Annonce
Ugeavisen Odense

Ny lejer i pavillonen på Flakhaven: - En god kop kaffe behøver simpelthen ikke koste mere end 25 kroner

Tirsdag sidste uge mødte I Byen Odense Mette og Christian Hviid på Tolderlundsvej. Dagen efter mødtes vi igen. Denne gang ved Flakhavens pavillon, som skal huse Lokalristeriets nye sted. Og du må ikke lade snyde. Selvom det stadig er Kaiseki, der har skilte på pavillonen, er det Lokalristeriet, der har overtaget nøglen. Herfra sælger de deres friskristede kaffe. Foto: Christina Jacobsen
Hos kaffebaren Lokalristeriet arbejder mor og søn side om side. De startede på Tolderlundsvej, men nu er deres lille kaffebiks blevet udvidet til pavillonen på Flakhaven. – Jeg er simpelthen klar til at give den gas, lyder det fra Christian Hviid.

”Hej med jer. Hvad kan jeg hjælpe med,” spørger Mette Hviid.

Der er noget i hendes stemme, der giver én følelsen af, at det er velkendte ansigter, hun står overfor. Det er faktisk svært at forklare, hvad det præcist er, der gør det. Men en følelse af en oprigtig glæde og taknemmelighed over at se de to kvinder, der står ude foran den glasluge, hun netop har trukket til side.

Kvinderne bestiller to iskaffer, som bliver stukket ud til dem, inden de igen bliver sendt afsted med samme energi, som de blev modtaget.

Annonce

- Det var måske stamkunder, spørger journalisten, da lugen igen er blevet lukket.

- Nej, nej, dem havde jeg ikke set før, svarer Mette Hviid og smiler.

Lugen, hun netop har lukket, sidder i muren på adressen Tolderlundsvej 1.

Og bag den befinder sig en mor og en søn. Hun arbejder det meste af ugen med forskning på børnehospitalet. Han har været restaurantchef på Burger Anarchy. Nu er de samlet om deres fælles projekt - deres lille, lokale kaffebiks, Lokalristeriet.

Det er som sådan ikke en nyhed, for det har de gjort siden november sidste år. Men fremover skal de ikke kun svinge deres ta’ mæ’ kaffe – som de kalder deres coffee-to-go – ud igennem lugen på Tolderlundsvej. Men nu også igennem lugen i den lille pavillon på Flakhaven, som de er blevet nye forpagtere af.

Et projekt, som ifølge Christian Hviid, især handler om at få sat lidt tempo på hverdagen.

- Her er det meget stille og roligt, og jeg kommer fra restaurationsbranchen, så jeg savner faktisk at have helt ustyrlig travlt, siger han med et smil.

Christian Hviid kommer fra en stilling som restaurantchef hos Burger Anarchy. Det var en stilling, han var glad for, men da mor foreslog, at de skulle blive selvstændige med en kaffebar, var den unge odenseaner helt klar. - Og det har faktisk været overraskende nemt at arbejde sammen. Vi har været gode til at adskille arbejde og det private. I Lokalristeriet er vi partnere, og der er det ikke kun mor, der bestemmer, smiler Christian Hviid. Foto: Christina Jacobsen

Kvalitet og nørderi

Men det nye projekt på Flakhaven handler også om at få udbredt odenseanernes kendskab til Lokalristeriet – en lille kaffebar, som Christian Hviid beskriver som rolig, hjemlig og behagelig.

Lokalristeriet er egentligt en landsbyvirksomhed, der er udsprunget i Egebjerg nord for Holbæk. Initiativtageren er en ven af Mette Hviid, og det var på denne måde, at hun og sønnen blev involveret. De ville smage på livet som selvstændig. Og dertil var kaffen et oplagt sted.

- Jeg er faktisk ikke den store kaffedrikker, men med så meget andet vil jeg gerne have en vis kvalitet. Men vigtigst af alt, så er kaffe for mig noget hyggeligt og familiært. Der er noget signalværdi i kaffe, som jeg rigtig godt kan lide, fortæller Mette Hviid og kigger på Christian Hviid, der tager ordet.

- Ja, og for mig handler det om at nørde smage og dufte. Det har jeg gjort, siden jeg var barn. Da jeg blev ældre, nørdede jeg først øl, så blev det vin, så cocktails og sidenhen mad. Men kaffen. Kaffen har været en konstant interesse, og med tiden har jeg virkelig fået en bevidsthed om, at kaffe ikke bare er den der sure, bitre spand, man nogle gange får serveret.

Annonce

Ta’ mæ’ kaffe

Men selvom man bag disken hos Lokalristeriet møder en ægte kaffenørd og en kvinde, der vil have kvalitet, møder man alt andet end snobberi.

Den del er faktisk allerede pillet af stedet, inden man overhovedet er trådt indenfor. Ude foran står nemlig et skilt med teksten ”Ta’ mæ’ kaffe”.

- Det er blandt andet for at signalere, at vi bestemt ikke er fancy. Ta’ mæ’ kaffe er med til at gøre det lidt sjovt, hyggeligt og fynsk, og vi kan godt lide den der ”lokale feeling”, lyder det fra Mette Hviid.

Én gang om ugen tager hun turen til Sorø, hvor hun selv rister kaffebarens bønner. Fire kilo ad gangen.

Det gør hun for at sikre, at kaffen hos Lokalristeriet altid er friskristet.

- Det lyder selvfølgelig ikke så lokalt, siger hun i en tone, som fortæller, at hun selv ser det paradoks, hun netop har fremlagt.

- Det er klart en del af vores plan, at vi skal have en rister til Odense, understreger hun.

Selvom bønnerne – indtil videre – blive ristet i Sorø, dufter der alligevel af lokal forankring i det lille lokale.

Kaffeposerne på hylderne smager af Fyn med navne som Dalum, Kerteminde og Fruens Bøge. Og på disken ligger visitkort til diverse odenseanske restauranter


Jeg er faktisk ikke den store kaffedrikker, men med så meget andet vil jeg gerne have en vis kvalitet. Men vigtigst af alt, så er kaffe for mig noget hyggeligt og familiært. Der er noget signalværdi i kaffe, som jeg rigtig godt kan lide.

Mette Hviid


Annonce

De helt store drømme

Med det lokale rammer mor og søn direkte ned i en trend, som lige nu har god vind. Og trends er som bekendt ofte dyre. Men sådan er det ikke hos Lokalristeriet.

Her koster en kop sort kaffe 25 kroner.

- En god kop kaffe behøver simpelthen ikke koste mere end 25 kroner. Jeg er så træt af, at der er steder, som tager 40 kroner for en kop sort kaffe, lyder det fra Christian Hviid, som hurtigt får selskab af sin mor.

- Der skal være ræson i det. God mad og god kaffe behøver altså ikke koste en formue. Vi forsøger lidt at være et modspil til dét, at der er noget, der kan trende så meget, at det bliver urimeligt.

- Men vi gør heller ikke det her, fordi vi skal være millionærer. Vi gør det, fordi vi elsker det, tilføjer hun.

Men hvis nu kaffebønner blev til så store pengesedler, at det kun var fantasien, der satte grænser, var Mette og Christian Hviid ikke i tvivl om, hvad der skulle ske.

- Så skulle vi have et lille risteri med tilhørende café i Skibhuskvarteret og en reel café i midtbyen. Her skulle kaffen ikke kun findes i koppen, men den skulle integreres i for eksempel mad og cocktails. Lidt, som man kender det med lakridsen, smiler Mette Hviid.

Men de starter dog i det lidt mindre. I første omgang med pavillonen på Flakhaven, som har åben hver torsdag til søndag fra klokken 11, og indtil det ikke giver mening mere. Men dog tidligst klokken 17, forklarer Christian Hviid.

- Jeg er simpelthen så klar til at give den gas, understreger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce