Annonce
Ugeavisen Odense

Pas på: Nu er letbanevognene begyndt at rulle ind mod byen

Tirsdag den 6. juli blev prøvekørslen på letbanen i Odense udvidet, så der nu køres mellem Hjallese og Nyborgvej, hvor dette togsæt er fotograferet. Den udvidede strækning gør, at trafikanterne skal passe endnu bedre på, fordi der nu køres prøvekørsler i mere tæbebyggede områder. Foto: Odense Letbane
Efter flere testkørsler på yderstrækninger er Odense Letbane nu klar til at køre i tættere beboede og trafikerede områder af byen. Det stiller krav om ekstra opmærksomhed fra de øvrige trafikanter.

Odense: Hvis du færdes i Odense som bilist, cyklist eller på gåben, skal du vænne dig til at holde øje med en ny og anderledes medspiller i trafikken.

Tirsdag 6. juli kørte letbanen sin første testtur på den to kilometer lange strækning fra Ikea  indtil midten af Nyborgvej. Det var første gang, letbanen bevægede sig ind i et bynært miljø med tættere beboelse og flere trafikanter, og i sensommeren begynder letbanevognene også at test-køre midt i Odense.

Og det skal man være opmærksom på, når man færdes i trafikken, understreger Mogens Hagelskær, administrerende direktør ved Odense Letbane.

Annonce

- Nu kommer der en ny trafikant, der både er lydløs, og som ikke har mulighed for at undvige. Derfor er det uhyre vigtigt, at man ikke bare kører på autopilot, men orienterer sig i forhold til letbanen. Det er en god idé at tage musikken ud af ørerne, kigge op fra sin mobiltelefon og orientere sig i trafikken. Og hvis man gør det og ellers overholder færdselsreglerne, så er der ikke fare på færde, siger Mogens Hagelskær.

Sammenstød kan ske

Hvor letbanen på sine testture hidtil har passeret Nyt OUH's byggeplads, SDU og området ved Bilka og Ikea, kører den nu ind mod centrum, hvor den vil krydse flere veje og komme tættere på beboelse.


Nu kommer der en ny trafikant, der både er lydløs, og som ikke har mulighed for at undvige.

Mogens Hagelskær, adm. direktør hos Odense Letbane


I teorien bør der ikke ske sammenstød mellem letbanen og den øvrige trafik – hvis alle bare overholder færdselsreglerne. Alligevel siger erfaringen fra andre byer, at der af og til sker sammenstød. Det skyldes stort set altid en kombination af uopmærksomhed og brud på færdselsloven.

Eksempler på det kan være, at trafikanter svinger til venstre et sted, hvor de ikke må, ikke overholder en stoplinje eller kører, cykler eller går over for rødt lys.

Odense Letbane er snart klar til testkørsler i midtbyen. Foto: Jesper Gimbel
Annonce

En milepæl

For Odense Letbane er testkørslerne fra Ikea til Nyborgvej et vigtigt skridt. Nu får odenseanerne en forsmag på, hvordan det bliver, når letbanen begynder at køre i den centrale del af byen og for alvor bliver en del af hverdagslivet i Odense.

- Det er en vigtig milepæl, vi er nået til. For første gang skal letbanen køre gennem et bynært miljø, hvor folk bor og i højere grad færdes, siger Mogens Hagelskær.

Samtidig med, at Odense Letbane udvider testkørslen til Palnatokesgade Station, bliver alle installationer og anlægsarbejde gjort færdig i resten af byen i løbet af sommeren. Derefter bliver der åbnet for testkørsel til Østre Stationsvej og til sidst hele vejen til Tarup Station.

At holde øje med letbanen er også en del af Odense Letbanens sikkerhedskampagne ’Se letbanen i øjnene’, der er udviklet i samarbejde med Odense Kommune. Den kan du læse mere om på seletbanen.dk

Sådan undgår du at blive påkørt

Et fyldt letbanetog kan veje op mod 60 ton, så man vil altid blive den lille i et sammenstød. Heldigvis sker der som regel kun materiel skade, når der sker ulykker – for ofte kan letbaneføreren nå at bremse og sænke hastigheden inden et sammenstød.

Men letbaneføreren kan ikke dreje toget og undvige. Så disse ting skal du være ekstra opmærksom på, når letbanetogene begynder at køre i Odenses trafik:

1. Tag musikken ud af ørerne

Letbanen kører næsten lydløst. Derfor kræver det en anden form for agtpågivenhed, når du vil krydse letbanens spor, end du er vant til. Hvis du for eksempel går med musik i ørerne, kan du godt høre biler og busser, når du krydser vejen. Letbanen kan dog næppe høres gennem musikken.

2. Se dig godt for

Et letbanetog er bredere, end du måske tror. Du skal derfor altid være opmærksom, når du bevæger dig inden for den kantsten, der markerer letbanesporet. Det er vigtigt at se dig for, uanset om du er gående, cyklist eller bilist.

3. Stop for gult

Letbanen har ’grøn bølge’ gennem byen, så den ikke skal holde for rødt mere end højst nødvendigt. Da letbanen ikke kan undvige, er det stadig meget vigtigt at holde tilbage i krydsene, når lyssignalet skifter til gult. Som det altid er. Så man ikke holder på sporet, når letbanen får grønt.

4. Kør ikke på cykel i sporet

Letbaneskinnerne fremstår som riller i overfladen, som et cykeldæk godt kan sætte sig fast i. Derfor skal du som cyklist sørge for at krydse sporet så vinkelret som muligt. Det gør du bedst ved kun at benytte de markerede overkørsler – og ved at du aldrig kører på langs i selve letbanesporet.

5. Følg skilte og lysregulering

Letbanen følger de almindelige færdselsregler, herunder lysreguleringen i kryds. Letbanen vil altid have ’grøn pil’, når den krydser et vej- eller stiforløb – og den krydsende trafik vil have rødt lys. Derfor er det vigtigt, at du er ekstra opmærksom på lysreguleringen, og at du overholder et eventuelt svingforbud.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Odense

Cirkusfestival: Dynamo indtager Byens Ø

Annonce
Annonce
Ugeavisen Odense

Sanselig akrobatik: Mærk teknologiens skyggesider i Duo Masawas forestilling

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Odense

Billetsalget svigter: Tommelise savner dig i Den Fynske Landsby

Ugeavisen Odense

Efter professionel fodboldkarriere: Sune Heilbo er faldet for golf

Ugeavisen Odense

Kan den holde: Vægten af kærlighed

Ugeavisen Odense

To mænd fængslet for groft gaderøveri: Gav 22-årig en gedigen flænge i hovedbunden

Ugeavisen Odense

Opgivet af systemet: Anja smed 50 kg og vendte tilbage for fuld udblæsning

Ugeavisen Odense

Efter 23 år: Søren og konen siger farvel til tronen

Ugeavisen Odense

Til komikere og deres publikum: Hele landet skal snakke om HCA Comedy Festival

Ugeavisen Odense

Flere regionale strækninger er blevet Orange

Ugeavisen Odense

Efter fodboldkarriere i Spanien: Nicolai udlever sit eventyr i Stenløse

Ugeavisen Odense

Golftalent går i arv: Esben har golf i blodet

Ugeavisen Odense

Akrobatik og dans sammenvævet i en morsom forestilling: Mød ægteparret Mr. og Mrs. Twistly og deres upålidelige grammofon

Ugeavisen Odense

Sommerguide: Her finder du Odenses mest populære gårdhaver

Ugeavisen Odense

Nyt vietnamesisk takeaway-sted i midtbyen: Vita udlever sin mors restaurant-drøm

Ugeavisen Odense

Kåre har omdannet gammel Citroën HY til kaffevogn: Velodrom fortsat lukket, men nu er der alligevel lidt godt nyt

Ugeavisen Odense

Portvinsfestival.dk vender tilbage i 2021 med en “Premium”-billet

Ugeavisen Odense

Schiang Living åbner ny butik med nyt koncept: - Jeg er fløjtende ligeglad med, hvad mærket hedder

Ugeavisen Odense

Nyt H.C. Andersens Hus: Nu er der ørebøffer til gæsterne

Ugeavisen Odense

Fantastisk gadeshow med fuld fart på for hele familien

Ugeavisen Odense

Nyhed: Han Bubble Tea er åbnet i Odense

Ugeavisen Odense

Verdenskendt magasin: Odense er blandt de 100 mest interessante steder i verden at besøge

Ugeavisen Odense

Udvidelse: The Original Pita udvider med restaurant

Annonce