Annonce
Ugeavisen Odense

Tændt stearinlys i vinduet: Pludselig gik der ild i gardinerne

Et levende lys i vindueskarmen var årsag til en brand i en lejlighed i Odense mandag eftermiddag. Indsatsleder Anders Højhus Andersen fra Beredskab Fyn kommer her med gode råd til, hvad man kan gøre for at undgå at starte en brand i sit eget hjem her i juletiden.
Annonce

Mandag eftermiddag, klokken 16.24, fik Beredskab Fyn en alarm om ild i en lejlighed på Chr. Sonnes Vej i Odense.

Et gardin var faldet ned oven i et levende lys i vindueskarmen, og pludselig gik det hurtigt.

Da brandfolkene nåede frem, havde beboerne selv fået slukket flammerne ved at pøse vand på, men der var en del sod- røg- og vandskader i det område af lejligheden, hvor branden var opstået, fortæller indsatsleder Anders Højhus Andersen.

- Nu, hvor juletiden nærmer sig, begynder vi at få en del af de her brande, der opstår, når man bruger levende lys. Det er lidt af en klassiker, fortæller han.

- I det her tilfælde sad der en beboer i stuen, da der gik ild i gardinerne, og derfor blev branden opdaget med det samme, men hvis der ikke havde været nogen i rummet lige på det tidspunkt, så kunne det have udviklet sig til noget langt værre, siger Anders Højhus Andersen.

Juledekorationer kan let bryde i brand, hvis man ikke passer på. Foto: Københavns Brandvisen
Annonce

Husk røgalarmen

Han har et par gode råd, der er værd at lytte til, hvis man vil tænde levende lys i sit hjem.

- Jeg havde tilfældigvis et par røgalarmer med i indsatsleder-bilen, som jeg havde brugt i en anden sammenhæng, så jeg spurgte, om ikke jeg måtte sætte en røgalarm op i lejligheden, og det fik jeg ja til, fortæller Anders Højhus Andersen.

Han kan ikke understrege tydeligt nok, hvor vigtigt det er, at man har en eller flere røgalarmer i sin bolig.

- Hvis man flytter ind i en gammel lejlighed, hvor der ikke fra starten har været et lovkrav om, at der skal være røgalarmer, sådan som der er i nye byggerier i dag, så skal man huske at sætte røgalarmer op selv. Det er en rigtig, rigtig god idé. Det ved vi, for røgalarmer redder liv, siger han.

Annonce

Pas nu på!

Et andet godt råd er at være varsom med de levende lys - og ikke mindst juledekorationerne.

- Hvis børnene kommer hjem med juledekorationer, de selv har lavet, kan det sagtens være, at der er sat gran helt op til midten af lyset. Og sådan et stearinlys brænder på et tidspunkt ned og antænder det gran, hvis man ikke passer på, siger indsatslederen.

- Juledekorationer er lavet med kærlighed, men man skal holde øje med dem.

Ifølge Anders Højhus er det også en rigtig god idé at sørge for, at gran og juletræer er vandet godt, så grangrenene ikke tørrer ud.

- Man kan for eksempel købe en juletræsfod, der et lavet, så man kan vande træet, så det holder sig frisk og ikke brænder lige så hurtigt som et træ, der er helt tørt, siger Anders Højhus.

Det er vigtigt, at man husker at give sine juledekorationer vand og i øvrigt holde grangrene og pynt væk fra de levende lys. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce

Vær forberedt

Endelig er det en god idé at have et forstøver med vand eller lignende klar, hvis der pludselig går ild i noget julepynt, siger Anders Højhus Andersen.

Kort sagt skal man være forberedt på, at for eksempel juledekorationer kan bryde i brand, især hvis gran, kogler og andet pynt er tørret helt ud.

På Chr. Sonnes Vej blev branden hurtigt slukket, og skaderne er trods alt begrænsede. Ingen personer kom til skade, oplyser Fyns Politi.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce