Annonce
Ugeavisen Odense

Rævestreger i slotsgården

Jacob Moth-Poulsen er leder af Teatret Slotsgården, der tager hul på sin syvende sæson på Odense Slot. - Vi har en fast fanskare på 1500, som kommer igen år efter år, men vi vil gerne have endnu flere, siger han. I baggrunden øver Thomas Nielsen og Rebecca Rønde Kiilerich rollerne som henholdsvis Scapin og Sylvestro. Foto: Jesper Gimbel

Teatret Slotsgården tager hul på denne sommers forestilling, hvor Molières skøre komedie "Scapins rævestreger" er på plakaten. Men det bliver i en moderne opsætning, hvis lige du aldrig har set, lover teatret.

Odense Slot: Der er lagt op til moderne og eksperimenterende scenekunst, når Teatret Slotsgården på lørdag indleder sommerens række af forestillinger i gården på Odense Slot.

Men hov - hvordan kan der det, når stykket, der spilles, er skrevet i 1671 af Jean-Baptiste Poquelin, bedre kendt under navnet Molières? Er det så ikke snarere "bedaget" scenekunst?

- Ja, hvorfor spiller vi det gamle lort, siger teaterleder Jacob Moth-Poulsen og griner.

- Jamen, det gør vi, fordi Molières handler om temperamenter, og det er skide moderne. Han var rigtig god til at skildre arketypiske træk i mennesker, og de har ikke ændret sig. Vi har stadig hypokonderen, den gerrige og så videre - og tricksteren, som det her stykke handler om, tilføjer han og henviser dermed til titelfiguren i komedien "Scapins rævestreger", som er på plakaten i år.

Scapins rævestreger

Forestillingen spiller i slotsgården på Odense Slot fra 21. juli til 18. august.I dagene 25.-29. juli drager Teatret Slotsgården dog til Aalborg, hvor forestillingen opføres på Kunsten Museum og Moderne Art.

"Scapins rævestreger" instrueres af Johan Sarauw.

De medvirkende er Thomas Nielsen, Rebecca Tønde Kiilerich, Morten Klode, Kristian Rossen, Niels Andersen, Amanda Bøgestrøm og Mette Kjeldgaard.

De medvirkende i "Scapins rævestreger" er Morten Klode, Kristian Rossen, Thomas Nielsen, Niels Andersen, Rebecca Rønde Kiilerich, Mette Kjeldgaard og Amanda Bøgestrøm. Foto: Emilia Therese

Overraskelser lurer

- Scapin er lige som en politisk spindoktor i vor tid, så det er helt moderne. Men vi spiller ikke stykket, som man gjorde dengang, så ville det blive alt for kedeligt. Vi forstørrer absurditeten, det groteske, og især temperamenterne, siger Jacob Moth-Poulsen og fortsætter:

- I forhold til andre sommerteatre, syngespil og så videre, finder man ikke noget, der ligner det her. For her ved man ikke, hvad man får. Eller jo, man ved, man får underholdning, men det bliver overraskende. Vi gør det uforudsigeligt, så publikum oplever, at de får noget eksklusivt. Som unge scenekunstnere vil vi vise folk, at det er cool at se teater, og at det skal være nærværende.

De særprægede kostumer beskriver teaterleder Jacob Moth-Poulsen som 38 procent dragqueen, 42 procent høns og andre dyr og 20 procent alt muligt andet. Foto: Emilia Therese
Annonce

Helt tæt på

Det med "nærværende" mener Teatret Slotsgården helt bogstaveligt. Der er kun plads til 150 tilskuere til hver forestilling, og tilskuerpladserne, der er bygget op i flere niveauer som en trappe, er helt tæt på scenen.

- Det betyder meget for os, at publikum mærker, de er helt tæt på. Og efter forestillingen hænger vi ud i baren, så folk kan bare komme og snakke om det, de har oplevet. Det er vigtigt for os at ophæve barrieren mellem kunstneren og publikum, siger Jacob Moth-Poulsen.

Nærheden vil publikum mærke i mere end én forstand, når skuespillerne under forestillingen pludselig forlader scenen og bringer forestillingen helt ud på tilskuerrækkerne.

"Scene" er måske så meget sagt. For faktisk er den en hønsegård med hønsenet hele vejen rundt.

Og kostumerne? Dem beskriver Jacob Moth-Poulsen som 38 procent dragqueens, 42 procent høns og andre dyr, og de sidste 20 procent alt muligt andet.

Der er fuld fart på, når Teatret Slotsgården opfører sin egen opdaterede version af Molières komedie. "Scapins Rævestreger". Foto: Emilia Therese
Annonce

Vil eksperimentere

Så det er anderledes teater, end de fleste teatergængere er vant til, der udspiller sig i slotsgården på Odense Slot. Og det er nu 7. sæson, Teatret Slotsgården gør tingene på sin helt egen måde mellem de hvidkalkede slotsmure i gården.

- Vi bruger kun unge skuespillere, for vi vil lave et sted, hvor man kan eksperimentere og udvikle teatret. Vi var på en studietur til Tyskland, hvor det er helt anderledes end her. Det tyske publikum er virkelig opdraget til eksperimenterende teater, og det er befriende at se nogle teatertrupper, der tør gå planken ud. Vi håber, at vi kan være med til at inspirere dansk teater til at turde noget mere, siger Jacob Moth-Poulsen.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Odense

Vilde vejrabatter i Odense

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce