Annonce
Ugeavisen Odense

Spyt ikke på fortovet!

Tuberkulose smitter gennem luften, og historisk har man forsøgt at sætte en stopper for den smitsomme sygdom. f.eks. med skilte som "Spyt ikke på fortovet”. Foto: Colourbox
Den frygtede sygdom tuberkulose var et stort problem i starten af 1900-tallet, og den er stadig ikke udryddet.
Annonce

I 1882 opdagede den tyske læge Robert Koch tuberkulosebakterien. Nu kunne man påvise sygdommen og stille en sikker diagnose, men man kunne stadig ikke helbrede den. Den frygtede sygdom ramte store dele af befolkningen. Omkring år 1900 skyldtes hvert 3. dødsfald i aldersgruppen 15-60 år tuberkulose. Frisk luft og sund kost kunne holde sygdommen nede, så derfor blev der bygget sanatorier mange steder i Danmark. Langt væk fra byerne og ofte tæt ved vandet. Rundt omkring i landskabet ses stadig store flotte bygninger, der blev bygget som sanatorier, dette gælder også på Fyn. F.eks. Nakkebølle ved Faaborg, der stod færdigt i 1908 og var i brug helt frem til 1969.

Opdagelsen af streptomycin

I 1928 opdagede den skotske læge Alexander Fleming penicillin, som kunne helbrede mange infektionssygdomme. Det fik dog først rigtig betydning under Anden Verdenskrig, da det blev muligt at massefremstille det til brug for sårede soldater. Prisen var i starten så høj, at det på sygehusene var reserveret til alvorligt syge patienter. I 1943 blev endnu et vigtigt antibiotikum opdaget: Streptomycin, som kunne helbrede tuberkulose. Stoffet havde dog en del bivirkninger, hvilket gav problemer for det personale, der skulle håndtere det. Men det blev starten til, at tuberkulosen næsten blev udryddet op gennem 1960’erne.

Calmettevaccinationer

Midt i 30érne var man også begyndt med calmette vaccinationen. Den beskyttede ikke mod alle typer tuberkulose, men dog de farligste former. I 1950érne blev der gennemført undersøgelser på nyoprettede tuberkulosestationer, og indrettet røntgenbusser, der kørte rundt til skoler og arbejdspladser. Indsatsen lykkedes, og omkring 1980 var tuberkulosen stort set udryddet i Danmark. Siden er den dog delvis vendt tilbage, bl.a. hos hjemløse og i indvandrermiljøer. Tuberkulose kan nu helbredes helt med medicinsk behandling, hvis den ikke er for langt fremskredet.

Spyt ikke på fortovet

Den 26. februar kommer professor Peter Sandholt Jensen fra SDU til Hovedbiblioteket og fortæller om et igangværende forskningsprojekt om offentlige sundhedstiltag imod tuberkulose. Han kommer også ind på, hvordan man historisk har forsøgt at sætte en stopper for den smitsomme sygdom. F.eks. med skilte som ”Spyt ikke på fortovet” Tuberkulose smitter gennem luften, når personer med en aktiv infektion nyser, hoser eller spytter. Det er dog stadig en livstruende infektionssygdom, der hvert år koster over en million mennesker livet på verdensplan. På biblioteket kan du finde bøger, der handler om tuberkulose og andre epidemisygdomme.

Hør mere om tuberkulose den 26. februar kl. 19.00-20.30. Billetterne købes på www.odensebib.dk

Det er bare en virus

Der er meget fokus på virussygdomme i øjeblikket. 3. marts kan man følge med fra Aarhus Universitet, når Odense Hovedbibliotek livestreamer forelæsningen: Det er bare en virus med overlæge fra Statens Serum Institut Anders Fomsgaard. Det er gratis at deltage, og der kræves ikke tilmelding. Forelæsningen starter kl. 19.00 men kom i god tid, da dørene lukkes kl. 18.50.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce