Annonce
Ugeavisen Odense

Tak for alt - en hyldest til et ægtepar: Tina og Allan har afviklet deres sidste klovneløb

Højby Klovneløb udviklede sig fra gang til gang. Flere løbere, større pengebeløb og en opblomstring af aktiviteter gjorde dagen til mere end blot et løb. Her lyder startskuddet i 2017 med konfetti. Foto: Hasse Frimodt
Det må kunne tælles på kun én hånd, hvor mange, der har gjort mere eller ligeså meget for hospitalsklovnene, som Tina og Allan Peterson. En forbilledlig indsats som arrangører ved de seneste fem klovneløb har udmøntet sig i donationer, som vitterligt har gjort en gigantisk forskel. Derfor - og på grund af meget andet - fortjener ægteparret en hyldest.
Annonce

Højby: Det er muligt, at hospitalsklovnene fældede en tåre eller to, da Tina og Allan Peterson for nyligt annoncerede, at de ikke længere ville stable Højby Klovneløb på benene.

Over de seneste fem udgaver af det velgørende arrangement har ægteparret nemlig været i stand til at mobilsere lokalbefolkningen, så selv en myretuedronning ville blive imponeret. Deltagerantallet er vokset fra år til år og det samme er donationerne.

I flere omgange åndede løbet i det sydodenseanske således Vejles pendant i nakken - et arrangement bygget op og udført af selveste Lego i flere omgange med professionel konferencier, livemusik og hvad klodsmajorerne ellers har kunnet finde på.

Per deltager er resultatet dog entydigt. Intet andet af de hen ved 80 klovneløb i landet har formået at samle så meget ind for hver enkel løber, som Højbys har.

Præstationen har påkaldt sig opmærksomhed fra organisationen bag hospitalsklovnene, der ikke har tøvet eller været nærig med superlativerne.

"Imponerende" og "fantastisk" er ord, der har tålt gentagelse.

At gøre en forskel - det er en floskel flere sikkert har viftet til siden. Men i Højby viste den sig altså at være god nok. Masser af indlagte børn - og disses forældre og søskende - har fået glæde ind i en formørket hverdag takket være klovnene - og takket være dig, der spædede til. Det havde du nok ikke gjort uden et formidabelt benarbejde af Tina og Allan Peterson, der ligesom alle andre frivillige fortjener et skulderklap.

Fra artiklen

Annonce

En tradition

Avisen har skrevet stort og småt om løbet både før og efter afviklingen de seneste år og selvom, det hører iblandt sjældenhederne at skrive om et arrangement, der ikke bliver afholdt, så føler redaktionen, at der mangler en artikel.

Ikke til klovnene, men til ægteparret Peterson.

De fortjener en hyldest for en indsats, der har haft så mærkbar en betydning for hospitalsklovnene, men også for den kollektive Højby-bevidsthed.

I fællesskab har borgerne - deltagerne - hjulpet. Løbet har givet dem endnu mere næring til den samhørighed, der giver puls til de små samfund.

I flere familier har ægteparrets initiativ været på højde med diverse højtider - en tradition, der blev mere fastmejslet ind i kalenderen, som årene gik.

Borgerne har lært, at mange bække små, vitterligt gør en stor å.

Hver gang den samlede donation var blevet talt sammen, sagde Allan Peterson:

- Jeg må gnide mig i øjnene for at forstå, hvad vi har opnået. Det er utroligt, men det har også været hårdt at arrangere. Der er meget usynligt arbejde op til løbet, der fylder ugerne. Vi har kigget hinanden i øjnene flere gange og er blevet enige om, at det nok var sidste gang. Men når løbet kommer på afstand, så gibber det i os. At aflevere den check på Tryllebjerget - det er bare alle anstrengelserne værd. Og så gør vi det alligevel.

Annonce

Uendelige skulderklap

At gøre en forskel - det er en floskel flere sikkert har viftet til siden. Men i Højby viste den sig altså at være god nok. Masser af indlagte børn - og disses forældre og søskende - har fået glæde ind i en formørket hverdag takket være klovnene - og takket være dig, der spædede til.

Det havde du nok ikke gjort uden et formidabelt benarbejde af Tina og Allan Peterson, der ligesom alle andre frivillige fortjener et skulderklap.

Men de skal have mere. Tusind skulderklap, et par kanonaffyringer og en taktfast applaus ekkoende langt ud i evigheden. Det er ikke en tand for meget.

Så tak for løbene - I har givet lokalsamfundet meget mere værdi, end blot den, klovnene har modtaget.

Ingen kan bebrejde jer at stoppe nu.

Tina og Allan Peterson er notorisk kendte for at yde en stor firvillig indsats i lokalmiljøet. Tidligere er Allan Peterson således blevet kåret til Årets Højbyer. Foto: Mia Sylvester Augustinus
En af mange donationer. Går man på klovneløbets hjemmeside kan man se alle donationer fra alle byer - og det hører altså iblandt sjældenhederne, at man kryder 100.000-tærsklen, men det var i de sidste fire udgaver intet problem i Højby. Foto: Allan Peterson
Det største beløb blev løbet ind i 2019. Det var samtidigt det næsthøjeste i landet. Hillerød løb 12.000 mere ind - men med mere end det dobbelte antal løbere. 692 imod 1.412. Foto: Allan Peterson
Endnu en fornem donation. Foto: Allan Peterson
Der blev altid varmet behørigt op, inden startskud. Foto: Hasse Frimodt
Og der var medaljer til alle deltagere. Arkivfoto
Klovnen Pablo har været særdeles glad for Tina og Allan Peterson. Deres engagement er skyld i, at han og andre klovne kan glæde børn i en trist tilværelse. Arkivfoto
Det var blevet tradition for mange af Højbys familier at deltage i klovneløbet. Om det var lige for disse fint pyntede løbere vides ikke. Foto: Hasse Frimodt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce