Annonce
Ugeavisen Odense

Nyt Tehus i Odense: Jeppe nørder med te

De forskellige bokse rummer blandt andet te fra forskellige mikroleverandører i Asien, som Jeppe Ottosen har en direkte kontakt til. Foto: Kurt Rasmussen
For Jeppe Ottosen er den helt rigtige smagsoplevelse vigtig, når han sætter vandet over til en kop te, og det kræver en specialistviden, som han gerne deler ud af i sin specialforretning, T House i Nørregade.
Annonce

Nørregade: Det er nyt og gammelt, der støder sammen for enden af Nørregade, hvor moderne betonbyggeri møder de antikke, fredede bygninger.

Et flag foran butiksdøren til nummer 15 indikerer, at her sker der noget specielt, og det er netop tilfældet. Indenfor har Jeppe Ottosen indrettet en lille specialforretning, hvor han håndterer det, der er hans store passion, Te.

- Jeg har alle dage har været en tedrikker. Jeg kan godt lide en rigtig god kop te, men jeg syntes, at der manglede et sted i Odense, hvor man kunne købe en specialte, siger han og viser sit udvalg frem på de hylder, der siden fredag 29. november har været fyldt med te og terelaterede artikler.

Ifølge Jeppe Ottosen er tekulturen meget mere end blot varmt vand tilsat teblade.

- Det er vigtigt, at teen er opbevaret korrekt, at vandet har den helt rigtige temperatur, og at man benytter den korrekte trækketid. Desuden spiller vandkvaliteten også ind, for te er jo 98 procent vand, og hvis du bruger vand, der er filtreret, så smager teen meget bedre, siger han og fortæller, at specielt kalken i vores drikkevand kan gøre det onde ved en god kop te.

- Det er jo faktisk en hel videnskab, fortæller den tidligere sygehusplanlægger og lader forstå, at der er meget mere at lære om te.

Når man først kommer i gang med interessen for te, åbner der sig en masse smagsnuancer, og jeg vil gerne give folk en bedre forståelse for teens univers

Jeppe Ottosen

Annonce

Tenørderi

Tilsyneladende nyder Jeppe Ottosen at nørde med te på samme måde, som da han var konsulent på de nye supersygehuse og skulle udvikle strategiske og kvalitative planer fra starten og ned til nederste detalje. Men efterhånden som hans konsulentarbejde var færdiggjort, søgte den statskundskabs-uddannede tedrikker nye græsgange, og valget faldt ham ikke svært.

- Jeg tænkte, at min passion for gode fødevarer og kvalitet kunne blive min levevej. Grunden til, at det blev te, er, at jeg synes, det er spændende og komplekst ligesom med rødvin, og jeg havde en ide om, at jeg nok ikke var den eneste tedrikker her i Odense, der kunne lide det specielle, siger han.

Jeppe Ottosen mener, at alle kan have gode oplevelser af et kig ind i teens verden.

- Når man først kommer i gang med interessen for te, åbner der sig en masse smagsnuancer, og jeg vil gerne give folk en bedre forståelse for teens univers. Den her oplevelse af, hvordan rigtig god te smager. Jeg har planer om at holde nogle foredrag, hvor jeg for eksempel fortæller, hvorfor den grønne te er grøn, og den sorte te er sort, og hvorfor der er noget, der hedder gul te, og hvad der findes af forskellige smagsvarianter, siger han, inden han bliver afbrudt af dørklokken.

Annonce

En særlig forretning

En kunde kommer ind, og Jeppe Ottosen får lov at give prøve på sine servicekundskaber.

- Endelig har jeg fundet butikken. Jeg har kørt op og ned ad Nørregade i to dage og kunne ikke få øje på den, for der er jo ikke noget skilt udenfor, siger Tina Pedersen.

- Det er fordi bygningen er fredet, så jeg skal først ansøge om at få sat et skilt op, svarer Jeppe Ottosen, og får taget hul på en god snak om te.

- Jeg vil gerne købe en te til vores mandelgave, og det første min søn vil spørge om, er, om den er økologisk, siger Tina Pedersen, som får tilbudt et udvalg af teblade, der er specialimporteret fra Indien af Jeppe Ottosen.

Der bliver duftet til de forskellige temærker, og da valget er truffet, skal der vejes 250 gram te af på en vægt placeret på disken.

- Kan teen opbevare sig i en pose indtil jul, spørger Tina Pedersen og lader sig råde til at købe en tedåse, der er både luft- og lystæt, og det lader til, at det er en tilfreds kunde, der kan forlade butikken.

- Det er da fantastisk, at kunderne sætter pris på det og bruger et par dage på at finde butikken, siger Jeppe Ottosen bagefter med et smil og afslører sin vision for den gade, han har valgt at lægge sin forretning i.

- Jeg har en drøm om, at gaden kan blive et sted med specialbutikker med fødevarer, der ligger samlet ét sted i byen, hvor folk ved, at de kan finde lige præcis den specialvare, de efterspørger. Den slags butikker, der overlever, håber jeg, er lige netop de butikker, der kan noget særligt, lyder det fra Jeppe Ottosen.

Jeppes guide til en god kop te

  1. Køb teblade af god kvalitet.
  2. Opbevar teen korrekt. Smagen i te er flygtig. Te bliver ikke fordærvet, men mister smagen med tiden og ved forkert opbevaring. Lys og luft er smagens hovedfjender. Opbevar derfor teen i en lys- og lufttæt beholder. Man kan med fordel købe mindre mængde te ad gangen.
  3. Godt vand. 98 procent af en kop te er vand. Derfor er det væsentligt at have fokus på godt vand. Kalk i vandet er ikke gavnligt for en god kop te. Filtrering af vandet eller kildevand giver en bedre kop te.
  4. Korrekt vandtemperatur. Bryggetemperaturen er afgørende for, om du får en god kop. Eks. kan for varmt vand på grønne teblade give en astringent smag (munden trækker sig sammen). Sørg for at vide, hvilken temperatur teen skal brygges ved.
  5. Kanden/koppen – brygger man te af høj kvalitet (hele blade), er det vigtigt, at tebladene kan få lov til at folde sig ud og afgive deres smag. Bryg gerne teen direkte i en kande og dekantere den bryggede te over i en anden kande. Alternativt kan man have store filtre, som tillader bladende at folde sig ud. Samtidigt er det vigtigt, at kanden enten er dedikeret til én slags te eller det er muligt at rengøre den, eks. en kande af glas. Tekander kan have en ’hukommelse’ i forhold til den sidste te, der er brygget i kanden.
  6. Mængde af te til vand og trækketid. Brug ca. 2 gram te per 200 ml vand. Trækketiden varierer i forhold til, hvilken type te, du brygger. Som tommelfingerregel: Grøn og gul te skal trække kortest tid, 3-5 minutter, Oolong og sort te 4-5 minutter og hvid te 5-7 minutter.
  7. Bliver teen ikke som du kan lide, kan du prøve at ændre mængden af teblade, trækketid og/eller tage en snak med din tehandler.

Tina Pedersen har duftet sig frem til den rette, økologiske te og får den vejet i en speciel tedåse, som skal udgøre familiens mandelgave til jul. Foto: Kurt Rasmussen
De forskelige tesorter er sirligt anbragt på hylderne i den lille specialforretning. Foto: Kurt Rasmussen
På denne specielle elkeddel kan man indstille temperaturen, så den passer til tesorten, og timeren med de tre sandure er inddelt i 3, 4 og 5 minutter, så man kan planlægge den korrekte trækketid. Foto: Kurt Rasmussen
Tehuset i Nørregade 15 har endnu ikke fået skiltningen på plads, men et skilt med T House er på vej. Foto: Kurt Rasmussen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Odense

5+1 til weekenden

Ugeavisen Odense

Café Kosmos

Annonce