Annonce
Ugeavisen Odense

Syrengården vil redde seks ton kartofler fra at blive smidt ud: - De er ikke pæne, men de smager himmelsk

Syrengårdens Morten Jensen ved sin butik. Foto: Kristian Isaksen
Det økologiske landbrug Syrengården på Fyn er brændt inde med seks tons kartofler, som er i fare for at gå til spilde på grund af skønhedsfejl. Gården er derfor gået sammen med madspildsvirksomheden Too Good To Go om at arrangere en redningsaktion for ‘udstødte kartofler’ i Bededagsweekenden.

Fjordager: Det hele startede med et indslag om madspild på Go’ aften LIVE på TV 2. Gårdejer Morten Jensen var i studiet for at fortælle om udfordringerne med at afsætte grøntsager, der skiller sig ud fra normen.

I indslaget kom det frem, at Morten Jensens økologiske landbrug Syrengården, der ligger mellem Odense og Kerteminde, har udsigt til at kassere enorme mængder kartofler i 2021 på grund af mindre skønhedsfejl.

- I denne sæson kommer vi samlet til at smide over 500 tons kartofler ud, fordi vi ikke kan få dem solgt. Lige nu står vi med cirka seks tons kartofler, som står til at blive kasseret, fordi de ikke er så pæne i overfladen. Vi taler økologiske kartofler, som smager himmelsk, men som ikke kan afsættes til butikkerne, fordi mange forbrugere undgår de uperfekte varer, fortæller Morten Jensen.

Annonce

Indslaget vakte opmærksomhed hos virksomheden Too Good To Go, som bekæmper madspild via en app, der forbinder forbrugere med butikker, restauranter og producenter, som har mad i overskud.

Nye kartofler fra Syrengården

- Vi lever af og for at bekæmpe madspild, så vi kunne selvfølgelig ikke bare ignorere, at så mange kartofler, som intet fejler, og som der er blevet postet enorme ressourcer i at producere, bare skulle smides ud. I Danmark går mere end 133.000 tons mad hvert år til spilde, inden det når ud til butikkerne. Det skal vi have lavet om på. Vi har derfor arrangeret en redningsaktion for udstødte kartofler sammen med Morten Jensen, og vi håber, at rigtigt mange vil være med til at forhindre kartoffelspild. Det er der brug for, siger Heidi Boye, der er landechef for Too Good To Go.

Sådan redder du

Kartoflerne vil blive solgt i 5-kilos poser á 29 kr. via Too Good To Go-appen. Der vil blive udbudt tre forskellige sorter: Økologiske Ditta-Kartofler, økologiske Alliance-aspargeskartofler og økologiske Aloutte-kartofler (røde kartofler).


I denne sæson kommer vi samlet til at smide over 500 tons kartofler ud, fordi vi ikke kan få dem solgt. Lige nu står vi med cirka seks tons kartofler, som står til at blive kasseret, fordi de ikke er så pæne i overfladen. Vi taler økologiske kartofler, som smager himmelsk, men som ikke kan afsættes til butikkerne, fordi mange forbrugere undgår de uperfekte varer

Morten Jensen


Alle tre sorter er af højeste kvalitet og smager godt, men kan have skønhedsfejl på overfladen.

Kartoflerne kan hentes fredag 30. april fra 10 til 17 og lørdag 1. maj fra 7 til 13. Afhentning foregår på Syrengården, Kertemindevej 250 eller lørdag på Syrengårdens torvestand på Sortebrødre Torv i centrum.

Afhentning bliver organiseret i Corona-venlige timeintervaller for at undgå kødannelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce