Annonce
Ugeavisen Odense

Stier spærres til gavn for naturen: Ryds Å skal slynge sig igen

Ryds Å graves ud i sit oprindelige forløb. Foto: Odense Kommune
Ryds Å restaureres til gavn for områdets dyr og planter – og til gavn for dig, der færdes i det smukke naturområde langs åen. Du vil nemlig også få vandløbet lidt tættere på, da det bliver mere synligt fra stierne.
Annonce

Ryds Å: Hen over de næste uger bliver en strækning af Ryds Å restaureret. Åen skal lægges tilbage til det forløb, den havde, før den blev rettet ud i starten af 1900-tallet.

Ideen til restaureringen opstod egentlig, da Odense Kommune kunne se, at det var ved at være nødvendigt at sikre stien langs med vandløbet. Gennem flere år har vandet ædt sig tættere på stien, så der skal gøres noget, inden den helt forsvinder. Derfor flyttes vandløbet nu ud i engen, hvor det oprindeligt lå.

Ved at bringe åens forløb tilbage til det oprindelige forløb sikres stien permanent, og samtidig skaber restaureringen af Ryds Å bedre forhold for de fisk og smådyr, der lever i vandløbet. Det er blandt andet ørreder og elritse, som får stor gavn af vandløbsrestaureringen. Elritse fungerer som værtsfisk for den efterhånden ret sjældne tykskallede malermusling, der som et af de få steder i Danmark lever i Ryds Å.

Kort over arbejdet. Odense Kommune

- Det er vigtigt, at vi gør en forskel til gavn for naturen og biodiversiteten der, hvor vi kan. Restaureringen af Ryds Å er et rigtig godt eksempel på en lille ting, der kan gøre en rigtig stor forskel. Det er de mange små indsatser, der tæller i Odenses ambition om at blive Danmarks Grønneste Storby, siger by- og kulturrådmand Christoffer Lilleholt (V).

Udover at projektet gavner områdets dyr og planter, så vil vandløbet, når det er lagt tilbage i sit oprindelige slyngede forløb, være mere synligt fra områdets stier. Der bliver desuden etableret to nye stibroer på strækningen (se kort), så der bliver bedre muligheder for at komme på tværs af åen.

Annonce

Passer på naturen

Forud for restaureringsarbejdet er naturindholdet på engene i ådalen blevet undersøgt. Den viden, Odense Kommune har fået her, bliver brugt til at sikre, at entreprenørens maskiner ikke kører i de områder, som er mest sårbare. I foråret 2021 vil kreaturerne igen gå i området og lave naturpleje på engene.

Arbejdet er startet op og forventes at være færdigt med udgangen af oktober 2020. Det foregår i ådalen imellem Villestofteengen og Villestoftegærdet mod nord og Løvsangervænget og Kærsangervænget mod syd.

Under anlægsarbejdet vil der blive etableret arbejdsplads syd for Villestoftegærdet. Stierne i området vil i perioder bære præg af arbejdskørsel, ligesom en del af stien langs med åen vil være spærret af i en periode. Skilte vil guide uden om det afspærrede område.

Arealerne og stierne vil blive retableret efter anlægsarbejdet er afsluttet.

fafa

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Odense

Corona ville kvæle forretningen: Søren opfandt nye indtægtskilder i nødens stund

Ugeavisen Odense

Sune smider håndklædet i ringen: - Der er stort set ingen opbakning

Ugeavisen Odense

Hal-cafeterier lider efter genåbning: Raymond har mistet 90 procent af sin omsætning

Annonce