Annonce
Ugeavisen Odense

Her er der plads til armbevægelser: Læg telefonen væk og mærk nærværet

På sigt håber Louise og Patrick Fechtenburg, at de kan få en alkoholbevilling, så de kan servere et glas vin eller en øl for gæsterne. Foto: Christina Jacobsen
Bevæger man sig langs Odense Kanal, støder man på stedet Mornsol, som ejes af et ægtepar. De vil gerne give odenseanerne rum til nærvær, kreativitet og bevægelse, og det sker blandt andet ved hjælp af kaffe, SUP-boards og et lysstøberi.

- Det er så overset et sted, siger Louise Fechtenburg, mens hun kigger ud på vandet, der ligger badet i formiddagssolen.

- Og så befinder vi os endda i Odense C, tilføjer hun, som om hun stadig kan blive fascineret over den unikke placering.

Hendes blik er stadig fæstnet mod det glinsende vand, der løber i Odense Kanel. Kun et spytkast fra det spirende liv på havnen med lejlighedsbyggeri, burger-restaurant og trængsel ved havnebadet. Og endnu kortere afstand til Odins Bro, hvor bilerne farer i en lind strøm. Men alligevel tilpas langt nok væk til, at bilernes lyd forstummes.

Annonce

Her ånder fred og ro.

Noget, som ægteparret Louise og Patrick Fechtenburg gerne vil give videre. De har derfor åbnet Mornsol på Kanalvej 154A.

Mornsol er ikke en café. Det er det i første omgang ikke på grund af teknikaliteter og praktik. Men ordet ”café” er muligvis heller ikke dækkende for det projekt, som ægteparret har søsat. For selvom man kan købe både kaffe og is, handler Mornsol i lige så høj grad om at vise odenseanerne den ro, man øjeblikkeligt rammes af, når man befinder sig ved vandet. Mornsol er et nærværssted, som Louise Fechtenburg selv kalder det.

- Selvom det er en kanal, er det stadig vand. Vi bor selv på Kanalvej, og vi kan virkelig mærke, hvad vand gør ved os. Og det skal odenseanerne også opleve. Det fortjener de.

- Det er for eksempel også derfor, vi har bygget den her sofa, siger Louise Fechtenburg og kigger på det hjemmelavede møbel, vi sidder i.

- Og vi skal have lavet brede vindueskamme med puder, så man kan sidde og kigge ud hele året rundt, tilføjer hun.

Det meste af Mornsol har de selv lavet med hjælp fra venner og folk i området. Blandt andet denne sofa. Foto: Christina Jacobsen

De tre nøgleord

Mornsol åbnede den første weekend i marts. Midt under nedlukning og restriktioner. Men den første tid var alligevel god, og der blev langet to-go-kaffe over den hjemmebyggede trædisk. Og de kaffedrikkende gæster er der kun kommet flere af.

- Vi har sådan et kaffekort, man kan købe, og som giver 10 kopper kaffe. Og så har vi en bog, hvor man kan få sit kaffekort opbevaret. Og ja, det er ret old school, men bogen er da ved at være klistret ret godt til, griner Louise Fechtenburg.

Kaffen var et godt sted at starte. Og nu, hvor vi igen må mødes, har ægteparret fået sat gang i nogle af de projekter, som de gerne vil gøre til kendetegn for Mornsol. Projekter, som er skabt ud fra Mornsols tre nøgleord: kreativitet, bevægelse og nærvær.

Mornsol er kreativitet, bevægelse og nærvær, fortæller Louise Fechtenburg. Foto: Christina Jacobsen
Annonce

Ud på vandet

Bevægelse ligger især i SUP-boards, som er store surfboards, man står på, imens man padler. Hos Mornsol er det muligt at komme ud på kanalen på et SUP-board. Man kan nemlig booke en undervisningstime sammen Patrick Fechtenburg.

- Patrick har vindsurfet i rigtig mange år og også undervist i det blandt andet på Oure og La Santa. Han var også en af de første i Danmark, som stod på SUP-board. Det er snart 11 år siden, fortæller Louise Fechtenburg, der også selv står på SUP-board.

- Det giver en enorm ro. Og så er det bare super god træning – især hvis man har en dårlig skulder eller knæ, eller hvis man er overvægtig. Det er træning på en fornuftig og rolig måde, forklarer hun.

Ægteparret har forsøgt at skabe en stemning, som dufter lidt af de surfer-kaffebarer, de har besøgt på deres mange rejser i blandt andet Portugal. Foto: Christina Jacobsen
Annonce

Kreativitet

Den kreative del finder man indenfor. Her har ægteparret fået skabt et lille værksted, hvor man kan støbe lys.

- Det var faktisk lidt tilfældigt. Men vi manglede en kreativ aktivitet, og så blev vi enige om, at SUP-board og lysstøberi egentligt supplerer hinanden ret godt. Begge dele tager tid, og det er aktiviteter, hvor man kan nyde roen, lægge telefonen væk og snakke med hinanden, lyder det fra Louise Fechtenburg.

Med den kreative aktivitet håber ægteparret også, at de kan appellere til alle medlemmer af en familie.

- Det kan være, at den ene halvdel af familien gerne vil på vandet, og den anden gerne vil være kreativ. Men fælles er, at det er nærvær med hinanden, understreger hun.

Louises veninde lagde vejen forbi for at få en hurtig tur på vandet. Opbakningen fra de lokale og omgangskredsen har været stor. Foto: Christina Jacobsen
Annonce

Et samlingssted for vandsport

Som det er nu, holder Mornsol åben hver fredag, lørdag og søndag. For både Louise og Patrick Fechtenburg har andre job, der også skal passes. Og en datter på ni, som også er en stor del af Mornsol.

- Jeg er gået ned i tid, så jeg arbejder mandag til torsdag. Fredag er jeg her, og så var planen ellers, at Patrick og jeg skulle skiftes til lørdag og søndag. Men det går ikke så godt, så lige nu arbejder vi meget, siger hun og smiler.

Får I ikke stress?

Spørgsmålet bliver mødt med et grin og et lidt undrende blik.

- Men vi kan jo godt lide det, vi laver.

- Og så har vi en autocamper stående herude, som vi kan drøne afsted i, når vi lukket. Så tager vi til vandet og sover og kan komme tilbage igen inden åbningen næste dag, svarer hun.

Alligevel er planen, at ægteparret skal have fat i ekstra bemanding. De drømmer nemlig om, at Mornsol skal være åben det meste af ugen.

- Vi kunne rigtig godt tænke os, at det her sted blev et samlingssted for vandsport. Vi har roklubben lige herop, forklarer hun og peger i retning af Odins Bro.

- Hvis man dyrker vandsport, gider man ikke være i havnen. Det er nemmere at komme herud, og her er bare mere plads til armbevægelser, lyder det fra Louise Fechtenburg.

I lysstøberiet kan man, ifølge Louise Fechtenburg, finde ro og nærvær. Foto: Christina Jacobsen
Et udvalg af farver i lysstøberiet. Foto: Christina Jacobsen
Der er nærmest sydlandsk stemning hos Mornsol. Foto: Christina Jacobsen
Louise Fechtenburg står selv bag nogle af de billeder, som man kan opleve hos Mornsol. Foto: Christina Jacobsen. Foto: Christina Jacobsen
Stedet har en ordning, så kunderne kan købe et kaffekort, som bliver opbevaret i en stor bog. Foto: Christina Jacobsen
Annonce
Annonce
Ugeavisen Odense

Frivillig løb med kassen - men nu kommer, der hjælp udefra: - Selvfølgelig skal vi støtte dem

Annonce
Annonce
Ugeavisen Odense

Fra arkivet: 10-årige Viktor Axelsen fra OBK er rykket en række op for at få modstand

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Odense

22-årig stukket ned i Odense: Politiet efterlyser vidner

Ugeavisen Odense

Golf succes: EM guldvinder blev hyldet på sin hjemmebane

Ugeavisen Odense

Varmt boligmarked og flere togafgange: Nu tør landsby ved Odense drømme om købmand og arbejdspladser

Ugeavisen Odense

Ikke mere kattejammer: Ny kattelov skal lette arbejdet på danske internater

Ugeavisen Odense

Konkurrence: Vind billetter til "Som man behager" på Ulriksholm Slot

Ugeavisen Odense

Konkurrence: Vind billetter til Røverfest

Ugeavisen Odense

Lyttefestival: Slå ørerne ud i Odense

Ugeavisen Odense

Børnegrafik på Fyns Grafiske Værksted

Ugeavisen Odense

Odense: Sommerferie sjov i Vollsmose

Ugeavisen Odense

Største iværksætterfestival nogensinde i Odense

Ugeavisen Odense

Cirkusfestival: Dynamo indtager Byens Ø

Ugeavisen Odense

Sanselig akrobatik: Mærk teknologiens skyggesider i Duo Masawas forestilling

Ugeavisen Odense

Billetsalget svigter: Tommelise savner dig i Den Fynske Landsby

Ugeavisen Odense

Efter professionel fodboldkarriere: Sune Heilbo er faldet for golf

Ugeavisen Odense

Kan den holde: Vægten af kærlighed

Ugeavisen Odense

To mænd fængslet for groft gaderøveri: Gav 22-årig en gedigen flænge i hovedbunden

Ugeavisen Odense

Opgivet af systemet: Anja smed 50 kg og vendte tilbage for fuld udblæsning

Ugeavisen Odense

Efter 23 år: Søren og konen siger farvel til tronen

Ugeavisen Odense

Til komikere og deres publikum: Hele landet skal snakke om HCA Comedy Festival

Ugeavisen Odense

Flere regionale strækninger er blevet Orange

Ugeavisen Odense

Efter fodboldkarriere i Spanien: Nicolai udlever sit eventyr i Stenløse

Annonce