Annonce
Ugeavisen Odense

Slut med vatpinde i næse og svælg: Odense-firmas nye spyt-test for Covid-19 populær på efterskoler og højskoler

Pentabase har lavet aftaler med mange efterskoler og højskoler, hvor elever kan teste sig selv med en spytprøve, der sendes til et af virksomhedens laboratorier til PCR-analyse. Den nye prøveform ses til venstre, den gamle med vatpind til højre. Foto: Pressefoto/Pentabase
Firmaet Pentabase fra Odense har lavet en corona-selvtest, der kun kræver en spytprøve og ingen vatpinde i svælg eller næsebor. Testen er populær på efterskoler og højskoler og vil på længere sigt måske også kunne købes af privatpersoner.

Usikkerheden om lyntest for Covid-19, hvor der i nogle tilfælde er tale om falske  testresultater, har skabt grobund for en succes hos den odenseanske biotekvirksomhed Pentabase, der er på markedet med en ny spyttest.

Virksomheden har indtil videre sendt prøvetagning-sæt til mere end 70 efterskoler og højskoler, som selv kan stå for prøverne. Det oplyser Pentabase i en pressemeddelelse.

På skolerne kan positive lyntest sætte gang i krævende indsatser for at undgå videre smitte - og i sidste ende betyde nedlukning af skolerne uden grund. Men med den nye spyttest kan man selv foretage testene på skolerne og inden for få timer med den nøjagtige PCR-teknologi få vished for, om man er smittet med covid-19 eller ej.

Testen foregår ved, at man først spytter ned i en tragt på et rør. Derefter hælder man en præserveringsvæske i, sætter låg på og vender røret et par gange, og så er prøven med spyt klar - helt uden vatpind i svælg eller næse.

Annonce

Gode resultater

Prøven undersøges senere med PCR-analyse i et af Pentabases laboratorier, ligesom de prøver, hvor man poder. Sikkerheden ved den nye prøvetagningsmetode, der er godkendt på lige fod med andre PCR-test, er derfor i orden, forsikrer administrerende direktør og stifter af Pentabase, Ulf Bech Christensen.

- Vi har brugt lang tid på at sammenligne og validere kvaliteten af denne nye prøvetagningsmetode i forhold til næse- og svælgpodning. Vores seneste resultater viser, at spytprøverne er præcis lige så gode som dem fra næse og svælg, udtaler han.

Pentabase har lavet en samarbejdsaftale med både Efterskoleforeningen og Skoleindkøb, der rådgiver frie skoler om indkøb og formidler aftaler. Her får skolerne mulighed for at få svar på spyt-testen inden for to timer, hvis de ønsker det og vil betale for det.

Det betyder, at skolerne kan få hurtig afklaring og beholde eleven i isolation i stedet for at skulle transportere den pågældende til et testcenter.

Også flere store virksomheder er begyndt at anvende den nye spyttest i samarbejde med Pentabase. Blandt andre Novozymes, der lige nu tester testen.

- Tanken bag forsøget er at understøtte udviklingen af testmetoder, der let kan udføres af testpersonen selv, og som er forbundet med væsentligt mindre ubehag, for derved at øge danskernes deltagelse i test-strategien. Vi håber også at kunne bruge denne metode, når vi tester ved eventuelle smitteopsporinger i Novozymes, fortæller Jes Bo Tobiassen, der er direktør for global sundhed, sikkerhed og miljø.

For Pentabase giver det lige nu bedst mening at tilbyde spyt-testen til skoler og virksomheder, hvor der kommer et større antal prøver tilbage til laboratorierne. Men på længere sigt kan privatpersoner måske også få mulighed for at købe prøvesættene, hvor man kan teste sig selv og slippe for ubehaget ved podning med vatpinde.

- Vi har brugt lang tid på at sammenligne og validere kvaliteten af denne nye prøvetagningsmetode i forhold til næse- og svælgpodning. Vores seneste resultater viser, at spytprøverne er præcis lige så gode som dem fra næse og svælg, siger Pentabase-direktør Ulf Bech Christensen.
Annonce

Usikkerhed

Ulf Bech Christensen var for nylig ude med  kritik af lyntestene eller antigentestene, som de også kaldes. Han fortalte, at Pentabase med PCR-test havde tjekket 46 efterskoleelever, som var blevet testet postive med lyntest. Blot én elev viste sig reelt at have covid-19, da resultaterne af PCR-testene med podning i svælget lå klar.

- De hurtigtest, der eksisterer på markedet, er simpelthen for dårlige. Alt for mange får falsk positive svar, mens det nærmest er umuligt med antigentesten at finde spor af corona i folk, som bærer sygdommen uden at have symptomer, sagde Ulf Bech Christensen til Fyens Stiftstidende.

Vicedirektør hos Sundhedsstyrelsen Helene Probst fastholdt dog, at lyntestene med de hurtige svar var egnede til screening for at reducere risiko for smitte og bryde smitteskæder på blandt andet efterskoler.

Om de forskellige test for corona

PCR-test:

Testens følsomhed (sensitivitet), er meget høj, da testen kan opdage meget små mængder virus. Testens sikkerhed (specificitet) er også meget høj, og der vil være meget få falske positive svar. Den største risiko for falske negative svar sker ved, at prøven enten ikke tages korrekt, eller at der ikke er nok virusmateriale tilgængeligt for prøvetagning.

Antigentest/lyntest/kviktest:

Testen er ikke lige så følsom og præcis som PCR-testen, og der er derfor højere risiko for både falske negative og falske positive svar. Testens følsomhed er højere hos personer, der har symptomer, end hos personer uden symptomer på sygdommen. Antigentest har det, man kalder en høj sikkerhed (specificiteten er høj), men hvis der ikke er ret meget smitte blandt de testede personer, så vil der være en overvægt af falsk positive test resultater.

Statens Serum Institut opgjorde for nylig, at omkring 45 procent af alle positive lyntest er falsk positive.

Bliver man testet positiv i en lyntest, anbefaler myndighederne, at man også får foretaget en PCR-test.

I en rapport fra Sundhedsstyrelsen fra december sidste år bliver det med henvisning til en international rapport med gennemgang af en stor mængde videnskabelig litteratur slået fast, at den gennemsnitlige følsomhed for hurtigtest er på kun 56 procent.

Det betyder, at ud af 100 smittede med Covid-19 vil de 44 af disse fejlagtig få at vide, de er negative og dermed kan starte nye smittekæder overalt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Odense

Ezzat nægtede at dræbe og flygtede til Danmark: Nu har han skabt et liv i Odense langt fra rædslerne

Annonce