Annonce
Ugeavisen Odense

Pas på: Nu er letbanevognene begyndt at rulle ind mod byen

Tirsdag den 6. juli blev prøvekørslen på letbanen i Odense udvidet, så der nu køres mellem Hjallese og Nyborgvej, hvor dette togsæt er fotograferet. Den udvidede strækning gør, at trafikanterne skal passe endnu bedre på, fordi der nu køres prøvekørsler i mere tæbebyggede områder. Foto: Odense Letbane
Efter flere testkørsler på yderstrækninger er Odense Letbane nu klar til at køre i tættere beboede og trafikerede områder af byen. Det stiller krav om ekstra opmærksomhed fra de øvrige trafikanter.

Odense: Hvis du færdes i Odense som bilist, cyklist eller på gåben, skal du vænne dig til at holde øje med en ny og anderledes medspiller i trafikken.

Tirsdag 6. juli kørte letbanen sin første testtur på den to kilometer lange strækning fra Ikea  indtil midten af Nyborgvej. Det var første gang, letbanen bevægede sig ind i et bynært miljø med tættere beboelse og flere trafikanter, og i sensommeren begynder letbanevognene også at test-køre midt i Odense.

Og det skal man være opmærksom på, når man færdes i trafikken, understreger Mogens Hagelskær, administrerende direktør ved Odense Letbane.

Annonce

- Nu kommer der en ny trafikant, der både er lydløs, og som ikke har mulighed for at undvige. Derfor er det uhyre vigtigt, at man ikke bare kører på autopilot, men orienterer sig i forhold til letbanen. Det er en god idé at tage musikken ud af ørerne, kigge op fra sin mobiltelefon og orientere sig i trafikken. Og hvis man gør det og ellers overholder færdselsreglerne, så er der ikke fare på færde, siger Mogens Hagelskær.

Sammenstød kan ske

Hvor letbanen på sine testture hidtil har passeret Nyt OUH's byggeplads, SDU og området ved Bilka og Ikea, kører den nu ind mod centrum, hvor den vil krydse flere veje og komme tættere på beboelse.


Nu kommer der en ny trafikant, der både er lydløs, og som ikke har mulighed for at undvige.

Mogens Hagelskær, adm. direktør hos Odense Letbane


I teorien bør der ikke ske sammenstød mellem letbanen og den øvrige trafik – hvis alle bare overholder færdselsreglerne. Alligevel siger erfaringen fra andre byer, at der af og til sker sammenstød. Det skyldes stort set altid en kombination af uopmærksomhed og brud på færdselsloven.

Eksempler på det kan være, at trafikanter svinger til venstre et sted, hvor de ikke må, ikke overholder en stoplinje eller kører, cykler eller går over for rødt lys.

Odense Letbane er snart klar til testkørsler i midtbyen. Foto: Jesper Gimbel
Annonce

En milepæl

For Odense Letbane er testkørslerne fra Ikea til Nyborgvej et vigtigt skridt. Nu får odenseanerne en forsmag på, hvordan det bliver, når letbanen begynder at køre i den centrale del af byen og for alvor bliver en del af hverdagslivet i Odense.

- Det er en vigtig milepæl, vi er nået til. For første gang skal letbanen køre gennem et bynært miljø, hvor folk bor og i højere grad færdes, siger Mogens Hagelskær.

Samtidig med, at Odense Letbane udvider testkørslen til Palnatokesgade Station, bliver alle installationer og anlægsarbejde gjort færdig i resten af byen i løbet af sommeren. Derefter bliver der åbnet for testkørsel til Østre Stationsvej og til sidst hele vejen til Tarup Station.

At holde øje med letbanen er også en del af Odense Letbanens sikkerhedskampagne ’Se letbanen i øjnene’, der er udviklet i samarbejde med Odense Kommune. Den kan du læse mere om på seletbanen.dk

Sådan undgår du at blive påkørt

Et fyldt letbanetog kan veje op mod 60 ton, så man vil altid blive den lille i et sammenstød. Heldigvis sker der som regel kun materiel skade, når der sker ulykker – for ofte kan letbaneføreren nå at bremse og sænke hastigheden inden et sammenstød.

Men letbaneføreren kan ikke dreje toget og undvige. Så disse ting skal du være ekstra opmærksom på, når letbanetogene begynder at køre i Odenses trafik:

1. Tag musikken ud af ørerne

Letbanen kører næsten lydløst. Derfor kræver det en anden form for agtpågivenhed, når du vil krydse letbanens spor, end du er vant til. Hvis du for eksempel går med musik i ørerne, kan du godt høre biler og busser, når du krydser vejen. Letbanen kan dog næppe høres gennem musikken.

2. Se dig godt for

Et letbanetog er bredere, end du måske tror. Du skal derfor altid være opmærksom, når du bevæger dig inden for den kantsten, der markerer letbanesporet. Det er vigtigt at se dig for, uanset om du er gående, cyklist eller bilist.

3. Stop for gult

Letbanen har ’grøn bølge’ gennem byen, så den ikke skal holde for rødt mere end højst nødvendigt. Da letbanen ikke kan undvige, er det stadig meget vigtigt at holde tilbage i krydsene, når lyssignalet skifter til gult. Som det altid er. Så man ikke holder på sporet, når letbanen får grønt.

4. Kør ikke på cykel i sporet

Letbaneskinnerne fremstår som riller i overfladen, som et cykeldæk godt kan sætte sig fast i. Derfor skal du som cyklist sørge for at krydse sporet så vinkelret som muligt. Det gør du bedst ved kun at benytte de markerede overkørsler – og ved at du aldrig kører på langs i selve letbanesporet.

5. Følg skilte og lysregulering

Letbanen følger de almindelige færdselsregler, herunder lysreguleringen i kryds. Letbanen vil altid have ’grøn pil’, når den krydser et vej- eller stiforløb – og den krydsende trafik vil have rødt lys. Derfor er det vigtigt, at du er ekstra opmærksom på lysreguleringen, og at du overholder et eventuelt svingforbud.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Odense

Langstrakt fjernvarmearbejde: Mere kø i vente på i forvejen trafikeret vej midt i Odense

Annonce
Annonce
Ugeavisen Odense

Rekordhøjt antal børnefamilier søger julehjælp i Odense: Dansk Folkehjælp mangler en million kroner

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Odense

Legendarisk Odense-kor genopstår:  Filharmonisk Kor Fyn får premiere i Domkirken

Skibhus Avisen

Teater i forstaden: Seden har fået en kulturoase

Ugeavisen Odense

Landsby vil genoplive forladt købmand: Lokale folk har givet over en kvart million kroner

Dalum Hjallese Avis

Dennis ramte plet igen: Anden danmarksrekord inden for få uger og nu skal han til EM

Ugeavisen Odense

Folk strømmer i teatret: Juleforestilling er den bedst sælgende i flere år

Ugeavisen Odense

Hanne rykker sin butik ind i nyt, centralt Odense-kvarter: - Det er en stor beslutning og meget grænseoverskridende

Ugeavisen Odense

Hanne rykker sin butik ind i nyt, centralt Odense-kvarter: - Det er en stor beslutning og meget grænseoverskridende

Ugeavisen Odense

Juleglæde: Malerfirma forærer overskydende mad fra julefrokost til herberg i Odense

Lokalavisen Nordvest

Mogens er Rex: Skulle have sunget for paven, men så blev paven skudt

Ugeavisen Odense

Vind Elvis billetter: Henrik Busborg & The Devils spiller på Dexter, vind billetter til koncerten

Ugeavisen Odense

Blomsterbutik: Kærlighed til blomster i Nørregade

Skibhus Avisen

Baggårdsbutikken hjælper mennesker og sælger brændt ler: - Vi er meget mere end vores diagnose

Ugeavisen Odense

VM oplevelse: Mads Elholm har med stor succes skiftet tennisketsjer ud med padelbat

Skibhus Avisen

55-årige Susanne har været hundefrisør siden hun var 14 år: En kunde kommer helt fra Gilleleje med sin hund

Ugeavisen Odense

Forkæl din hund: Læderprodukter til hunde, jagt og heste, og et godt samarbejde med indiske kvinder

Ugeavisen Odense

Populært special- og mikrobageri lukker: - Det er tid til at prøve kræfter med noget nyt

Ugeavisen Odense

Populært special- og mikrobageri lukker: - Det er tid til at prøve kræfter med noget nyt

Ugeavisen Odense

Odense Letbane bekræfter forsinkelse: Åbning udskudt til foråret

Ugeavisen Odense

Ødelagt af stress: Pia var så presset af stress, at hun mistede hukommelsen og bare græd og græd

Ugeavisen Odense

Red Barnet søger: Sara elsker at være frivillig formand for Red Barnet Odense, som søger en frivillig projektleder

Ugeavisen Odense

Naboer vidste bedre end kommunen - uønsket endestation droppet: - Det kunne vi godt have fortalt dem

Annonce