Annonce
Ugeavisen Odense

Regler kvæler Lars' drøm, men han nægter at stoppe: Bruger otte millioner kroner på gammel mølle

Lars Klitgaard ejer Lindved Hovedgård og dermed også møllen. Fra 2015 til 2018 renoverede han hele molevitten og udlejede de forskellige lokaler til erhverv. Her holder han selv til med sit firma Living Development, der primært udtænker boligløsninger. Foto: Kristian Isaksen
Han kunne have valgt den billige og langt mindre tidskrævende løsning. Men Lars Klitgaard ønsker at ære de gamle bygmestre og vil derfor gå langt for at renovere Lindved Mølle - på trods af de mange problemer, der er opstået undervejs.

Lindved: Da Lindved Mølle i foråret blev hegnet ind, var det samtidig det første varsel om store forandringer for kulturarven i det sydlige Odense.

I dag er indhegningen fortsat intakt, og bag jernnettet fremstår en ufuldstændig renovering stadig helt tydelig.

Det skaber måske undren for dem, der husker den udlagte plan.

Annonce

For hvis alt var gået præcis efter drejebogen, ville møllen i dag være shinet op fra kælder til tag. Men sådan er det ikke gået.

Langtfra.

Hvis jeg var ude på at tjene penge, var det her helt sort. Nej, det her er følelser. Jeg er forpligtet af min faglighed. Jeg købte et stykke jord med en gammel mølle. Den er mit ansvar, og jeg vil gerne give den nyt liv ved at ære fortidens bygmestre.

Lars Klitgaard

- Der har været mange overraskelser undervejs. Det har forsinket processen ganske markant, siger ejer Lars Klitgaard.

Rumrejse

Efter fem års tovtrækkeri med myndighederne fik han i slutningen af 2020 alle de nødvendige tilladelser til at renovere den fredede bygning.

Tanken er, at den skal være mere end blot et stykke nyttesløs lokalhistorie, der kun i et ganske kort glimt registreres af bilister på Svendborgvej.

Det er svært at se for det utrænede øje, men facaden er blevet renoveret. Flere træbjælker er blevet udskiftet for at kunne bære ydermuren. Foto: Kristian Isaksen

Den skal være funktionel og til glæde, alt imens de gamle byggemetoder respekteres.

Det er kernen af den vision, Lars Klitgaard ventede på grønt lys for. Men da han endelig troede, han kunne trykke speederen i bund, var der mere snegl end Ferrari over projektet.

- Det var hovedtilladelsen fra Slots- og Kulturstyrelsen, der lod vente på sig. Da den kom, var vi klar til aktion, men for hver sten vi siden har vendt, er der dukket et nyt punkt op, som kræver særligt hensyn i henhold til byggereglementet.

Førstesalen, der flere steder er afgrænset af rødt og hvidt bånd. Det er ikke sikkert at færdes frit i møllen, men det bliver det, når kontorerne er færdige. Foto: Kristian Isaksen

- 36 undertilladelser, som Odense Kommune skal skrive under på. Jeg har været mange år i byggebranchen, men intet af det her har været til at forudse. Det har været som en rumrejse ud i en fremmed atmosfære, hvor jeg ikke har haft en chance for at vide, hvad jeg stødte på undervejs.

Annonce

Fagligt forpligtet

Et kig ind i møllen afslører, at forsinkelsen strækker sig længere end blot et par uger.

I stueetagen er gulv en generel mangelvare. Det samme er tilfældet på de øverste etager, hvor hullede brædder forsikrer gæsterne om, at det er længe siden, møllen var besøgsvenlig.

- Jeg ved ikke, hvornår den er færdig. Men projektet bliver fuldendt. Jeg har allerede brugt halvanden million kroner på projektet. De penge vil være spildt, hvis ikke jeg fortsætter. Det kan da godt være, det skal tage fire-fem år mere, siger Lars Klitgaard, der kunne have gjort sine forgængere kunsten efter og blot sørget for, at møllen ikke faldt sammen.

Men det er ikke hans stil.

Gulve må være en af de ting, der er givet tilladelse til at lave. Foto: Kristian Isaksen

- Det er ikke første gang, jeg sætter en fredet ejendom i stand. Det er et omstændeligt og langvarigt arbejde, der på ingen måde er økonomien værd. Hvis jeg var ude på at tjene penge, var det her helt sort. Nej, det her er følelser. Jeg er forpligtet af min faglighed. Jeg købte et stykke jord med en gammel mølle. Den er mit ansvar, og jeg vil gerne give den nyt liv ved at ære fortidens bygmestre. Det skylder vi dem og historien, siger han, og griner kortvarigt i en udånding.

- Jeg må nok efterhånden indse, at jeg springer over, hvor gærdet er højest hver gang. Jeg kan ikke lade være. Når jeg engang bliver pensionist, vil jeg gerne være stolt over at kunne kigge på møllen og sige, "den har jeg reddet".

Annonce

Det muliges kunst

Det er ikke de store forandringer, Lars Klitgaard har på tegnebrættet, trods de ni millioner kroner projektet står til at koste. En million fra Slots- og Kulturstyrelsen og otte millioner af egen lomme.

Rundt om akslerne skal der laves gulve, så der kan indrettes kontorer. Foto: Kristian Isaksen

Der er nemlig strikse begrænsninger på, hvad man kan foretage af ændringer på og i en fredet bygning. Det iøjnefaldende budget vidner dermed om, i hvilken forfatning møllen er.

Til at begynde med udforskede han muligheden for at installere en restaurant imellem de gamle kværne og aksler, men arbejdet blev vurderet for indgribende til ejendommens fredede status, og valget faldt derfor på noget helt andet.

En hilsen fra håndværkere på en renovering tilbage i 50'erne. Foto: Kristian Isaksen

- Der skal være kontorer og i rammer, man ikke har set lignende andre steder. Meget af indmaden skal jo bevares, og så skal kontorerne jo som bekendt indrettes med respekt for det gamle.

I 1944 blev møllen erklæret fredet. Det er ikke første gang, bygningen bliver renoveret, men det er første gang siden dens oprindelige brug, at den skal tjene et egentligt formål.

Annonce
Dalum Hjallese Avis

De tre mænd her elsker deres "ekstra" hus: - Der er ingen, der tjener penge på det. De penge, vi får ind, bliver brugt

Annonce
Ugeavisen Odense

- Du skal holde dig væk: Jens bøvler med muldvarpe, men kommunen forbyder ham at tage affære

Annonce
Ugeavisen Odense

Børn i fokus: Castingbureau søger 3-12-årige til model- og filmarbejde

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nordvest

Den yngste var 0, den ældste var 82: Fem generationer deltog i barnedåb

Ugeavisen Odense

EM-helt privat: Mathias Gidsels kæreste var utilfreds

Ugeavisen Odense

Når julelysene slukkes, tændes farverne i Brandts Klædefabrik: - Vi vil skabe en levende by i mørket

Ugeavisen Odense

Odense Zoo tænder igen for lysene: Sender gæsterne på en tur dybt under havets overflade

Skibhus Avisen

Claus har droppet webshoppen: - Jeg plejer med et glimt i øjet at sige, at der er to ting, man ikke skal finde på nettet: Det er sit instrument og sin livsledsager

Dalum Hjallese Avis

Erhvervsdrivende har valgt: Bellinge har fået en borgmester

Ugeavisen Odense

Skisæsonen skydes i gang: Danmarks største skioutlet kommer til Odense

Ugeavisen Odense

Landsbyånden var ikke nok: Borgerne gav tusindvis af kroner til den lokale købmand - hurtigt var pengene væk

Ugeavisen Odense

Sune lider samme skæbne som sine fem forgængere: Købmandsbutik går konkurs igen, igen

Ugeavisen Odense

Podcast: Idyllisk café genåbner, kendt bager-kæde udvider, lyslevende klædefabrik og to unikke butikker, du bør kende

Ugeavisen Odense

Podcast: Idyllisk café genåbner, kendt bager-kæde udvider, lyslevende klædefabrik og to unikke butikker, du bør kende

Skibhus Avisen

Skiftede den hvide kittel ud med det hvide lærred: Den 26-årige sygeplejerske Mathilde springer ud som kunstner efter at have malet med psykiatriske patienter

Annonce