for sit vintage-projekt. Og den skinner tydeligt igen, når hun fortæller om håndværkerne og om åbningsdatoen i august, hvor hun bagefter, med våde øjne, kørte over 300 glas igennem opvaskeren, der var serveret bobler i.

- Og det var jo kun dem, der bad om et glas, lyder det fra butiksejeren.

Hadede loppemarkeder

Fortællingen om Unik, som Lena Findahls vintage-butik hedder, startede i den nordligste del af Odense. Mere præcist i Lena Findahls og familiens hjem. Det var indrettet med mange loppefund, men modsat hvad man skulle tro, handlede det ikke om æstetik. Men derimod om økonomi.

- Da jeg var barn, slæbte min mor mig altid med på loppemarkeder. Og jeg hadede det. Så da jeg selv flyttede hjemmefra, kiggede jeg slet ikke den vej. Men da min mand og jeg så købte hus, var der pludselig rigtig mange kvadratmeter, der skulle indrettes, og så begyndte jeg igen at prøve loppemarkeder af. Jeg var faktisk lidt flov over det, fortæller butiksejeren.

Men det handlede om hendes egne følelser, fik hun overbeviste sig selv om og holdt derfor fast i besøgene på loppemarkederne.

- Jeg er meget konkurrencepræget, så jeg tænkte, at nu skulle jeg simpelthen få de her genbrugsting til at shine. Og langsomt fandt jeg ud af, at jeg faktisk var ret god til det. Mit hjem blev sådan et sted, hvor folk lige skulle på en rundvisning, når de var på besøg, griner hun.

- Vi kan godt lide det industrielle og det nordiske design, fortæller butiksejeren, hvis mand især er faldet for de industrielle lamper. Foto: Christina Jacobsen
Annonce

- Tænk, hvis det en dag kunne blive til noget

Men drømmen om at gøre loppefund til en levevej, opstod første, da Lena Findahl i 2014 blev ramt af en depression.

- På det tidspunkt arbejdede jeg som fysioterapeut og fra mit erhverv, vidste jeg rigtig meget om depression, og hvordan man kommer ud af sådan en. Men det var svært, da jeg lige pludselig selv stod der. Men da jeg så småt begyndte at bevæge mig ud på loppemarkeder, opstod der noget, jeg ikke havde oplevet før. Jeg kom helt ned i tempo, mærkede materialerne, vendte og drejede ting, og jeg så det smukke i håndværket og kunne fordybe mig i historien.

- Jeg slap det flove og tænkte ganske kort: ”Tænk, hvis det en dag kunne blive til noget, jeg kunne leve af”. Og nu står jeg her i dag. Det er ret vildt, understreger hun.

Annonce

Nedlukningen satte gang i tingene

Men vejen til lokalet i Klaregade gik en tur omkring et kælderlokale i Pakhusgården på Rugårdsvej, som den selvstændige odenseaner lejede i 2019 og brugte som showroom. Inden da havde et rum i familiens private hjem været viet til loppefundene.

Det sidste skub var kommet fra en tidligere kollega.

- Hvorfor prøver du ikke at sælge nogle af tingene videre?

Lena Findahl, som i mellemtiden var blevet selvstændig fysioterapeut, fandt nu sig selv med en bibeskæftigelse, som voksede. Og voksede.

Og da coronaen ramte, blev det hele vendt på hovedet. Den gjorde det nemlig svært at besøge den slags patienter, som Lena Findahl havde med at gøre. Samtidig voksede danskernes genbrugsiver under nedlukningen.

- Som en af mine tidligere patienter sagde: ”Du lever kun én gang, Lena. Det er nu, du skal gøre det.”

- Fokus blev derfor sat på Unik, og Jesper (hendes mand, red.) og jeg farede under corona land og rige rundt med varer, så vi kunne få det hele til at hænge sammen. Man skal ikke kigge på timerne, vi lagde i det. Og samtidig var det svært, fordi vi finder 80 procent af vores varer i udlandet, og man kunne jo ikke køre nogle steder hen. Så til sidst begyndte vi at sælge ud af vores egne private ting, griner hun.

Den 42-årige fysioterapeut og butiksejer bor i det nordlige Odense sammen med sin mand, Jesper, og deres tre børn. Foto: Christina Jacobsen
Annonce

Adrenalinpumpende jagt

I dag har Lena Findahl investeret al sin tid i Unik.

Hun holder åbent tre dage om ugen, og planen er, at den resterende tid især skal bruges til at jagte genbrugsfund – blandt andet i Østeuropa, Tyskland og Italien og snart også i Belgien og Frankrig.

Lange ture, som helst skal kaste noget af sig hver gang.

Hvad er det for en oplevelse at tage af sted og ikke vide, hvad man kommer hjem med?

- Det er nervepirrende og fedt.

Svaret kommer efter nogle sekunders stilhed. Som om hun et øjeblik befinder sig på et loppemarked blandt bydende loppejægere, Murano-glas og euros i kontanter.

- Når først jagten går ind, pumper adrenalinen bare derudaf. Som tidligere konkurrencemenneske inden for løb og håndbold kan jeg sige, at det kan sammenlignes med at stå på banen, mens bassen banker derudaf, og folk hepper. Det er den samme fornemmelse, der opstår, når man står på markederne. Det gælder hele tiden om at komme først, og vi kæmper blandt andet med nogle af de kendte fra tv.

- Men når man så finder de der fede ting, så er det bare fantastisk. Og en kæmpe forløsning, lyder det fra genbrugsjægeren.

Det nye lokale i Klaregade er cirka fire gange så småt som lokalet i Pakhusgården. Foto: Christina Jacobsen
Annonce

Et spørgsmål om miljø

Og varerne ryger hurtigt. For vintage og high-end-genbrugsvarer er blevet populært. Og det er der ifølge Lena Findahl flere grunde til.

- Tiden er inde til det, og jeg tror, at det har været under opsejling i nogen tid, og så tror jeg også, at det går proportionelt hånd i hånd med klimaforandringerne. Genbrug udleder ikke CO2, for det er en ressource, som allerede er produceret.

- Og så har vi også en yngre generation, som går vildt meget op i det. Og de vil altså gerne give det, som det nu en gang koster, lyder en del af forklaringen.

En anden handler om, at det er noget specielt - og måske endda prestigefyldt - at have noget, der er unikt.

- Det er fedt have den ene ting, som man ikke vælter over alle vegne. Vi sælger nemlig også en historie, et "levet liv” og ikke to varer er ens med den patina, der er kommet. Det gør hver enkelt ting unik. Det er som om, at folk passer lidt bedre på deres ting, når de er unikke. Man bruger gerne lang tid på at finde det helt rigtige, og så bruger man måske færre penge i det store billede. Men sådan tænkte jeg ikke, da jeg startede. Den gang var det et spørgsmål økonomi. Men i dag handler det i den grad også om æstetetik, smiler Lena Findahl.

Unik

Unik ligger i Klaregade 25.

Åbningstiderne er torsdag og fredag klokken 11 til 17 og lørdag klokken 10 til 15. Nogle uge kan der være ændringer, og de oplyses på Uniks Instagram-profil.

Lena Findahl sælger både varer i butikken, men også over Instagram med afhentning i Klaregade.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Odense

Boxen Finals: Padel i dansk topklasse i Odense

Annonce
Annonce
Ugeavisen Odense

Sydbank Pokalen: Pokaldrama og masser af sjov

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Odense

Ny kaffebar på havnen: - Vi vil gerne være det sted i Odense, hvor man får den bedste kop kaffe

Ugeavisen Odense

Et pletskud i Odense: Fugleøen i det kunstige naturparadis

Ugeavisen Odense

Odenses internationale plademesse: Nu sker dét, som mange vinylentusiaster har ventet på længe....

Ugeavisen Odense

400.000 lys, 25 juleboder og en julekalender: Odense Zoo gør klar til historiens største event

Ugeavisen Odense

Kalder alle danseglade kommende skolebørn

Ugeavisen Odense

GF-Fyns Ildsjælepris: Lokale ildsjæle fik overrakt 20.000 kr.

Ugeavisen Odense

Forbudt for kvinder: Ny mandeklub åbner i Odense

Ugeavisen Odense

Carlsberg Corner: Vind en fed ishockey oplevelse for fire i Carlsberg Skybox

Ugeavisen Odense

Restaurantkæde giver gratis mad til alle og støtter Knæk Cancer: - Vi vil fejre, at vi kan samles igen

Ugeavisen Odense

Efter 13 måneders benspænd: Jannies Dancebar er klar til åbningsfest

Ugeavisen Odense

Efter en tur på bunden: Gammel lodsbåd er blevet Caspers redningsplanke

Ugeavisen Odense

Rigmænd viser superbiler frem i Odense: Kom tæt på McLaren, Lamborghini, Ferrari, Porsche, Rolls Royce, Aston Martin og mange flere

Ugeavisen Odense

Odins Brygge er mega-populært: Stort set alle lejligheder er udlejet i nyt havnebyggeri

Ugeavisen Odense

Vanvidsbilist forsøgte at dukke sig for fartmåler: Han var dog ret let at finde alligevel

Ugeavisen Odense

Politihund fandt iskold tyv på badeværelse i Odense

Ugeavisen Odense

Udfordring: Tag vennerne med og drik en Nicos 10er

Ugeavisen Odense

Kommer til Odense: Ostecyklen er på danmarksturné

Ugeavisen Odense

Støjgruppe indtager Christiansborg: - Vores liv bliver simpelthen dårligere - det skal fikses

Ugeavisen Odense

Donation: Virksomheden Zerv donerer Speedminton udstyr til Mandecentret

Ugeavisen Odense

Motionisterne strømmer til: 4.000 løbere forventes til HCA Marathon

Ugeavisen Odense

Butiksejer åbner op om mareridtsepisode: - Det er ikke hver dag, en bil smadrer ind i forretningen

Annonce