Annonce
Ugeavisen Odense

Odense Zoo fylder rundt - vi kigger tilbage i historien

En cyklende chimpanse. Ja, tiderne har ændret sig. Arkivfoto
Det var langtfra sådan Odense Zoo havde tænkt sig, at 90-årsdagen skulle fejres. Men landet er lukket ned og der bliver ingen kage i denne omgang - så derfor nøjes vi med at kigge ned i den lange, og til tider, skøre historie.
Annonce

Zoo: Onkel Reje var booket og aktiviteterne stod i kø - men al festivitas er naturligvis blevet aflyst i Odense Zoo, når parken 16. maj fylder 90 år.

- Det skulle have været en stor festdag, men der er ikke meget ved at invitere til fødselsdag, når zooen er lukket. Så vi aflyser for nu og satser på at skubbe fejringen til september, fortæller zoo-direktør Bjarne Klausen.

Det ville dog være frygteligt ærgerligt, hvis den fine, runde fødselsdag gik helt og aldeles ubemærket hen - så vi har her samlet en række billeder, som zoo har været så søde at hitte frem til os fra arkiverne.

Hvilket årstal, de er taget og i hvilken anledning, ved vi ikke. Det ved Odense Zoo heller ikke - men de er alle knipset et sted imellem 1930 og op til omkring 1990, hvis vi selv skal gætte.

Måske kan du, kære læser, fortælle os noget, vi ikke har kendskab til, ved granskningen af billederne. Måske husker du selv elefanterne, måske husker du, at man kunne ride på kamel eller måske tænder synet af dyrepassere med chimpanser uden for buret en gnist i erindringen.

I så fald er du velkommen til at skrive til os på mailadressen kris@fyens.dk

Ellers glæder vi os blot til 8. juni, hvor det - i skrivende stund - ser ud til, at Odense Zoo atter må åbne sine porte.

I det integrerede cirkus kunne man ride på kameler. Arkivfoto
Annonce

Nedslag i historien

Odense Zoo åbnede Store Bededag 1930. Havens daværende direktør Christian Jensen havde i en årrække opdrættet fasaner, høns og duer i sin baghave.

Det blev startskuddet til den zoologiske have vi kender i dag. Dyrerepertoiret talte i begyndelsen to, aber, en påfugl, et dådyr, et muldyr, et antal skader samt nogle marsvin.

I 1946 købte ejeren et engområde på den anden side af Odense Å. Området blev indrettet til et tivoli og et cirkus, der hurtigt blev meget populært. I 1948 var Fyns Tivoli blevet så stor en succes, at det lille børnecirkus blev flyttet over til zoologisk have.

I 1950 døde Christian Jensen. Hans kone Kristine Jensen og datteren Birthe Jensen videreførte institutionen indtil 1962, hvor Fyns Tivoli blev solgt fra, da det var blevet en meget omfattende forretning.

Tivoliet fungerede dog frem til 1993.

I de efterfølgende 30 år skete der ikke de store moderniseringer, før et engareal syd for zoo i 1995 blev overdraget af kommunen. Her blev Okavango - det afrikanske område - placeret. Sidenhen er det blevet omdøbt til Kiwara.

Tivoliområdet blev samme år bragt tilbage på zoohænder og efter tre års stilstand markerede 1996 sig som et startskud til mange gennemgribende forandringer.

Hovedindgangen, administrationen og souvenirbutikken var blandt de første nye bygninger og længere inde i det gamle tivoli blev løveanlæg og gedelandsby opført.

Siden da er udvidelser og gentænkninger haglet ned over zoos dyr med blandt andre ny tigerbolig, chimpanseanlæg, Oceanium, Antarktis og en voliere - som er den største i Europa.

Det bedste år nogensinde i publikumsregi for Odense Zoo var i 2001 - 439.533 gik igennem tælleapparaterne. 2019 var det sjettebedste år med 411.806 gæster.

Selv tigeren fik lov at komme lidt ud af buret. Arkivfoto
Christian Jensen foran indgangen til dyrehaven - muligvis fra åbningsdagen i 1930. Arkivfoto
Tivoliet, der drejede nøglen i 1993. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Odense

Nøøøj, det’ for børn!

Annonce