Annonce
Ugeavisen Odense

Pas på armene!: Svanerne er vendt tilbage til Sylten

Så snart kameraet blev hevet frem, viste svanerne sig fra deres nysgerrige side. Foto: Kristian Isaksen
Efter nogle års fravær er Syltens svaner vendt tilbage til reviret. Hvor de har været, ved vi ikke, men de kan takket være corona - sandsynligvis - se frem til en fredfyldt sommer.

Falen: - Hvor er svanerne blevet af, spurgte en læser redaktionen for et par år siden.

Hun kørte dagligt ad Falen på sin rute til arbejde og rundt ved søen Sylten, hvor de majestætiske fugle drev omkring og med deres lange, inciterende halse magnetiserede blikkene på de forbipasserende.

Indtil en dag, hvor de ikke gjorde. Fordi de var borte.

Annonce

- Der er ingen, der kan give et fornuftigt svar på, hvorfor svanerne har forladt søen. Svanerne er formentlig af egen fri vilje trukket videre. Det kan der være mange årsager til. Formentlig hører disse årsager under det, der karakteriseres som "naturens luner", svarede Natur og Landbrug i Odense Kommune, dengang avisen spurgte, om nogen fagfolk mon kunne gøre os og læseren klogere.

Vi kontaktede derefter formanden for Dansk Ornitologisk Forening Fyn, Henrik Kalckar Hansen, der forklarede, at det måtte blive rent gætværk.

- Jeg kan kun gisne, for jeg kender ikke til det konkrete sted, men en af de umiddelbare årsager kunne findes i søens vandstand. Hvis den falder, har ræve og hunde lettere adgang til svanerne og deres afkom. Når fuglene ikke kan være i fred, så vil de automatisk søge væk fra truslen, fortalte han.

Svællingerne her er ikke længere helt små. Grå teenagere i færd med at blive voksne. Foto: Kristian Isaksen

Der skulle gå noget tid - hvor lang tid er vi ikke helt sikre på, men sidst vi besøgte Falen, fangede den langhalsede fugl atter vores opmærksomhed - og der var tilmed unger - eller svællinger, om man vil.

Tidligere har svanerne helt åbenlyst været plaget af den store folkevandring omkring Tinderbox for slet ikke at nævne den voluminøse musik.

Skal man tro de tunge røster i festivalens egen organisation, kan Syltens beboere dog glæde sig over, at Tusindårsskoven også i år bliver fritaget for fest og farver.

Nogle af de få, der kan glæde sig over coronaens hærgen.

I Tinderboxdagene 2017 gjorde svanen på cykelstien ved Falen opmærksom på sin harme over de mange gæster i dens revir ved at snappe ud - og en svane kan som bekendt brække din arm. Foto: Kristian Isaksen


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce