Annonce
Ugeavisen Odense

Odense bliver verdenskendt: Et mere end 400 år gammelt kort over Odense går verden rundt

Det mere end 400 år gamle kort over Odense vil blive set af 200.000 kortspecialister fra hele verden. Ill. Odense Kommune
Mere end 200.000 kortspecialister fra hele verden vil i juni måned se Odense anno 1593, når de åbner kortprogrammet QGIS på deres computere. Den nyeste version bliver navngivet QGIS 3.20 Odense.

Odense: Kortspecialister fra Kina, Sydafrika, Mexico - ja stort set hele verden rundt - vil i sommer støde på navnet Odense, hver gang de åbner deres foretrukne arbejdsplatform QGIS, der er et Open Source kort- og GIS-program, som benyttes af specialister verden over.


Det er en flot gestus til Odense at blive præsentereret for så mange passionerede mennesker kloden rundt, og jeg kan da kun håbe på, at de bliver nysgerrige på vores by og måske vil overveje at rejse hertil på et tidspunkt for at opleve Odense Christoffer Lilleholt

Christoffer Lilleholt


Annonce

Odense Kommune, By- og Kulturforvaltningen, har benyttet og støttet QGIS siden 2016, og i dag er der mere end 40 QGIS-brugere i forvaltningen, som bruger programmet til at tegne, analysere og publicere klimadata, ulykkesdata, sogne ifm. Covid19- beredskab, naturforvaltning og data fra Bygning- og Boligregistret (BBR).

QGIS Brugergruppe Danmark har af den internationale organisation bag platformen fået opgaven at navngive den kommende version. Brugergruppen har traditionen tro valgt et gammelt opstartskort. Odense er valgt, fordi den danske brugergruppe har mødtes i Odense til møder og events. Derfor vil Georg Brauns flotte kort over Odense fra 1593 poppe op, hver gang en QGIS-bruger et sted i verden åbner den næste version af programmet.

- Jeg synes, at det er meget fascinerende, at historien om Odense kommer ud til så mange mennesker verden over. Det er en flot gestus til Odense at blive præsentereret for så mange passionerede mennesker kloden rundt, og jeg kan da kun håbe på, at de bliver nysgerrige på vores by og måske vil overveje at rejse hertil på et tidspunkt for at opleve Odense, siger rådmand for By- og Kulturforvaltningen, Christoffer Lilleholt (V).

En spændende historie bagom kortet over Odense

Open Source-programmer som QGIS er drevet af frivillige. For eksempel er der folk, som oversætter programmet til mere end 60 forskellige sprog. Som en lille gimmick har oversættere verden over fået tilsendt en lille tekst med historien bag det gamle kort og med links til historien. De er så blevet bedt om at bidrage med en lille oversættelse.

- Kortet er det ældste af slagsen over Odense. Det blev udarbejdet af tyskeren Georg Braun og bragt i værket Civitates orbis terrarum (Verdens byer, red) som et ud af 546 prospekter og kort over byer fra hele verden. De blev trykt i sort-hvid, men blev ofte senere farvelagt i hånden. Kortene hjalp i en tid, hvor verden blev mindre og stadigt tættere sammenknyttet på samme måde, som GIS (geografisk informationssystem. red) hjælper os med at kunne overskue en stadig større strøm af geodata fra hele verden i dag, fortæller forsker Peder Dam fra Odense Bys Museer.

Kortet over Odense, der samtidig fortæller en interessant historie om byens ringborg, Nonnebakken vil efter planen blive vist for brugerne af QGIS fra juni og tre måneder frem.

Link til teksten der er blevet oversat af frivillige: http://qgis.dk/qgis-3-20-odense/

/Kuras

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce