Annonce
Ugeavisen Odense

Ny varmestue i Bolbro: - De kan komme som de vil og gå som de vil

Stuen, man går ind har en stemning af mormor. Det skal gerne være hjemligt og hyggeligt - så betyder det ikke så meget, om det lige falder i brugernes egen smag. Foto: Kristian Isaksen
Varmestuen i Bolbro åbnede i oktober. Siden da er det gået stille for sig - lidt for stille, hvis man spørger Allan og Karina, som er stedets daglige medarbejdere. De så gerne, at flere brugere fik øjnene op for deres forpligtelsesløse tilbud.
Annonce

Højstrup/Bolbro: Hvis du skulle få følelsen af at være trasket direkte ind i mormors stue, når tærsklen til Højstrupvej 59 krydses, så er Allan og Karina godt tilfredse.

Som medarbejdere for Kirkens Korshær og dagligt personale i den halvnye varmestue i Højstrup, var det deres mål at gøre rammerne hjemlige.

- Vi havde meget af det, vi skulle bruge fra dengang, Værestedet Mælkevejen lå her og ellers har vi bare spædet til, så det passede ind i temaet. Det er fordelen ved at have genbrugsbutikker i organisationen. Det har været nemt og billigt at indrette stedet.

På den ene af stuernes vægge kan brugere læse sig til, hvad deres tænder kan løbe i vand over i løbet af ugen. I den anden stue er der et billardbord. Derudover er der spil, læsestof, bad og vaskemaskine, som står alle frit for at fornøje sig med.

Varmestuen

Kirkens Korshærs varmestue, er et tilbud for socialt udsatte mennesker, især misbrugere, hjemløse, psykisk syge og ensomme.

Varmestuen er et fristed, hvor man kan være sig selv, men også har mulighed for at mødes og have samvær med andre.

I varmestuen kan man mødes over en kop kaffe og der tilbydes hver dag mad til frokost.

Der er muligheder for samtale med en medarbejder, som også kan rådgive og hjælpe med kontakt til misbrugsbehandling, sagsbehandlere, sundhedstilbud m.v.

Annonce

Oplagt at åbne

Varmestuen er stadig i opstartsfasen, så det er forventeligt, at det tager tid, før brugerne for alvor strømmer til. Der er daglige brugere, men Allan og Karina så nu gerne, at hoveddøren smækkede lidt mere end tilfældet er det i skrivende stund.

-Vi har været varsomme med at skilte med vi har åbent, for vi søger en bestemt målgruppe. Da Mælkevejen lå her tilbød de meget af det samme, som vi gør, men det var typisk pensionisterne, der kom. Det er ikke dem, vi henvender os til. Vi henvender os til socialt udsatte, hjemløse og misbrugere, der kan komme her og få et afbræk, siger Allan, der mener området må bære på en vis appel.

- Kirkens Korshær og Odense Kommune har ment, at det var oplagt at åbne her, fordi Bolbro er et af de fattigste områder i hele landet. Nogle af dem, der tidligere er kommet helt ind til byen herudefra, skal nu ikke så langt, og alle dem, vi aldrig har fået kontakt til, kan også få lettere ved at komme til os. Der er kommet nogen, men vi tror, "markedet" er større, så nu vil vi gerne åbne lidt op for, hvem vi er – og hvad vi kan tilbyde.

Annonce

Et helle

Varmestuen er ikke et rehabiliteringscenter. Hverken Karina eller Allan har en aktie i at ændre kursen for den enkelte brugers liv.

Og det er nok varmestuens mest presserende pointe.

- Det er er meget vigtigt for os at slå fast, at vi ikke har som mål at ændre noget for dem, der ikke ønsker en forandring. De kan komme her, som de vil og være nøjagtigt, som det behager dem. Ingen forventer noget, når de går igen. Det eneste, vi håber, er, at besøgende vil bruge os som et åndehul mere end blot en gang. De må meget gerne komme ugentligt - dagligt, hvis de vil - og få en pause fra den pulserende hverdag, siger de i fællesskab.

I rummet ved siden af er der billardbord og masser af spil - mormorstemning blandet med fritidsklub. Foto: Kristian Isaksen
Annonce

Vær ikke bange

Lykkes Allan og Karina med deres mission, vil flere brugere forhåbentligt benytte sig af deres åbne arme. I den forbindelse vil duoen gerne mane alle eventuelle bekymringer bort.

- Vi ved, at det kan være med til at skabe utryghed, når vores brugere er her, men der er ikke noget at være bange for. De her mennesker gør ikke nogen noget. De kommer for at besøge stedet og være sammen med ligesindede. Det kan virke voldsomt at se mennesker, der er så præget af det hårde liv, de fører, men de kommer her ikke for at lave ballade. Vi forsøger at have god kommunikation med vores omgivelser - eksempelvis snakker vi gerne med naboer og forretningsdrivende. Og alle nysgerrige bliver gerne budt på en rundvisning og en kop kaffe. Det er bare at spørge, siger de.

I en ikke så fjern fremtid er det meningen, at varmestuen skal rykke ned mod midten af Bolbro. I øjeblikket er Odense Kommune og Kirkens Korshær i tæt samarbejde om at finde en central placering.

Varmestuen har åben i hverdage fra 8.30 til 13.30.

Allan og Karina har tilsammen mere end 30 års erfaring med det sociale arbejde. De mener, der er stor livsværdi i at kunne tage hånd om de mennesker, der har brug for det. Foto: Kristian Isaksen
Der har siddet et par stykker her, men når vejret bliver varmere tror Allan på, at det lille udeområde bliver en stor gevinst. Foto: Kristian Isaksen
Allerede i indgangen bliver man forvisset om, at hyggen hersker her på Højstrupvej. Foto: Kristian Isaksen
I øjeblikket spærrer letbanearbejdet varmestuen lidt inde, men den er her på Højstrupvej 59 - og er nem nok at komme til på fødder eller cykel. Foto: Kristian Isaksen
Der sidder garanteret nogle retro hipstertyper derude, som vil blive jaloux over varmestuens dekorationer. Foto: Kristian Isaksen
Selv kontoret er indrettet efter stilen. Herinde kan man også få sig en personlig snak, hvis man som bruger ønsker det. Foto: Kristian Isaksen
Et mødelokale. Foto: Kristian Isaksen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Odense

Nøøøj, det’ for børn!

Annonce