Annonce
Ugeavisen Odense

Nyeste teknologi: H.C. Andersens Hus bliver intelligent

Det ny H.C. Andersen Hus bliver opført med intelligente løsninger i flere etager. Foto: Thomas Morkeberg
Det ny H.C. Andersens Hus, som forventes åbnet i sommeren 2021, vil ikke kun rumme et magisk haverum og et inspirerende vidensunivers. Det nye museum får også de nyeste intelligente bygningsinstallationer, der styrer, regulerer og overvåger bygningens mange tekniske opsætninger.
Annonce

Odense: Det ny H.C. Andersens Hus er del af den transformation, som Odense bymidte er ved at gennemgå. Da Odense kommune lukkede Thomas B. Thriges Gade i 2014, åbnede muligheden sig for at levendegøre den berømte forfatters fantasifulde univers i et nyt, stort museum og forvandle resten af området.

Museet vil i ét anlæg rumme en have i terræn, der er åben for offentligheden, og et eventyrhus, et børnehus og et museum under jorden. Selve bygningen er tegnet af den japanske stjernearkitekt Kengo Kuma og får et areal på 5600 m2, hvoraf to tredjedele etableres under jorden.

Det ny H.C. Andersens Hus vil rumme en have, et eventyrhus, et børnehus og et museum under jorden. Foto: Thomas Morkeberg
Annonce

Avanceret teknik

Det kræver udvidede og avancerede bygningsinstallationer at få de tekniske dele i den store bygning til at kommunikere sammen, og Odense Kommune, der er bygherre på projektet, har valgt EL:CON til at udføre det omfattende CTS-anlæg (Central Tilstandskontrol og Styring), der styrer, regulerer og overvåger en bygnings installationer som for eksempel vand-, varme- og ventilationsanlæg samt elsystemer.

- At være en del af det nye H.C. Andersens Hus er i sig selv et prestigeprojekt, som vi er stolte af at bidrage til. Det er en unik dansk kulturarv, der bliver formidlet i nye imponerende rammer. Et topmoderne hus som dette kræver også topmoderne installationer, hvor de tekniske installationer tilpasses efter det aktuelle behov så der på den måde spares på energien i huses og sikres et bedre indeklima, siger regionsdirektør hos EL:CON, Jens Christian Lundholt, som også er ansvarlig for specialkompetencer.

- Vi arbejder hele tiden med at gøre bygningerne mere intelligente, hvilket blandet andet giver mulighed for at sammenligne energidata og forbrugsmønstre i realtid. Det betyder også, at vi i det nye hus eksempelvis kan styre reguleringen af rumtemperatur og CO2-niveauet løbende i løbet af dagen, så man altid sikrer den rigtige indetemperatur, den bedste luftkvalitet og tilstrækkeligt med lys. Der er stor forskel på, hvilke behov der er i løbet af et døgn, og det kan data og digitalisering hjælpe os med at styre ned til mindste detalje, lyder det fra regionsdirektøren, der udtrykker glæde ved at deltage i det odenseanske projekt.

- Vi har traditionelt været stærke inden for bygningsautomatik på både Sjælland og i Jylland. Med H.C. Andersen-projektet sætter vi for alvor også vores aftryk på det fynske marked inden for ny teknologi som Internet of Things og avanceret styring af el og teknik i bygninger. Det er der stor grund til at være meget tilfredse med, siger Jens Christian Lundholt. (Kuras)

Byggeriet, som her er fotograferet i februar i år, er berammet til at stå færdigt til sommer næste år. Foto: Thomas Morkeberg
Byggeriet har stået på i flere år, og kranerne er eftrhånden blevet en naturlig del af den odenseanske skyline. Foto: Thomas Morkeberg
Selve bygningen er tegnet af den japanske stjernearkitekt Kengo Kuma. Foto: Thomas Morkeberg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Odense

5+1 til weekenden

Ugeavisen Odense

Café Kosmos

Annonce