Annonce
Ugeavisen Odense

Sjov indgang mellem to verdener: Børnene har fået deres egen læsehave

Efter de korte velkomsttaler er det tid til at lukke gæsterne ind i læsesalen. De små tager den sjove vej, mens de voksne tager døren. Foto: Kurt Rasmussen
På Hovedbiblioteket er der blevet indviet et specielt område, der skal sikre de mindste en bedre biblioteksoplevelse.

Østre Stationsvej: Det er med nysgerrige blikke og åbne munde, 10 børn fra Børnehuset Unsgaard er på vej til indvielsen af børnebibliotekets nye tiltag i Borgernes Hus onsdag morgen.


Børnene skal føle, at de ikke bare kommer til en samling bøger, så vi har kombineret oplevelsen af, at de både kan lege og gå på opdagelse i bøgerne i to forskellige rum

Heidi Martinussen


Annonce

Teamleder for børne- og ungeområdet på hovedbiblioteket, Heidi Martinussen, fortæller at corona-restriktionerne ikke gør det muligt at lukke flere børn ind.

- Ellers ville der have været en masse børn og liv og glade dage til vores reception, siger hun.

Gennem en hvid havelåge bliver børnene lukket ind i et indhegnet læse- og legeområde, hvorfra der er adgang til et stillerum.

Heidi Martinussen fortæller, at hun før har haft gode erfaringer med det hvide træhegn.

- Vi har før brugt hegnet som adskillelse i en kort periode mens vi byggede om i 2017, og sidenhen har vi fået flere forespørgsler, om vi ville genetablere hegnet, så det har vi nu gjort, siger hun, og forklarer, at et tidligere kontorlokale er inddraget i det nye børneområde.

- Børnene skal føle, at de ikke bare kommer til en samling bøger, så vi har kombineret oplevelsen af, at de både kan lege og gå på opdagelse i bøgerne i to forskellige rum. Et til børnebøger og legeredskaber og et stillerum med sofaer og hynder og forskellige pladser til højtlæsning, siger hun.

Opmærksomme lyttere

Til indvielsen er hyret fortællerne Pippi og Manden med den gule hat, der skal tryllebinde børnene med levende fortællinger, men inden da har rådmand Christoffer Lilleholt (V) fået æren af at indvie læsehaven officielt.

Lars Lilleholt har forberedt en kort tale til de opmærksomme børn. Foto: Kurt Rasmussen

I sin velkomsttale forklarer han børnene, hvordan de kan benytte området og lader dem vide, at de er de allerførste, der kan benytte den nye læsehave.

- Har i lyst til at smide skoene og komme ind i læserummet? slutter han den korte tale.

- Jeg har ikke sko, jeg har sandaler, lyder det prompte fra en lille purk.

Nu vrimler de ti børn ind gennem et mindre hul i væggen, mens de voksne tager den lidt større dør ind til læserummet. Her bliver børnene anbragt i et møbleret hjørne og lytter opmærksomt til fortællingerne fra Manden med den gule hat, der leverer en spændende historie om Peter Pedal, og Pippi, der giver en levende fortælling om den svenske pige med de lange strømper.

Pippi fortæller en medrivende historie om den svenske pige med de lange strømper. Foto: Kurt Rasmussen

Bagefter er det en positiv rådmand, der har været vidne til, hvordan den nye indretning indvirker på børnene.

Efter den officielle del af indvielsen er overstået, kaster børnene sig over de forskellige bøger i læserummet. Og der er stille. Foto: Kurt Rasmussen

- Det var helt fantastisk at opleve de store smil og den store ro hos børnene, og man kunne se på deres øjne, at de var fuldstændig optaget af den historie, de sad og hørte, og det er jo det, som rummet skal give. En læseoplevelse, hvor man kan sidde og være fuldstændig fordybet til forskel fra at være ude i det store rum, siger Christoffer Lilleholt, mens de ansatte gør et bord klar med kage og sodavand.

- Nu skal børnene have nogle forfriskninger, og så er der fri leg, siger Heidi Martinussen med et stort smil.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce