Annonce
Ugeavisen Odense

Roland Møller: En drengedrøm er gået i opfyldelse

Næste år går endnu en drøm i opfyldelse, når Roland Møller begynder optagelser med Russo-brødrene på serien "Citadel". Arkivfoto: Simon Skipper / Ritzau / Scanpix
Det var "Blinkende Lygter", der for 20 år siden fik Roland Møller til at få øjnene op for danske film - og tændte drømmen om at spille med en Anders Thomas Jensen film. Den drøm er netop gået opfyldelse med "Refærdighedens Ryttere".
Annonce

Ingen er i tvivl om, at Roland Møller er i huset.

Hans fynske røst rammer lokalet, flere sekunder før han selv træder ind det.

Det er noget med, at han vil have Mads Mikkelsen til at gætte, hvad er for en film, han reciterer.

Det er usikkert, hvad svaret er, for Roland Møller har allerede fundet noget nyt at tage sig til. Han har spottet den åbne dør bagerst i lokalet. Og så spotter han journalisten.

- Nå, det er der, du gemmer dig! Kan vi begynde udenfor, så kan jeg lige nå at ryge? siger han og nikker mod det fri.

I et stramt program er det mere en konstatering end et spørgsmål.

Roland Møllers karriere som skuespiller har haft en næsten lodret stigning i løbet af de sidste 10 år, og den bredskuldrede fynbo henter nu roller i alt fra Hillerslev til Hollywood. Denne onsdag aften er der gallapremiere på Anders Thomas Jensens nyeste film ”Retfærdighedens Ryttere”, og Roland Møller er sammen med resten af holdet samlet i Odense for at tilgodese både presse og publikum på blot et par timer.

Det ser nu ikke ud til at genere ham. Tværtimod ser han ud til at trives med konstant at have noget at kaste sig over og mennesker at snakke med. Han er overraskende social af en filmstjerne at være, og du kan være stensikker på, at når du først har fået hans tid, så giver han dig den fuldt ud.

Han og vender sig, så vi står front mod front. 100 procent til stede med et stort, bredt smil.

- Fyr løs, min ven!

Annonce

Drengedrøm

Vi begynder snakken et helt andet sted. For 20 år siden, da Roland Møller huserede i Odenses gader. Hans meritter som en fyr, der ikke gik i vejen for et slagsmål, er ganske velbeskrevet, men langt mere interessant i denne sammenhæng er hans interesse for film, der med ét blev vækket af én bestemt film.

- Jeg kan tydeligt huske, da ”Blinkende Lygter” kom. Det var en film, jeg ikke rigtigt havde hørt om, så jeg havde ikke rigtig nogle forventninger. Men jeg kom i gang med den og blev bare suget ind i det der univers. Så sad jeg der bagefter og tænkte ”hold da kæft, vi kan godt finde ud af at lave anderledes film i Danmark”, siger Roland Møller og griner.

For pudsigheden er ubegribelig. Instruktøren, som han netop har givet ”kanin-ører” på den røde løber, er den samme, der fik Søren Pilmark til at pande Sofie Gråbøl en på lampen i frustration over ikke at kunne puste æg. 20 år efter er Roland Møller rodet ind i Anders Thomas Jensens forunderlige univers i ”Retfærdighedens Ryttere”, hvor Mads Mikkelsen og Nicolai Lie Kaas stadig uddeler øretæver og uforglemmelige replikker.

- Det bliver jo efterhånden altid dansk klenodie, når Anders Thomas laver noget. Jeg har haft en drøm om at være med i en af hans film, lige siden jeg så Blinkende Lygter. Jeg synes, det er en varm film. En sjov, varm film, hvor der er tid til at sidde og reflektere lidt over livets tilfældigheder, og om livet er så tilfældigt, som vi går og tror, siger Roland Møller og holder en kort pause:

- Det var vildt, at han kunne slippe af sted med der skøre univers i ”Blinkende Lygter” og samtidig have den alvor, som lå mellem alt humoren. Jeg synes, han er helt genial til at skrive. Han er et af de få mennesker, som kan skrive replikker, som jeg husker allerede første gang, jeg læser dem. Det er et tegn på, at det er godt skrevet. Jeg ser sgu meget lort, og det kan jeg aldrig huske, siger han og slår ud i endnu et højt grin.

Annonce

Retfærdighed

Roland Møller er kendt for at sige sin mening. Det gør han stadig, men han tøver lidt, når han skal fortælle om "Retfærdighedens Ryttere". Alene fordi han ikke vil afsløre alt for meget af filmen.

- Min rolle er at gøre det hele lidt farligere. Jeg er jo ham, det går ud over, for at det ikke skal være løgn. Nu skal man passe på med ikke at afsløre for meget, men jeg er faktisk offeret i den her sammenhæng, siger han

Er du offeret?!

- Ja… men hold nu op, jeg kan ikke sige noget!

Han griner igen og holder sit tavshedsløfte. Af diverse pressemateriale kan vi dog stykke et glimrende billede sammen af den nye film, der er kaldt ”Blinkende Lygter 2”.

Militærmanden Markus (Mads Mikkelsen) må tage hjem til sin teenagedatter, Mathilde, da hans kone dør i en tragisk togulykke. Det ligner en tilfældighed, indtil matematiknørden Otto (Nikolaj Lie Kaas) dukker op med sine to excentriske kollegaer Lennart (Lars Brygmann) og Emmenthaler (Nicolas Bro). Otto var selv passager på det forulykkede tog og er overbevist om, at nogen må stå bag. En jagt på retfærdigheden begynder.

Men hvad lægger Roland Møller selv i ordet ”retfærdighed”

- Retfærdighed… det er svært at finde nu til dags. Det synes jeg. Jeg vil mene, at jeg har en rimelig høj retfærdighedssans, og den bliver testet hele tiden. Jeg synes ikke, det er alle mennesker, der bliver behandlet retfærdigt, siger han og fastholder et mere alvorligt blik.

- De svage, de gamle, minoritetsgrupper. Jeg synes, der er mange ting, der er forkert, og det meste sker i profittens navn. Det har altid noget med penge at gøre, og så bliver folk kyniske, og så behandler de ikke altid folk lige godt. Der kommer min retfærdighedssans op. Jeg kalder det, hvis jeg ser et eller andet, der ikke er i orden. Jeg kan ikke lade være med at sige noget, må jeg nok indrømme. Man skal ikke altid gøre det, men jeg kan ikke lade være, så jeg har da taget nogle unødvendige konfrontationer en gang imellem, siger han.

Hvad handler det om, tror du?

- Integritet. Den har jeg med mig hjemmefra og fra min tid i Odense. Loyalitet kan købes. Hvis du får en bedre hyre på et andet blad, så går du derover. Jeg går efter integritet. Det kan du ikke købe eller fake. Du er hvad du er, og jeg er, hvad jeg er. Og jeg tror, det er derfor, jeg er nået hertil. Jeg holder mit ord, og jeg er hvad jeg er.

Annonce

Største projekt forude

Og Roland Møller er en stjerne. På 10 år har han etableret sig som et af landets mest markante skuespillere med blandt andet to Bodil-priser på cv’et. Selv er han dog ikke helt så benovet over egne bedrifter.

- Jeg synes, det går langsomt. Alle andre siger, at det går stærkt, men jeg synes det går langsomt. Men jeg sammenligner mig jo heller ikke med nogen, konstaterer han.

Det er dog ikke utænkeligt, at andre skuespillere begynder at sammenligne sig med ham. Det er nemlig ikke ”kun” herhjemme, at folk lægger mærke til Roland Møller. I det nye år begynder han optagelserne til den dyreste produktion, han endnu har været i; Amazon-serien ”Citadel”.

- Det er en produktion til jeg ved ikke hvor mange millioner dollars, det kommer til at tage et år at lave otte afsnit, det bliver fantastisk flotte billeder, og det er Russo-brødrene (Joe og Anthony Russo, der blandt andet står bag Avengers: Endgame, red.). Det bliver så fedt. Jeg har virkelig gerne ville lave sådan noget i lang tid, fordi det er det, der virkelig sælger. Så nu kommer chancen, så må vi se, siger Roland Møller og understreger med et subtilt faktum den tidligere påstand om, at han er, hvad han er.

Når han rammer hele verden som karakteren Laszlo Milla i Citadel, så vil fynske seere formentlig genkende lidt hjemlig dialekt. Roland

Møller har nemlig fået skrevet ind, at Milla er skandinav og hans engelske replikker bliver leveret med et blødt strejf af fynsk.

- Det handler om at skille sig ud. Ude i verden synes de, at alt ved Danmark er fedt, så det spiller jeg jo helt vildt meget på. ”Er du viking?” Ja, selvfølgelig er jeg viking, haha. Den får fuldt skrald, man skal bruge alt det, man har.

Retfærdighedens Ryttere

Premiere: 19. november

Rolleliste: Nikolaj Lie Kaas, Mads Mikkelsen, Lars Brygmann, Nicolas Bro

Instruktør: Anders Thomas Jensen

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Odense

Skal gaderæs legaliseres?

Ugeavisen Odense

Hadet har det alt for let

Annonce